Медия без
политическа реклама

КАЛЕЙДОСКОП

Опасни твари и отровни пари дебнат в най-опасните места на планетата

02 Дек. 2022
Интернет
Боливийският парк Мадиди

На красивата ни планета има места, които са смъртоносно опасни. Някои са толкова страшни, че са абсолютно забранени за посетители, други са с ограничен достъп, а водачите са задължителни.

 

Езерото Натрон, Танзания

прилича на пейзаж от далечна планета. Обагрено в неземно червено, то носи името "Езеро на смъртта", защото има опасен химически състав, водата е много солена, а въздухът около него е непоносимо горещ и прашен. Носи се миризма на сяра - досущ като в преизподнята. В Натрон се влива реката Еуасо Нгиро, която идва от райони с минерални извори, богати с карбонови съединения (като познатата ни сода бикарбонат). Утаяващите се на дъното на езерото соли и карбонати са отлична среда за развитие на микроорганизми, които оцветяват водата в розово, оранжево и алено. Къпането в Натрон е абсолютно забранено. Дори само стоенето наоколо е опасно заради жегата и изпаренията. 

 

Вулканът Ерта Але

в Етиопия е един от най-опасните на планетата. Наричат го Димящата планина  и Портата към ада. Тук почти непрекъснато има изригвания и трусове, които причиняват образуването на нови пукнатини по скалите и разливане на лава. Вулканът е уникален с две необичайни езера - те са пълни не с вода, а с лава, която непрекъснато клокочи и буквално люлее земята наоколо. На планетата има само пет подобни вулкана, а Ерта Але е единственият, който си има не едно, а две огнени езера. 

 

Змийският остров, Бразилия, 

е може би най-кошмарното място на планетата. Тук не просто гъмжи от змии, както показва и името. На този остров живеят десетте най-отровни пълзящи създания на планетата. Сред тях е и златната усойница, известна и като златист копиеносец. Ухапването й е фатално - смъртта настъпва мигновено. Според някои изследователи на всеки кв. метър от тази малка суша (43 декара) се пада поне по една змия. Бразилското правителство е забранило стъпването на човешки крак на територията на острова. Последният жител бил пазителят на фара. След като човекът загубил живота си от змийско ухапване, фарът бил автоматизиран. Сега на змийската суша идват само смели изледователи и ловци на влечуги.

 

Зелените хищници на Мадиди

Боливийският национален парк Мадиди е огромен резерват, в който е събрано невероятно биологично разнообразие. В джунглата виреят уникални растения, които са колкото прелестни, толкова и опасни. Местните хора са се приспособили към "жилещата" флора, но туристите не бива да докосват красивите цветя и листа, защото контактът може да предизвиква сърбеж, обриви, световъртеж. Освен това и най-малкото одраскване може да се инфектира сериозно от агресивните тропически паразити. 

 

Долината на смъртта в Камчатка

Всеки е чувал за Долината на смъртта в САЩ. Но и  руският полуостров Камчатка има феномен със същото име. Тук  високата концентрация на токсични газове е заплаха за всяко живо същество. Разказват, че руската Долина на смъртта била открита от група ловци, чиито кучета внезапно изчезнали. Хората тръгнали да издирват четириногите и ги намерили мъртви на ужасно място, където имало стотици трупове на диви животни, птици, влечуги.  Оказало се, че причината за този мор е разположеният наблизо подземен вулкан Кихпинич. При изригванията на вулкана от процепи в земята се отделят на мощни струи силно отровните  сероводород и въглероден диоксид. 

 

Депресията Данакил в Еритрея

е толкова красиво място, че привлича  хиляди туристи всяка година въпреки предупрежденията за висока опасност. Пустинята, обагрена в неземни цветове, се намира на 100 метра под морското равнище, температурата надминава 50 градуса, а действащи вулкани и клокочещи гейзери насищат въздуха с отровни газове. Без опитен гид посещението в Данакил е равносилно на самоубийство.

 

Крокодилски пир в Чонбури

В Слонското царство в Тайланд има ферма за крокодили. Собственикът й предлага атракция за търсачи на силни усещания - хранене на  вечно гладните хищници. Смелчаците могат да се качат на сал и да "сервират" собственоръчно обяд на крокодилите, подавайки им месо, набодено на въдици. Пасажерите на сала са защитени от здрава предпазна решетка, но преживяването определено не е за хора със слаби нерви.