Медия без
политическа реклама

Лас Вегас показа зала от бъдещето за $2.3 млрд. (ГАЛЕРИЯ)

"Сферата" е изцяло покрита с LED панели и прави невероятно светлинно шоу

10 Юли 2023
Инстаграм

Нова зала-чудо бе демонстрирана за първи път в навечерието на финалите на Лятната лига в НБА и събра погледите на всички в Лас Вегас. "Сферата" (официално име - MSG Sphere) е първата в света зала, покрита изцяло с високотехнологични LED екрани и струва баснословните $2.3 млрд.

Съоръжението е собственост на  Madison Square Garden Company (MSG), която обяви началото на строежа през 2018 г. Проектът е на архитектурното бюро Populous, което е работило по обекти на олимпийски игри и световни първенства по футбол. 

Куполът е съставен от общо 32 стоманени елемента (ферми), всеки с тежест от 100 тона. Всички елементи са покрити с LED панели, които се виждат от десетина километра. Именно те бяха изпробвани за ознаменуване на началото на мачовете от Лятната лига в Лас Вегас, като направиха неверояно светлинно шоу.

Първоначалната цена от $1.2 млрд. бе коригирана няколко пъти - през $1.66 и $2 млрд,. за да достигне настоящите $2.3 млрд., което прави залата най-скъпото съоръжение за забавления в Лас Вегас, надминавайки струващия $1.9 млрд. Allegiant Stadium - на "Лас Вегас Райдърс" от NFL.

За забавление, защото залата, която разполага с 18 600 места, ще се използва както за спорт, така и да концерти, филмови фестивали, модни ревюта и др. Ноемврийското състезание ог Формула 1 в Лас Вегас ще преминава покрай нея, в плановете до края на годината са вече галавечери по бокс и ММА.

"Сферата" ще бъде открита официално на 29 септември, с изпълнения на ирландските рок динозаври U2, като тяхното шоу е озаглавено U2:UV Achtung Baby Live at Sphere и ще маркира първият концерт на групата на живо от 2019 г. насам.

MSG вече е подписала договор и ще построи идентична зала и в Стратфорд, Източен Лондон, а планира да построи също така и други Сфери по целия свят.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сферата, Лас Вегас

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?