Медия без
политическа реклама

Как да изберем шампанско за Нова година

17 Дек. 2023
Pixabay

Преди няколко години учените установиха, че шампанското е сред най-полезните вина. Изследователите от Реймския университет доказаха, че мехурчетата в пенливото вино не просто усилват вкуса на напитката, но и подобно на аерозолите, умножават въздействието върху организма на всички микроелементи и витамини, влизащи в неговия състав. Концентрацията на полезни вещества в балончетата е 30 пъти по-голяма, отколкото в другите вина.

Истинското шампанско по класическа технология се произвежда само в провинция Шампан във Франция. Първичната ферментация става в специални резервоари, а вторичната - в бутилки с надпис Champagne. В другите страни също се спазва тази технология, но на произведените там вина няма да видите този отличителен надпис. В американските магазини бутилките ще са с надпис Traditional method или Classic method, в испанските — Cava, италианските — Franciacorta. Цената на тези напитки е по-ниска, но качеството е напълно достойно. Има и "бързо" шампанско, при което ферментацията не е в бутилки, а в резервоари, което помага на производителите да намалят разходите си. От този вид са Processo, Spumante, Asti и др.

Шампанското се различава и по сладост. В екстра-брут напитките захар почти няма или нейното съдържание е не по-голямо от 6 грама на литър, оставащи след ферментацията. Ценителите уверяват, че захарта уврежда истинския вкус на напитката. При шампанско брут захарта ще е 15 гр/литър. При сухото шампанско, което почти не се произвежда заради ниската си популярност, се съдържат 12-20 грама на литър. При полусухото захарта е 17-35 грама на литър. При бялото полусладко шампанско захарта вече се качва на 33-50 гр/литър, а при сладкото - още повече. Затова и сладкото не се смята за истинско шампанско.

Първото пенливо вино е произведено в областта Лима в Лангедок, но в Шампан го усъвършенстват и популяризират. През 1670 г. в бенедиктинското абатство Пиер Периньон в градчето Отвилиер е измислена технологията Recoupage — смесване на няколко сорта грозде, както и Boughage и Ficelage — разливане на пенливото вино по бутилки и запушването им с тапи. Знаменитото абатство е закрито след Великата френска революция.

От 319 комуни в Шампан само 17 са класифицирани на 100% и имат правото да поставят надпис Grand Cru на етикета. Още 41 са с класификация 90–99% и образуват зоната Premier Cru. Останалите 261 (80–89%) са само Second Cru.

Установяването на официалния монопол на Шампан предизвика масово недоволство през 1911 г. сред останалите извън привилегированите винопроизводители. Стига се до селски бунтове, които са потушени с помощта на армията. Оттогава се обсъжда разширяването на зоната. В края на 2000 г. бе предложено в състава на винопроизводствения регион да се включат още 40 комуни, а да се изключат 2, но това и досега не е влязло в сила.

До втората половина на XIX век всички пенливи вина са били сладки. Заради твърде голямото налягане около 40% от бутилките се взривявали, а доставчиците носели специални предпазни маски като тези на фехтовачите.

Най-популярното сухо шампанско - брут - е измислено от реймска вдовица Луиза Помери.

Много от компаниите-производители в Реймс използват за съхраняване на своята проддукция кариери, съхранили се още от римските времена. Помери например притежават 120 такива шахти с 18 км тунели, голяма част от които са отворени за екскурзии.

 

Учет игристого: 7 любопытных фактов из истории шампанского

Най-големите бутилки шампанско носят имената на персонажи от Стария завет.

Мелхиседек /свещеник и цар на Салим/: 30 л = 40 обикновени бутилки.

Голиат /войн и съперник на библейския цар Давид/: 27 л = 36 обикновени бутилки.

Соломон /библейският цар на Израел/: 18 л = 24 обикновени бутилки.

 

Учет игристого: 7 любопытных фактов из истории шампанского

 

Най-голямото хранилище на шампанско се намира в Еперн - под неговите улици минават 110 км тунели, в които се намират 200 млн. бутилки. Значителна част от запасите се съхраняват в тунелите под главната улица на града - Авеню де Шампан, на която са разположени щаб квартирите на известните фирми за шампанско.

Гроздето за шампанското обикновено се събира в началото на септември, по-рано от това за другите вина, за да не успее плода да натрупа твърде много захар. За шампанското се използват три вида грозде - пино-нуар, шардоне и пино-миние. Качеството на финалната напитка се определя по мехурчетата - колкото по-малки са те, толкова виното е по-добро..

Учет игристого: 7 любопытных фактов из истории шампанского

Наборът закуски, които се предлагат към шампанското в баровете за дегустация, се нарича шампенуа. Те се състоят от плодове, месни изделия и сирене и десерти. Традиционно шампанското се поднася и с хрупащи розови бисквити, изобретени в Реймс през 1691 г.

Всяка секунда в света се отварят по 10 бутилки шампанско, като при това голяма част -  58%, се употребява в самата Франция. След това се нареждат швейцарците и белгийците, англичаните, немците и италианците.

Бутилката шампанско трябва да се съхранява хоризонтално. Това се прави, за да не изсъхва тапата, която трябва да е коркова, а не пластмасова. Цветът на бутилката трябва да е зелен. Ако стъклото е бяло, трябва да е увито в хартия. Погледнете бутилката на светлина, обърнете я - не трябва да има никакви утайки.

Добре е шампанското да се изстуди в специалните съдове с лед - за да стигне до 7 °C, ще е нужен около час.

След като отворите бутилката, изчакайте няколко минути преди да напълните чашите. Ако има приятен аромат, не сте сбъркали с виното.

Ключови думи:

шампанско, кулинария