Quantcast

Медия без
политическа реклама

Седмица преди вота ЦИК възложи проверка на всички машини

Малка група от специалисти трябва да контролира дали инсталацията на софтуера протича както трябва

25 Март 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Не се разбра доколко е смислена мярката при малкото оставащо време до вота.

След дълго и объркано обсъждане, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че трябва да се извършат проверки на всички машини за гласуване, докато се извършва инсталацията на софтуера, с който устройствата работят. Решението се прие на заседанието на комисията на 24 март вечерта. До вота обаче остава само седмица и изглежда съмнително, че огромната по обем работа може да бъде свършена за толкова малко време от 7-те експерти, които ще бъдат ангажирани със задачата.

Такива проверки са извършвани и преди последните избори на 2 октомври м.г. От обсъждането между изборните комисари остана впечатлението, че те самите не са наясно дали тогава действително е била проконтролирана инсталацията на всички машини, която, както в миналото, така и сега, се извършва от техници на частната фирма „Сиела Норма“.

Сега в ЦИК бяха получили писмо от вътрешния министър Иван Демерджиев. Той отговаря за междуведомствена група, която трябва да подсигури на комисията експерти, за да свършат работата. Шефът на МВР предлагаше в писмото си специалистите да извършват проверки в склада, където се съхраняват машините, и да опишат наблюденията си при инсталацията на минимум 400 устройства.

Това предизвика бурна реакция от страна на представителите на ДПС в комисията. Севинч Солакова, секретарят на ЦИК, твърдеше, че в някакъв момент сред комисарите е било постигнато съгласие групата експерти да осъществи цялостен контрол – на всички машини, непрекъснато докато тече инсталацията на софтуера. „Сега се иска да възприемем, че 400 машини ще ни дадат гаранцията едва ли не, че инсталирането на всичките машини е както трябва“, ядоса се Солакова.

Зам.-шефът на ЦИК Цветозар Томов, който е от квотата на ДБ, коментира, че бройката на машините не е толкова важна, колкото проверяваните устройства да бъдат подбрани на случаен принцип. А колегата му Емил Войнов (БСП) си припомни, че за предните избори 7 експерти са проверили между 50 и 100 машини на човек. „Опасявам се, че както си пишем писма с министър Демерджиев, машините ще бъдат инсталирани и няма да бъде проверена нито една“, предупреди той.

Това само разгневи още повече Солакова. Тя саркастично посочи, че „проверките са само за създаване на илюзия и някакво потвърждение, че ЦИК уж се опитва да прави проверки“. По думите й, комисията не само не осъществява контрол, но не разполага дори с необходимата информация за приемане на съответните решения.

Накрая Войнов, който трябваше да изготви отговора до Демерджиев, предложи да се напише, че експертите следва да присъстват през цялото време на процеса по инсталиране на всички машини, като изготвят доклад за осъществения контрол. Томов обаче изтъкна, че 600 машини са достатъчни, като се вземат предвид темповете на работа на експертите в миналото, както и малкото оставащо време до вота. „Всичките машини е невъзможно да бъдат проверени от 9 души! Защо да поставяме условие, което е неизпълнимо?“, зачуди се той.

Ерхан Чаушев (ДПС) обаче настояваше, че на предните избори въпросните експерти си направили сами график, според който в рамките на 2-3 дни да обхванат целия масив от машини. В същото време, той отбеляза, че инсталацията вече е започнала и комисарите "играем пак след последствията".

Накрая комисарите одобриха с мнозинство да се проверят всичките устройства. Интересното е, че представителите на ДПС гласуваха дори срещу това предложение, макар че настояваха именно така да се постъпи.

Ключови думи:

ЦИК, машинно гласуване

Още по темата