facebook
twitter

Чужбина

Страсбург: България гази човешките права

807
 Съвет на Европа
Семейство роми от Войводиново.

Българското правителство трябва да пресече ширещото се слово на омразата и да спре посегателствата срещу свободата на медиите, призова комисарката на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович (Босна). Тя посети миналата седмица България и поиска информация от различни институции, включително и от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Усилията им да представят държавата в положителна светлина са били неуспешни, защото тя огласи в понеделник твърде критичен доклад.

"Комисарката Миятович е ужасена от продължаващото влошаване на медийната свобода в България, се казва в съобщение от пресслужбата на Съвета на Европа. Хронични проблеми са непрозрачната медийна собственост, заплахите и преследванията на журналисти, съдебните дела под предлог за клевета. В добавка политическото влияние върху медиите тежко подкопава доверието в тях. Това трябва да спре. Гражданите имат нужда от свободен, разследващ и независим печат, за да участват по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите трябва да бъдат свободни да изпълняват възловата си роля без намеса."

Според комисарката словото на омразата в България е насочено в частност към ромите, хората с нетрадиционна сексуална ориентация и други малцинствени групи. Българското правителство дава или слаб, или никакъв отговор на този отдавнашен проблем. Дуня Миятович сочи антиромските протести в някои селища, както и принуждаването на 200 души от село Войводиново, Пловдивско, да избягат от страх след разрушаването на техните жилища. "Тези бедствени събития илюстрират силно разрушителния ефект на словото на омразата върху живота на засегнатите хора", изтъква тя.

Комисарката по човешките права сочи, че Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и Стратегията за защита на децата се интерпретират погрешно и трябва да се подложат на нов вътрешен дебат, за да станат част от българското законодателство. По време на 5-дневното си гостуване в България Дуня Миятович е посетила единствения приют за жертви на домашно насилие, който се намира в София, и във връзка с това отправя призив властите спешно да открият и на други места такива убежища от насилници.

 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14316 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1488 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

603

Коментари

Интервал

Буля Дуня кацнала на висок дувар в Евроколкохоза и от тая позиция започнала важно да куткудяка какво "трябва". Казано на езика на любовта, Буля Дуня е голяма бяла птица.

LPetrov

  Буля Дуня може да прави като вятъра - много жалки са опитите за фашистка цензура прикрити зад умилителната борба с езика на омразата ?

Browser
снимка на Browser
Между свободия и свобода на словото има доста голяма разлика.

Влез или се регистрирай за да коментираш