facebook
twitter

Чужбина

Сирийските кюрди заплашват Турция с тотална война

Анкара се готви за операция в Северна Сирия
1 410
 ЕПА/БГНЕС
Турция и САЩ вече патрулират заедно в Северна Сирия.

Сирийските демократични сили (СДС) заплашиха Турция с тотална война, ако Анкара започне военна операция в Северна Сирия. Заплахата отправи в Туитър Мустафа Бали, представител на поддържаното от САЩ арабско-кюрдско формирование, съобщи РИА "Новости".

"СДС се придържа към рамките на механизма за безопасност и предприема необходимите мерки за запазване на стабилността в региона. Но ние няма да се колебаем да превърнем всяка провокация от турска страна в тотална война, за да защитим себе си и народа си", написа Бали в социалната мрежа.

В събота турският президент Реджеп Ердоган заяви, че решение за турска операция в Северна Сирия и на изток от Ефрат може да се приеме още "днес или утре". Той добави, че цел на операцията би било прочистване на граничните с Турция сирийски територии от силите за самоотбрана на сирийските кюрди, създаване на зона за сигурност и за настаняване там на намиращите се сега в Турция сирийски бежанци. Ердоган изтъкна, че САЩ, които оказват военна подкрепа на силите за самоотбрана на сирийските кюрди, са длъжни да отговорят на въпроса дали тези сили не са терористична организация. Шон Робъртсън от пресслужбата на Пентагона заяви за РИА "Новости", че САЩ и Турция са се договорили за създаване на координационен център за съвместни операции в планираната зона за сигурност в Северна Сирия на изток към Ефрат.

Дамаск се обяви категорично против турско-американско споразумение, което според сирийското правителство е нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и грубо нарушение на принципите на международното право и устава на ООН. Официално кюрдските формирования не са във война със сирийската армия и провеждат бойни операции срещу терористи. Но Дамаск определя действията на СДС като неправомерни, а бойците на формированието - като сепаратисти.

В Турция има 3.6 млн. сирийски бежанци. На Съвета по вътрешни работи тази седмица се очаква Гърция, България и Кипър да излязат със съвместно изявление, с което да призоват останалите страни да подкрепят финансово както страните, засегнати от бежанския маршрут в Източното Средиземноморие, така и Турция.

----

НАТИСК

 

Нужно е да се вземат спешни мерки за спиране на нелегалното преминаване на бежанци от Турция към Гърция, подчерта в Анкара еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Той заедно с германския външен министър Хорст Зеехофер разговаряха с турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу за изпълнението на споразумението ЕС - Турция от 2016 г. за бежанците. ЕС да понесе своята част от бремето, призова Сойлу и подчерта, че Анкара се притеснява от нова вълна бежанци от провинция Идлиб. Турция изпълнява ангажиментите си по договореното от 2016 г. и очаква Европа да стори същото.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

15342 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1760 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

754

Коментари

н16
снимка на н16

А откъде у "сирийските кюрди" ресурси - за "тотална война" срещу Турция?

Американците ще им пращат?
 

Каубой
снимка на Каубой

Кой ли се грижи за Тюркието?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Мустафа Бали, представител на поддържаното от САЩ арабско-кюрдско формирование

Вече не е поддържано.

===

Интересно е как същите хора, които някога предсказваха неминуемия разпад на Туркието под справедливия гняв на кюрдите вече са на другата страна на барикадата.

Вова

И остъкляването на Босфора забравиха...?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш