facebook
twitter

Чужбина

Русия задържа 3-ма US дипломати

1429
 nn.by
Трима американски дипломати са задържани в град Северодвинск.

Трима американски дипломати са задържани в град Северодвинск в Архангелска област - мястото на експлозията, при която петима души загинаха при ракетен тест през лятото. 

Военноморският аташе към посолството на САЩ Уилям Къртис и други двама са били свалени от влак в Северодвинск. Новината първо бе съобщена вчера от "Интерфакс" и "Рен ТВ", които се позоваваха на информирани източници, а впоследствие бе потвърдена от властите. Причината за задържането е влизането в територия със специален режим за посещения от чужденци. Те не са представили необходими за пребиваване в града документи.

Инцидентът в Архангелска област събуди опасения заради повишаване на радиационния фон в района.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Русия след радиацията плъзнаха слуховете
НОРСАР: Имало е два взрива при Севернодвинск

24.08.2019

1933 7
Милиони в над 800 селища се задъхват от пожарите в Русия

13.08.2019

444

Коментари

mi6osp.

 Три за една.

Наскоро една руска сенаторка бе задържана от ФБР на американско летище. 

graoveca

Нема да са първите военни разведки, нито ще са последните дето некой ги е сгащил ... спецслужбите са затова, да си мерят пишките за бюджетна сметка ... 

venstar

Тези са късметлии, че са били официално задържани. А можеха да изчезнат или да им се случи нещастен случай, например да се изпокарат и изпозастрелят един друг. Пред свидетели.

Чудя се кога руснаците ще спретнат нещо като "Скрипал"  на някой британски или американски гражданин и да обвинят съответните служби. 

ДpaгaнOxpидcки

Чудя се кога руснаците ще спретнат нещо като "Скрипал"  на някой британски или американски гражданин и да обвинят съответните служби. 

Че защо пак да спретват? Те вече спретнаха, и се оляха.

letec55

Те не са представили необходими за пребиваване в града документи.

 

Документи...

Били са на разузнавателна операция. Били са дегизирани като местни хора, отиващи за гъби.  Навярно са искали да вземат проби от почвите и растенията. Руските медии (надникнах в две) ги спукват от майтап, че са пратили на операция по този начин без да владеят езика в съвършенство. Казват, че един сержант от тяхната транспортна  полиция ги е задържал след като му направило впечатления лошият руски на тези "местни" жители.

 

ДpaгaнOxpидcки

след като му направило впечатления лошият руски на тези "местни" жители.

Aбе и твоят местен език е съмнителен. Не може езикът да е направило впечатления.  Сигурно си руски шпионин, който си мисли, че се е вписал в този форум?

ДpaгaнOxpидcки

територия със специален режим за посещения от чужденци.

База - да. Полигон - да. Но територия? Първобитно-феодална  кагебейщина...

Weiß

Друго си беше едно време Алонсо, нямаше никакви ограничения при посещения на териториите на туземците.

ДpaгaнOxpидcки

Друго си беше едно време Алонсо, нямаше никакви ограничения при посещения на териториите на туземците.

А, имаше. За Малко Търново май трябваше "открит лист". Гранична "зона". Не съм се пробвал, де - ама така съм чувал. За полосата на пет ли, десет ли клм от браздата.

Andrij

Не са задържани,а след проверка на билетите,които били за Архангелск се оказало,че пътуват във влака за Северодвинск.Били са упътени учтиво,а на другия ден руското МВнР е изпратило в американското посолство 36 подробни карти на района за да не се губят повече.Между другото почти всички руски дипломати и официални представители за сесии на ООН получават виза единствено за Ню Йорк и Вашингтон и нямат право да се шматкат по страната.

Кире

А имало ли цветнокожи сред задържаните? 

peniko

Колега, напомнихте ми за оня стар виц дето ЦРУто избирало агент за Съюза - да знаел пефектно руски, да можел да пие много и да танцува казачок.... После в затънтеното сибирско селце каквото и да правел хората му казвали - ти не си местен. Накрая той ги попитал откъде знаят? А те простичко рекли - ами ние тук нямаме черни .....

ДpaгaнOxpидcки

Между другото почти всички руски дипломати и официални представители за сесии на ООН получават виза единствено за Ню Йорк и Вашингтон и нямат право да се шматкат по страната.

Reciprocity называется. The what called - such replied. 

[...] based on a long-standing reciprocal agreement between Russia and the United States that dates back to the Soviet Union period.

Russian diplomats are required to provide 24-hour “advance notification for any travel beyond a 25-mile radius from the cities in which the Russians have a diplomatic or consular presence,” the official wrote.

Similarly “American diplomats in Moscow are required by the Russian government to provide advance notification of internal domestic travel to the Russian Foreign Ministry on a similar basis,” according to the U.S. State Department.

(из световно-широката паяжина) 

Sumist
Значи са улезли в свръхсекретний район, за да дегустират полезната руска радиация. Много серьозно шпионство, а и нашите бодри съветски контраразведчици са проявили безпримерна бдителност и героизъм . Чакат ги почтени значки и мъдали, а може и някоя четирицифрена сума в рубли.
Sumist
глигор

Тези табели не трябва да се игнорират. Института ни имаше учебен полигон, опасан с такива табели. В полигона влизахме с радиометри и картирахме интересни места, неразличими от околността, но с много хиляди микрорентгена в час.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×