Quantcast

Медия без
политическа реклама

Продължават протестите в Салвадор заради биткойн

16 Септ. 2021
БГНЕС
Стотици демонстранти излязоха на протест срещу управлението на президента Наиб Букеле и подпалиха чисто нова машина за биткойни в столицата Сан Салвадор.

Протестите, които избухнаха в Салвадор, след като миналата седмица биткойнът стана законно платежно средство в страната, продължават да се разрастват. По случай 200-годишнината от обявяването на независимостта на Салвадор на 15 септември, стотици демонстранти излязоха на протест срещу управлението на президента Наиб Букеле и подпалиха чисто нова машина за биткойни в столицата Сан Салвадор, предава ''Блумбърг''.

Заедно с въвеждането на биткойн правителството предложи повече от 200 промени в конституцията, включително премахване на забраната за преизбиране на президента Наиб Букеле, което подхрани още повече гнева на салвадорци срещу правителството. Съгласно законодателството, одобрено от управляващата партия, търговците са длъжни да приемат криптовалута и всички цени на продукти и услуги трябва да бъдат изразени в долари и биткойни.

Президентът Наиб Букеле заяви, че чрез биткойн живеещите в чужбина ще могат по-лесно да изпращат парични преводи обратно у дома, както и че ще донесе инвестиции, туризъм, иновации и икономическо развитие за страната. Цената на биткойн обаче се срина до най-ниското си ниво от близо месец, като в един момент падна от 52 хил. долара на под 43 хил. долара. Опозиционен политик в страната заяви, че падането е довело до това една от най-бедните страни в Латинска Америка да загуби 3 милиона долара.

Разпространението на биткойн в Салвадор е далеч от това, което президентът бе предвидил, когато започна смелия си експеримент. Оказа се, че Apple и Huawei не предлагат поддържания от правителството цифров портфейл Chivo, а сървърите трябваше да бъдат свалени, след като не можеха да се справят с регистрациите на потребителите. 

 

Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн като законно платежно средство, след като конгресът одобри предложението на президента Наиб Букеле криптовалутата да се превърне в официална, предаде в. Гардиън''.

 

Ключови думи:

Салвадор, биткойн

Още по темата