Медия без
политическа реклама

Биткойнът стана официална валута в Салвадор

09 Юни 2021
БГНЕС
Президентът на Ел Салвадор Наиб Букеле.

Салвадор стана първата държава в света, която прие биткойн като законно платежно средство, след като конгресът одобри предложението на президента Наиб Букеле криптовалутата да се превърне в официална, предаде в. ''Гардиън''. Това се случи въпреки опасенията, че този ход може да окаже негативно въздействие върху програмата на Салвадор в  Международния валутен фонд (МВФ).

Букеле заяви, че така живеещите в чужбина ще могат по-лесно да изпращат парични преводи обратно у дома, като същевременно каза, че щатският долар също ще продължи да бъде законно средство за разплащане. "Това ще донесе инвестиции, туризъм, иновации и икономическо развитие за страната ни", написа Букеле в Туитър малко преди гласуването в конгреса.

Използването на биткойн не е задължително и няма да носи рискове за потребителите, каза Букеле. Правителството ще гарантира конвертируемост в долари по време на транзакцията чрез тръст, създаден в банката за развитие на Салвадор. Решението ще влезе в сила след 90 дни, а обменният курс биткойн-долар ще бъде определян в зависимост от пазара.

Според закона биткойните трябва да се приемат от фирмите, когато с тях се заплащат стоки и услуги. Данъците също могат да се плащат в биткойн.

Анализатори твърдят, че този ход може да усложни преговорите с МВФ, където Салвадор участва в програма за над 1 млрд. долара. Данните на Световната банка показват, че паричните преводи към страната възлизат на близо 6 млрд. долара или около една пета от БВП през 2019 г., което е едно от най-високите съотношения в света. Не е ясно каква част от тази сума е изпратена в биткойни.

Криптовалутата предлага на теория бърз и евтин начин за изпращане на пари през границите, без да разчита на фирми за парични преводи, които обикновено се използват за такива транзакции. Наиб Букеле каза, че около 70% от хората в Салвадор нямат достъп до традиционните финансови услуги, но че страната ще ''насърчава обучението и механизмите, така че населението да има достъп до биткойн транзакции''.

Ключови думи:

Салвадор, биткойн

Още по темата