Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лондон повиши нивото на терористична заплаха за Северна Ирландия

Това се случва преди посещението на Джо Байдън в страната

28 Март 2023
Pixabay

MI5 увеличи нивото на заплаха от вътрешен тероризъм в Северна Ирландия от ''значително'' до ''сериозно'', което означава, че атака е много вероятна, пише в. ''Гардиън''.

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че нивото е било повишено заради неотдавнашно нападение срещу полицай. Преди един месец Джон Колдуел бе тежко ранен при нападение с огнестрелно оръжие, докато чака сина си след футболна тренировка. Тринадесет ареста са извършени във връзка с опита за убийство. 

В своето изявление Хийтън-Харис каза: ''За последните 25 години Северна Ирландия се превърна в мирно общество. Споразумението от Разпети петък демонстрира как мирната и демократична политика подобрява обществото. През последните месеци обаче наблюдаваме повишаване на нивата на активност, свързани с тероризма, насочен към полицейски служители. Това излага на риск живота на децата и други членове на обществеността''. 

Споразумението от Разпети петък е мирно споразумение, което слага край на три десетилетия на насилие в Северна Ирландия от края на 60-те години на миналия век. То е подписано през 1998 г., частично с посредничеството на правителството на САЩ и на тогавашния президент Бил Клинтън. Очаква се скоро президентът на САЩ Джо Байдън, Бил Клинтън и Хилъри Клинтън да присъстват на събития в Северна Ирландия, свързани с годишнината от подписването на Споразумението от Разпети петък.

Ключови думи:

Северна Ирландия

Още по темата