Медия без
политическа реклама

Лондон и Сеул забраняват стимуланти на учениците

Южна Корея спря продажбата на кафе в училищата

31 Авг. 2018
 Южна Корея ограничи употребата на енергийни напитки, а Англия се готви да ги забрани за учениците.
ЕПА/БГНЕС
Южна Корея ограничи употребата на енергийни напитки, а Англия се готви да ги забрани за учениците.

Южна Корея и Великобритания взеха мерки за здравето на учениците и ограничават употребата на стимулиращи напитки. Сеул въведе забрана за продажбата на кафе в училищата, съобщи в. „Гардиън“. Всички машини за автоматична продажба и павилиони в началните и основните училища трябва да спрат продажбата на продукти с кафе до 14 септември, обяви министерството по безопасността на храните и лекарствата. 

Забраната е част от по-широка кампания на властите за намаляване на употребата на храни и напитки с повече калории или съдържание на кофеин. Медиите в страната съобщават, че учениците редовно прибягват до кафе и се оплакват от сърцебиене, замайване, ускорен пулс, нарушение на съня, нервност и други симптоми.

Южнокорейците пият средно по 181 чаши кафе годишно - най-много в Азия, според проучване на маркетинговата компания „Юромонитор“. Това е повече от консумираните 151 чаши годишно във Великобритания, но по-малко от 266-те в САЩ.

Забраната за кафето в училищата идва след налагането на ограничения за продажби на енергийни напитки по-рано тази година, както и след забрана на реклами по телевизиите на нездравословни храни и напитки в часовете, когато се очаква да бъдат гледани от деца.

И Англия скоро може да забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години заради опасенията, че вредят на детското здраве, предаде Би Би Си. Правителството започна обществена консултация за плановете си. То проучва възгледите на хората за каква възраст трябва да се прилага забраната и предлага като варианти под 16 и под 18 години. Шотландия, Северна Ирландия и Уелс имат правото да въведат свои собствени забрани.

 

ЧИСЛА

Енергийните напитки съдържат високи нива на захар и кофеин и се свързват със затлъстяване, кариеси, главоболие, нарушения на съня и други здравословни проблеми. Британските младежи са сред най-големите консуматори на енергийни напитки в Европа. Повече от две трети от децата на възраст от 10 до 17 години и една четвърт от шест до деветгодишните деца пият енергийни напитки. Много магазини вече са наложили свои собствени забрани за децата под 16 години.