facebook
twitter

Чужбина

Климатичните промени са най-голямата световна заплаха

Десетки държави се безпокоят от тероризъм, кибератаки и влиянието на водещите страни
232
ЕПА/БГНЕС
През последните седмици в редица европейски страни се поведоха ученически маршове с искане да се вземат реални мерки срещу климатичните промени.

Климатичните промени се възприемат като най-голямата световна заплаха, но киберзаплахите все повече притесняват хората по света, става ясно от проучване на американския институт Пю, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г. През м.г. Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН излезе с доклад, в който изразява сериозно безпокойство от възможните резултати от климатичните промени в близко бъдеще и дългосрочен план. Като цяло хората по света са съгласни, че климатичните промени представляват голям риск за страните им. В 13 от 26-те държави анкетираните посочват климатичните промени като основна международна заплаха.

Но глобалното затопляне не е единственият проблем, който безпокои хората. Тероризмът, конкретно действията на "Ислямска държава"(ИД), и кибератаките се възприемат като друга голяма заплаха. В осем от анкетираните държави, включително Русия, Индонезия и Нигерия, за основна заплаха се смята ИД. В четири страни, включително Япония и САЩ, респондентите посочват като основна международна заплаха кибератаките. В Полша като основна заплаха се отбелязват силата и влиянието на Русия. Мнозина също се безпокоят от ядрената програма на КНДР, но в нито една от 26-те държави хората не я посочват като основна заплаха (дори и в съседна Южна Корея, където смятат, че това са климатичните промени).

В някои страни като голяма заплаха се възприема състоянието на световната икономика, включително Гърция и Бразилия. САЩ и влиянието им също се посочват като заплаха в някои държави (около половината). В Германия притесненията, свързани със САЩ, са се засилили най-много, нараствайки с 30 процента в сравнение с 2013 г. На последно място анкетираните отбелязват като заплаха влиянието и силата на Китай. Около половината в Южна Корея, Япония, Филипините, Австралия и САЩ разглеждат Китай като голяма заплаха.

В проучването са участвали 27 612 души от 26 държави в периода 14 май - 12 август 2018 г.

 СКЕПТИЦИ

Проучването установи се също така, че привържениците на европейските крайнодесни популистки партии, включително Алтернатива за Германия, са по-скептични по въпроса дали климатичните промени са голяма заплаха.

Ключови думи:

заплахи, климат, проучване
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руска държавна медия показа мишени в САЩ, които Москва може да порази с ядрен удар

25.02.2019

7124 94
Цената на машинното гласуване все още не е известна

25.02.2019

Людмил Илиев

123
Ученици в Европа отново ще протестират за климата

22.02.2019

429 10

Коментари

Paco Pacov

Световните замърсители трябва да го имат предвид. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Mrx

 

 В Полша като основна заплаха се отбелязват силата и влиянието на Русия.

 

  В поляците се наблюдават сериозни психиюни отклонения, когато стане дума за Русия. като, че ли кой знае колко са пострадали. И тяхната аристокрация си е живуркала добре по царско време. И са нападнали новия Съветски съюз, защото на Пилсудски му се поискал нов Полско-Литовски съюз (Жечпосполита) със земите на Белорусия и Украйна. Ха да са имали турско робство като нас. Ама виж наш Боко къв приятел е с Ердоган, не му мига окото. 

S luncho6
снимка на S luncho6

В България основна заплаха са началниците!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×