Медия без
политическа реклама

Китайски шпионин събирал държавни тайни на Великобритания чрез LinkedIn

Основният му псевдоним е Робин Джан

23 Авг. 2023
Шпионинът се прицелвал към служители в чувствителни области - като армията и сигурността
Pixabay
Шпионинът се прицелвал към служители в чувствителни области - като армията и сигурността

Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път с китайски адрес. В свое разследване „Таймс“ пише, че китайски шпионин изпозва профили в социалната мрежа LinkedIn, за да примами хиляди британски служители да предават държавни тайни срещу големи суми и доходоносни бизнес сделки, пише БНР.

„Таймс“ посочва, че китайският шпионин, чийто основен псевдоним е Робин Джан, се прицелва към служители в чувствителни области, като армията, сигурността, държавни институции, науката, технологиите и политиката, които имат достъп до класирифицирана информация или чувствителни търговски технологии.

Западните служби смятат, че оперативният агент на китайското разузнаване е най-плодотворният шпионин от враждебна държава, работеща срещу британските интериси за цяло едно поколение. Предполага се, че той действа изключително седнал зад бюро най-вероятно в китайското Министерство на държавната сигурност в Пекин. 

Разследването на „Таймс“ изважда на показ профилите на Джан в LinkedIn, на практика най-големият сайт за професионални мрежи в света с 930 милиона потребители. Агентът създава фалшиви компании за сигурност и уебсайтове, за да укрепи доверието към него и дори твърди, че е получил образование във водещ лондонски университет.

Има сведения, че той е предлагал на консултант по набиране на персонал по 8 000 паунда всеки път, когато му предаде подробности за кандидат за разузнавателните служби и големи суми в брой на офицер от военното разузнаване за информация за антитерористичната дейност на Великобритания. 

"Таймс“ пише, че министърът за сигурността Том Тугендхат е предупредил, че китайското разузнаване използва LinkedIn, за да атакува британски граждани. „Не само държавните служители трябва да бъдат внимателни, но и фирмите с чувствителна търговска информация, както и изследователите и научните среди, защото стоящите зад кореспонденцията могат изобщо да не са тези, за които се представят“, казва Тугендхат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата