facebook
twitter

Чужбина

Индия вече не е най-бързо растящата голяма икономика

550

Според последните данни Индия изостава от Китай – растежът й през първото тримесечие е бил 5.8% спрямо 6.4% в Китай, съобщиха финансови издания, като се позоваха на агенция Блумбърг.

Това е четвърто поредно тримесечие на забавящ се растеж – последователно от 8%, през 7% и 6.6%. На това забавяне може да се гледа като на класическо - от вида, който се предвиждаше от известно време. Финансовото министерство на Индия е категорично относно причините за забавянето – частното потребление, инвестициите и износът растат с по-малко от очакваното.

Дълго време икономическите данни бяха подкрепяни от потреблението, но няколко индикатора вече показват известна криза и при него. Продажбите на пътнически автомобили например са намалели със 17% през април – най-големият спад от октомври 2011 г. Никоя икономика не може да расте само на базата на потребителското търсене. Износът и инвестициите пострадаха заради манията за защита на вътрешния пазар и вярата, че компаниите и инвеститорите ще се втурнат към Индия независимо от поведението на правителството.

Все още няма коментари

Още

България иска ресор "Земеделие" в бъдещата ЕК

22.08.2019

753 17
Тръмп повиши интереса на туристите към Гренландия

22.08.2019

355
Президентът призова институциите да проучат кандидатите за АЕЦ Белене

22.08.2019

436 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×