Quantcast
Германецът Вебер ще е водещ кандидат на ЕНП на евроизборите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германецът Вебер ще е водещ кандидат на ЕНП на евроизборите

83
 Фейсбук профил на Бойко Борисов
Борисов разпространи чрез профила си във "Фейсбук" снимка с Манфред Вебер, когото поздравява за избирането му за водещ кандидат за евроизборите през 2019 година на най-голямата политическа партия в Европа.

Германецът Манфред Вебер спечели битката за водещ кандидат в европейските избори от Европейската народна партия и за възможен председател на Европейската комисия. Вебер беше избран с тайно гласуване по време на конгреса на ЕНП в Хелзинки в конкуренция с бившия финландски премиер Александър Стуб. 

Вебер е получил подкрепата на 79.2% от делегатите на ЕНП. Кандидатурата на Вебер, който е председател на групата на ЕНП в Европарламента, беше подкрепена и от партия ГЕРБ. Миналия месец Борисов отправи заплаха към Вебер, че може да не го подкрепи във вота след туитовете на германския политик, изразяващи възмущение от убийството на журналистката Виктория Маринова. Делегатите от СДС са подкрепили Стуб, обяви Румен Христов.

Делегацията на ГЕРБ беше водена от премиера Бойко Борисов. В реч пред конгреса той призова за повече единство в партията, разкритикува дисциплината в нея и изрази недоволство, че на конгреса не се обсъждат достатъчно общите партийни позиции преди евровота по ключови европейски теми. Дисциплината е най-важното нещо в една организация и дори днешното поведение на конгреса показва защо сме толкова уязвими напоследък. При тази дисциплина не виждам как резултатите на изборите ще са добри за ЕНП, каза Борисов в началото на словото си. Той даде да се разбере, че е недоволен, че двамата кандидати Вебер и Стуб, както и доста делегати, отсъстват от залата по време на речите. 

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

17961
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

2740
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

1171