facebook
twitter

Чужбина

Франция и Германия отново помагат на Русия и Украйна да се помирят

Владимир Путин и Володимир Зеленски се срещат за първи път
559
 ЕПА/БГНЕС
Стопанинът на Елисейския дворец Еманюел Макрон покани своите гости Владимир Путин, Володимир Зеленски и Ангела Меркел да заемат местата си около кръглата маса на Нормандската четворка.

Нормандската четворка - Русия, Франция, Германия и Украйна - се събра отново в Париж на високо равнище, за да съживи замрелия помирителен процес  в Донбас, предадоха световните агенции. Руският президент Владимир Путин пристигна последен в Елисейския дворец, където вече го очакваха френският президент Еманюел Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел и украинският президент Володимир Зеленски.

Началото на срещата закъсня с час и половина, но програмата бе спазена. Първо имаше двустранни срещи, но не и между Зеленски и Путин, които оставиха прекия си диалог след четиристранното заседание. Зеленски предложи да се види с Путин преди общата среща, но руснаците прецениха, че това не е уместно. Тъй като всички преговори преминаваха при закрити врати, до късно през нощта акредитираните 200 журналисти бяха държани в неведение какво става вътре.

Нормандският формат съществува от юни 2014 г., когато по време на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия и откриването на Втория фронт през войната за първи път четирите държави обсъдиха регулирането на конфликта в Донбас. На 2 октомври 2015 г. подобна среща имаше в Елисейския дворец. Путин и Меркел бяха несменяеми участници, но от Франция тогава участваше президентът Франсоа Оланд, а от Украйна - Петро Порошенко. Те направиха първи преглед на изпълнението на Минските споразумения от 12 февруари 2015 г., които трябваше да сложат край на бойните действия в Донецката и Луганската област. Това означаваше не само прекратяване на огъня, изтегляне на войските, амнистия и възобновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която да доведе до децентрализация на властта и специален статут на  Донецка и Луганска област. Този план още не е нереализиран.

Предишната среща на върха в нормандски формат, предназначена да доведе до прилагане на споразуменията, се проведе на 19 октомври 2016 г. в Берлин, напомни ТАСС, цитирана от "Фокус". След нея външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция бяха инструктирани да разработят пътна карта за изпълнение на споразуменията, но Киев по същество блокира движението към уреждане на конфликта.

 

СЛАБ ПРОБИВ

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков Кремъл е оптимист, но без да надценява предполагаемите резултати. Според него няма готовност за подписване на споразумение, но може би ще бъде приет „необвързващ документ“, в който „ще бъдат определени някои точки, по които има общо разбиране“.
 

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14750 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1589 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

675
×