Медия без
политическа реклама

Европейският здравен сертификат ще е в сила от 15 юни

Сертификатът не е задължителен, но авиокомпаниите може да го изискат, твърди еврокомисарят Тиери Бретон

28 Март 2021
Скрийншот lci.fr

Единният здравен сертификат в ЕС ще бъде достъпен за гражданите на общността от 15 юни. Това обяви в предаването "Голямото жури" за RTL, Le Figaro и LCI Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия (ЕК).

"Той ще бъде достъпен от 15 юни в цяла Европа. Сертификатът не е задължителен, но авиокомпаниите може да го изискат", каза Бретон по LCI TV.

"Документът ще съдържа името на собственика, датата на раждане, номера на паспорта, както и информация дали е бил ваксиниран и с какъв препарат, а също и дали е боледувал или не", каза той. При липса на такъв сертификат, както отбелязва еврокомисарят, пътникът ще трябва да се подложи на тест за коронавирус. 

В същото време Бретон не очаква рязко увеличение на туристическите пътувания в Европа през следващото лято на фона на трудната епидемиологична ситуация с коронавируса. "Тази година туристическият сезон ще бъде почти същият като миналия", каза той.

На 23 март страните от ЕС подкрепиха проекта, предложен от Европейската комисия за въвеждане на цифров сертификат за ваксинация в ЕС. Според проекта на ЕС, нов  сертификат за ваксинация или „зелена цифрова карта“ трябва да комбинира три документа едновременно: самият сертификат за ваксинация, документ за изкарана болест COVID-19, в резултат на което човек естествено е получил временен имунитет към болестта, както и сертификат за скорошни тестове за коронавирус.


 

La première version du certificat sanitaire qui va être mis en place dès cet été présenté en exclusivité par .⁦@ThierryBreton⁩ .⁦@RTLFrance#legrandjury : il existera évidemment en français pic.twitter.com/KJYIbwDoxO

— Mangin Catherine (@catherinemangin) March 28, 2021

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата