facebook
twitter

Чужбина

Евродепутатите блокираха крайнодесните за ръководни постове

Нито един българин не е избран начело на комисия в ЕП
671
 ЕПА/БГНЕС
Урсула фон дер Лайен с председателя на ЕП Давид-Мария Сасоли след срещите й с политическите групи в сряда. Лидерите им обявиха вчера, че ще гласуват кандидатурата й за председател на ЕК на 16 юли.

Традиционните партии в ЕП успяха да блокират евроскептичните и крайнодесните групи за няколко ръководни поста в комисии, съобщи "Политико". Това разгневи антисистемните сили и може да постави в риск сделката за бъдещото ръководство на ЕС.

Един от лидерите на групите, Ришард Легутко от "Европейски консерватори и реформисти", предупреди, че неговите евродепутати е по-малко вероятно да подкрепят сделката за висшите постове, постигната миналата седмица от европейските лидери, след като бе блокиран опитът на един от членовете на ЕКР, бившия полски премиер Беата Шидло, да стане председател на комисията по заетост и социални въпроси.

Новата парламентарна група "Идентичност и демокрация", обединяваща италианската партия "Лига" и партията на Марин льо Пен "Национален сбор" във Франция, сега е петата по големина в ЕП и има 73-ма евродепутати, само с двама по-малко от Зелените. "Идентичност и демокрация" и "Европейски консерватори и реформисти" имат заедно 135-има евродепутати. Центристката либерална група "Обнови Европа", подкрепяна от френския президент Еманюел Макрон, разполага със 108 места. Заедно обаче проевропейските сили контролират 519 места и в сряда успяха да получат още повече сила, като попречиха на опитите на крайните групи да заемат няколко висши позиции.

"Идентичност и демокрация" очакваше да оглави комисията по земеделие и развитие на селските райони, но нейният кандидат бе блокиран от четирите проевропейски партии. Вместо това бе избран германският евродепутат от консервативната Европейска народна партия Норберт Линс. Крайнодесният кандидат бе отхвърлен и за две зам.-председателски позиции.

Проевропейските групи отхвърлиха френски евродепутат от "Национален сбор", който се очакваше да застане начело на комисията по правни въпроси. Вместо това тя ще бъде ръководена от британката Луси Нетсинха ("Обнови Европа"), която може да напусне ЕП след Брекзит.

Нито един български евродепутат досега не е оглавил комисия в новия ЕП. Завчера бяха избрани повечето от председателите и зам.-председателите на комисии в ЕП, които са с мандат от 2 г. и половина. Единственият български евродепутат, избран за зам.-председател, е Емил Радев, който е четвърти зам.-председател на комисията LIBE по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

---------

ВОТ

Европейският парламент ще гласува на 16 юли кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да оглави следващата Европейска комисия, това са решили лидерите на политическите групи, обяви говорител на парламента. Вотът ще се състои според предварителните планове, въпреки че Европейска обединена левица/Северна зелена левица обяви, че няма да подкрепи нейната кандидатура. Зелените/Европейски свободен алианс също заявиха по-рано тази седмица, че ще гласуват срещу кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

Все още няма коментари

Още

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

18.12.2019

Обновена

14511 25
Меркел не одобрява американски санкции за "Северен поток 2"

18.12.2019

1543 14
В Словакия падна забрана за 50-дневно социологическо мълчание

18.12.2019

637

Влез или се регистрирай за да коментираш