facebook
twitter

Първа страница

Заплатите на чиновниците биха по ръст даже IT сектора

Не е ясно обаче дали се е повишило качеството на работата им
8339
Илияна Кирилова
Тази година се предвижда съкращение на 1600 бройки - служители и празни щатове в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на годината.

Заплатите на чиновниците в държавната администрация надхвърлят по ръст тези в най-успешния сектор у нас - на информационните технологии. През 2018 г. нетните възнаграждения на заетите в министерства и агенции са скочили средно със 17.3%. Това става ясно от доклада за състоянието на държавната администрация за 2018 г., приет от правителството. В него се цитира годишният доклад на Европейската комисия за доходите на чиновниците в страните членки към средата на миналата година.

За сравнение - през юни 2018 г. средната заплата в страната е била 1119 лв., което е с 9% повече на годишна база, показват данните на националната статистика. А най-високите заплати - тези на работещите в сферата на IT и телекомуникациите, са се увеличили с 13%. Интересно е, че през 2017 г. докладът за състоянието на държавната администрация отчита доста по-скромен ръст на чиновническите заплати у нас - едва от 2.5%.

Няколко фактора помпат възнагражденията на държавните чиновници през миналата година, става ясно от доклада. Сред тях са увеличението на минималната работна заплата за поредна година с 50 лв., текучеството, което водело до определяне на по-високи индивидуални заплати на новоназначените служители, повишаването в длъжност, при което също се вдигали възнагражденията. Отражение върху статистиката оказвала и промяната на статута на служителите в Комисията за финансов надзор в началото на 2018 г. Финансовият регулатор си извоюва едни от най-високите възнаграждения в администрацията у нас наред с тези в БНБ. В резултат на това шефовете на дирекции в КФН се разписват срещу 5133 лв., актюерите - за 4500 лв., а старшите експерти - срещу 2893 лв. Председателят на КФН получава 13 149 лв., а тримата му заместници - по 12 хил. лв.

От доклада не става ясно доколко годишната атестация на чиновниците оказва влияние върху ръста на основните месечни заплати. За сметка на това е отправена критика към оценяването на служителите, което водело до "девалвация" на оценките. 

Промяна в наредбата за заплатите в държавната администрация от началото на тази година обаче цели да реши част от проблемите с определянето на заплатите в държавната администрация. Тя ще доведе и до още по-висок ръст на възнагражденията в сравнение с този от миналата година, наред с 10%-ното вдигане на бюджетните заплати от началото на 2019 г. Така например с 20% ще се увеличават заплатите на чиновниците с отлична оценка за работата си. Досега при такава оценка възнаграждението се повишаваше с 15%. Повече ще взимат и тези, които получат оценка "Изпълнението надвишава изискванията". Тяхната месечна заплата ще расте с 15% вместо с 10%. При оценка "Изпълнението отговаря напълно на изискванията" вместо 5% увеличението ще е с 10%. Аргументът за промяната е, че така ще се преодолее изоставането на заплатите на старите спрямо новоназначените служители, както и че ще могат да се привличат висококвалифицирани кадри в администрацията.

През миналата година 14% от чиновниците са получили оценка "Изключително изпълнение", 53% надвишават изискванията, за 32% изпълнението отговаря на изискванията, а под 1 процент са тези, които не отговарят на изискванията.

За поредна година докладът констатира огромна разлика между минималната и максималната основна месечна заплата за една и съща длъжност в администрацията. Така например възнаграждението на младши експерт може да достигне 2013 лв., но в някои администрации е 420 лв., въпреки че минималната заплата в страната през 2018 г. бе 510 лв. Голяма е ножицата и в заплащането на ръководните длъжности. Възнаграждението на главен секретар в министерство може да стигне до 4000 лв., но в някои ведомства може да е и 1200 лв. Между 1200 и 4320 лв. варират възнагражденията на директори на дирекции. За началник отдел диапазонът е между 660 до 3400 лв., а за държавен експерт - от 720 до 3050 лв. 


ЗАЕТОСТ
През 2018 г. в администрацията са работили 130 005 служители. Щатната численост по устройствен правилник в администрациите към 31 декември 2018 г. обаче е 141 784 бройки. Незаети са 11 779 места, от които 4682 - повече от 6 месеца. През 2018 г. напусналите чиновници са 10 560 - т.е. текучеството е 8.1%. Най-голямо е то в държавните агенции, следвани от областните администрации.
 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдия N1: Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние
Информатика в СУ носи 4193 лв., в Шуменския университет - 1123 лв.
"Безплатното" саниране е гримиране на труп, твърдят строители

06.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

532

Коментари

БГ Трън

Освен изброените в статията държавни служители,  има и други, на които държавата разчита. Например в дейности свързани със здравеопазването, където заплатите са бруто 610лв след увеличението от началото на  годината. Работата е свързана с много голямо натоварване и  стрес, изисква внимание и пълно съсредоточаване всяка минута от 8 работни часа. 

Байпас

Скоро(да не дава Господ)бях в ИСУЛ в онкологията!Та там има една мед.сестра от Враца(пътува всяка смяна,затова взема по две)и една от Червен бряг(същата история).Заплатите им са по 620 лв.Та бих попитал Тиквата(най-голямата)за растежа и за разцвета, ама няма откъде!Затова гласувайте!Макар, че излиза малко, като"Горе главата, нищо, че е празна".😂😁☺

Magi

Г-жа Кисьова повдига тема чувствителна за много хора, но не задава правилните въпроси. Увеличението на заплатите на държавната администрация с 10% от 01.01. 2019г. се извърши избирателно. Тези зад които не стои никой / герб/, а те са повече получиха 50-70лв.увеличение от март, за шефовете и "нашите" хора от 1000лв. на горе. Та питам аз м-ра на МФ, но отговор не ща, защо в страната толкова години не се изготви единна щатна таблица за държавната администрация , която се храни от бюджета? Като почнеш от министерства, агенции, области,общини, болници и др. Така парадоксът за КФН няма да го има, както и за директори на държавни болници с 60000лв заплати. Но управляващите не искат това , така те купуват верни хора, които гласуват за тях.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×