Quantcast
Спешни промени за медиите ще пазят управляващите от нов "Апартаментгейт" | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Спешни промени за медиите ще пазят управляващите от нов "Апартаментгейт"

Държавата иска да контролира и интернет сайтовете
8 631
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Тома Биков и Вежди Рашидов от ГЕРБ смятат, че е нужен нов закон за регулация на всички медии, включително и на интернет сайтовете.

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени "морално остарелия" Закон за радиото и телевизията. С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете. Това ще засегне всички медии в България, защото телевизиите, радиата и печатните медии имат сайтове. 

По време на парламентарния дебат за отчета на свършеното от Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2018 г. вчера Бетина Жотева, член на регулатора, обяви, че управляващите са форсирали работата по законодателните промени, които ще им позволят да контролират работата на интернет сайтовете. Тя обяви, че вече има сформирана работна група към Министерството на културата, в която работят юристи и други медийни експерти.

Идеята за приравняването на сайтовете с електронните медии се появи преди около година. През май шефът на СЕМ София Владимирова обяви, че в момента има свръхрегулация при радиото и телевизията, докато онлайн пространството е изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минавали точно оттам. Вчера Жотева застъпи същата позиция. "Страшно много хора се информират само от интернет. Новата европейска директива предвижда наблюдение на интернет сайтове. Това, за което преди 2 г. говорихме и беше табу и анатема, сега не е“, обясни тя. По думите й "всеки един сайт, който има публикувана аудио и визуална информация, трябва да бъде в контрола на СЕМ", а новата директива на Брюксел давала още по-големи права на "аудио-визуалните регулатори". "Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма като вълна, отколкото това, което идва от телевизиите и радиата", посочи Жотева.

Пред "Сега" тя уточни, че въвеждането на контрола над сайтовете трябва да се случи до септември 2020 г. ЕК не ни давала конкретни указания как да транспонираме въпросната директива. Това отваря вратата за всевъзможни, включително и превратни тълкувания на текстовете, както често става в България. Обикновено управляващите се престарават при синхронизиране на българското законодателство с европейските изисквания. Така беше и през януари при промените в Закона за личните данни, когато бяха въведени изисквания към медиите под предлог, че законодателството ни трябва да се приведе в съответствие с Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR).

Има остра нужда от чисто нов закон или фундаментални промени в сегашния медиен закон, заяви Жотева. Според нея "той е остарял морално и технологично почти във всяка една точка, от първата до последната". Тя дори определи закона и СЕМ като "аналогов апарат сред айфони и айпади". 

Годишният отчет на СЕМ за пореден път стана повод за коментари за свободата на словото у нас и как да се въведе реален контрол върху медиите. Председателят на културната комисия в парламента Вежди Рашидов (ГЕРБ), който е един от визираните в "Апартаментгейт", но не подаде оставка, обяви, че чака предложения от СЕМ, тъй като нормативната база не била променяна 20 години. Това изобщо не е вярно - Законът за радиото и телевизията е един от най-променяните, като през последните години ГЕРБ го ревизират през няколко месеца, и то обикновено по конюнктурни причини.

"Винаги съм питал: Кой български гражданин наруши свободата на словото? Или този проблем е в ръцете на самите медии", попита Рашидов. Според него има необходимост от намиране на начин за ограничаване и противодействие на "лъжливите новини", за да бъде съхранена "хигиената в обществото".

Колегата му Тома Биков (ГЕРБ) стигна още по-далече, като попита защо днес не се чуват коментари, че България е на 111-о място по свобода на словото. "Беше ми много интересно какво щях да чуя отляво в този момент, в този контекст, когато всички български медии са ангажирани с проверки и разследвания, а понякога - и с линч на политици", обяви депутатът от ГЕРБ. Според него "медиите подлагали на линч само политици, но не и други публични фигури". 

В края на миналата година ВМРО обяви, че ще предложи сайтовете на български език да се вписват в специален регистър, който да е под контрола на СЕМ. "Всеки, който претендира да има онлайн медия, трябва да бъде регистриран в този домейн. По този начин всички регистрирани и тяхното съдържание ще се следят от СЕМ", поясни депутатът Александър Сиди. Той смята, че и личните блогове на гражданите трябва да се регистрират, дори и да са свързани с туризъм, готварство, наука, изкуство и т.н. 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЕМ иска професионален вместо трудов стаж за директорите на БНТ и БНР

04.11.2020

547 1
Шефът на БНР оттегли оставката си пред СЕМ

30.10.2020

1125 8
СЕМ ще създаде регистър на видеоплатформите

30.10.2020

123

Коментари

mr_self_destruct (непроверено)

много ловко? сократе, мачкайте мафията!

sega_reader

Къде го мнението на Сократ, че и ние да го прочетем ?

dral4i

И що ручахме жабетата 30 години? За законоустановена цензура ли? Туй демокрацията както се е засилила, ще задмине и комунизЪма, май.

urupuchi

  онлайн пространството е изцяло извън регулация, а всъщност опасните явления минавали точно оттам

 

Глупости. Има само едно опасно явление и то се нарича Власт. 

urupuchi

 ВМРО обяви, че ще предложи сайтовете на български език да се вписват в специален регистър, който да е под контрола на СЕМ

 

Мноо важно какво е обявило ВМРО, сякаш някой го интересува...

Васик

Голям майтап - Вежди Рашидов и оставка. Утре какво ли ще напишат: Вежди Рашидов се засрами и подаде оставка.

Хулиган

Тома Биков (ГЕРБ) стигна още по-далече, като попита защо днес не се чуват коментари, че България е на 111-о място по свобода на словото...."когато всички български медии са ангажирани с проверки и разследвания, а понякога - и с линч на политици"

Много е простичко, Биков, ако интифата за атака над управляващата хунта не беше почнала от Свободна Европа, медиите щяха да са далеч по предпазливи.

Както при Ало, Банов, например...

.........................................

http://www.drago.info/

Яна

Грешите колега. Ако РСЕ не беше започнала "апартаментгейт" нямаше да има. Бивол отдавна беше писал различни работи за уж"набедените", но да сте чули някоя медия на властта(а те у нас всички са такива) да е коментирала нещо? А сега не могат да направят нищо, защото са писали от РСЕ. Хайде да опитат да им забранят. Затова квичат на умряло.

Димитър Димитро...

Със сигурност политическата Мафия завижда на Ердоган, Путин и китайският император . И Тръмп сигурно им завижда 

https://www.facebook.com/TheEconomist/posts/10157367874814060

Neopol

За Китай и Турция не знам, но в Русия никой не спира чуждите и опозиционните мнения. Очевидно са достатъчно умни, за да знаят, че не само е безсмислено, но и вредно за тях да се опитват да го правят.

ablepsia

Споко, тия "поправки" ще ги отмени КС. Или ЕС-есът. Щото Бойко не е Орбан и му пука.

Neopol

Каквото и да приемат относно Интернет, ще е единствено смешно. Кой ще ми попречи примерно да имам българоезичен американски сайт или медия, от къде на къде ще трябва да го регистрирам в СЕМ и как ще ме накарат ? Да, могат да забранят прекият достъп до чужди сайтове ( не и през прокси, обаче), но ще го направят ли ? 

Всичките тези напъни приличат на заглушаването на "Свободна Европа" от тоталитарния режим. Това да не би да ни спря да я слушаме,въпреки воя назаглушителите ? Не. Просто и придаваше потвърждение, за достоверност, и че тези, срещу които говори са осрани и ги е страх от словото.

kissсинджира

Мо е да стане като с фирмите. Миналата седмица като хванаха 60 тона развалено месо какво съобщиха медиите? "Тука сме в един склад на една фирма, дето внесла тонове развалено месо, ма не можем да ви кажем коя е, щото неолиберасткия закон ни забранява да и споменаваме името да не би да и развалиме бизнеса, пък и нашия чорбаджия е преател с техния чорбаджия, пък и а сме я споменали, а ни оставила без реклами."

bay Dragan

Синджир, фирмата е "САЯНА" ХАСКОВО/ "Българско сирене -оод"/. Произвежда млечни продукти, разбира се от краве мляко / директен вносител на сухо мляко/.Сигурно келипирът е малък, та се изпробвала и на месо.

Иначе чорбаджиите са софиянци.

Антей

!

Браво колеги kissсинджира и  bay Dragan, за инфото..

 

Бе ние се чудим каква "добра" е тази фирма -

нейни продукти са в

постоянна ПРОМОЦИЯ по големите вериги.

А то защо било?

Ми щото ни тровят бавно и последователно

с лоша храна...

 

И тук какви закони действат и защо

за да се пази в тайна името на фирмата?! 

 

Това трябва е ОТГОВОРНОСТ на МЕДИИТЕ към 

живота и здравето на сънародниците им

...

аман бе

В началото, когато стъпваха на пазара, млечните им продукти бяха с прилично качество. Сега киселото мляко е горе-долу, а сметаната е пълен боклук. За сиренето не знам, защото не се престраших да купя. Ако не сте виждали сметана да скрежасва в хладилник (не във фризер, а в хладилник) и да хрупа, купете си сметана "Саяна".

Антей

А по темата за ограничаване на СВОБОДАТА 

- за достъп до информираност

 

не за друго - за

ИНФОРМИРАНОСТ става дума,

 

показва, че расте броя на хората,

 

които искат да се ползват от блага, богатства,

благополучие, благоденствие, щастие,

 

които други хора с труда си са добили!

 

Защо расте броя на хората с нечиста съвест,

защо расте броя на "мръсните" хора?!

 

Защо днес в 21-ви век има човешко СЪЗНАНИЕ,

което си позволява

да живее на гърба на други хора

и

да не му е гадно от това, и да не се тревожи от това?!

!☝️

 

ШКОЛНИКА МАРЕК

Няма да е чузд на чудесата, ако с новия закон задължат всички, пишещи във форумите да се регистрарат в СЕМ: трите имена, ЕГН-то, месторабота, близки и роднини зад граница /недай Боже, в Русия/, бележка от секционната комисия за кого си гласувал на последните избори, имаш ли приятели, роднини или поне познати от опозиционните партии, любовница, жилище на някакви там цени, номер на обувките, бельото, а защо не и на презерватива. "Тогава, тогава предвиждам такъв живот..." БГ 1984.

bay Dragan

МАРЕК,

достатъчно е да задължат интернетъджиите да им предоставят АйПи адреса ти.

Тринити

Управляващите да не се срамуват и да си кажат всичко.Концлагерите кога ще ги строят?Някакви отличителни знаци(като звезда на ревера) трябва ли да носим?Особено ние по форумите.Организирано ли е вече публично книгоизгаряне?И аутодафе над купчина лаптопи и смартфони.Партайгеноссе Цветан ще държи ли реч?И ако "да",то къде-в Райхстага или направо от терасата на апартамента си в "Литера"?Ами уточнявайте ги тез работи!Да се приготвяме овреме...

Джиджи

"всеки един сайт, който има публикувана аудио и визуална информация, трябва да бъде в контрола на СЕМ"

? Щото повечето бъкат от фалшиви новини.

 

Ама дали ще може да помогне и СЕМ ❓❓

пощаджията

Боколюбците ги е фанала липсата под таа новина

аман бе

Пак ще забраняват "Свободна Европа" ли? ?

Влез или се регистрирай за да коментираш