facebook
twitter

Първа страница

Пътищата в Северозападна България са най-смъртоносните в ЕС

Единствено Югозападният регион се доближава до средните нива на безопасност на континента
1 418
 БГНЕС

Най-бедният регион в Европейския съюз (ЕС) - Северозападна България, е начело и в друга негативна класация. Това е районът с най-смъртоносни пътища в целия ЕС, става ясно от оповестени наскоро данни на Евростат за броя на загиналите, преизчислен спрямо 1 милион души. Сред най-опасните за шофиране региони попада още един наш - Северен Централен, който е на пето място. През 2016 г. по шосетата на Северозападна България са загинали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от "отличника" в тази класация - австрийския регион Виена, където жертвите при пътни инциденти са 10 на един милион население.

След Северозапада в смъртоносната класация се нарежда южният португалски регион Алентежо със 142-ма загинали на 1 милион население. Трети е белгийският регион Люксембург - 138 загинали, а четвърти е южният район на Гърция, с голям брой острови - 134 жертви на пътя на 1 милион. Северният Централен район на България се "отчита" със 132-ма загинали на милион жители. Данните на Евростат са за 2016 г. и сочат, че средната смъртност при катастрофи в ЕС е била 50 души на 1 милион.

България отдавна води негативната статистика за жертви при пътнотранспортни произшествия спрямо броя на населението, като си "оспорва" първенството единствено с Румъния и в отделни години си разменя първото и второто място със северната ни съседка. Това се случва въпреки непрекъснато внушаваните мантри за засилени проверки и нова техника за контрол и въпреки непрекъснатите промени в Закона за движение по пътищата и вдигането на размера на глобите.

Северозападният район включват областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, а Северният Централен - Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград и Русе. Това са регионите, в които няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние. Заради разбитите и на места напълно съсипани шосета в много населени места по тези краища напоследък бяха организирани протести. Обещанията на управляващите за сериозен ремонт на пътищата от Монтана към Видин и от Ботевград до Мездра, както и за изграждане на магистрала от Русе до Велико Търново, засега са в бъдеще време. Точно на трасето от Русе за Търново е един от най-проблемните участъци в страната - Русе - Бяла. За приоритет за правителството бе обявена магистрала "Хемус", но нейният напредък в тези региони засега е повече от символичен. За "Хемус" не може да се ползват европейски средства и основната част от бъдещия аутобан е още само на хартия.

Макар да сме трайно сред "бедняците" на Европа, това далеч не личи по броя на регистрираните автомобили. По този показател според годишника на Евростат за 2018 г. водещ у нас е Югозападният регион, където е столицата София - 487 коли на 1000 жители. Веднага след него се нареждат Северният Централен - 482, и Северозападният - 466 автомобила. Североизточният регион се "отчита" с 442 коли на 1000 жители, Южният Централен - с 386, а Югоизточният изостава с едва 383.

Петте водещи по смъртност региона всъщност са единствените, в които броят на жертвите на пътя надхвърля 125 на 1 милион население. 31 пък са регионите в ЕС, в които са отчетени под 25 смъртни случая на милион души при пътни инциденти. Честта на България, макар и пак в зоната над средното за ЕС, защитава единствено Югозападният регион. С 60 загинали на един милион население, точно колкото са например и във френския регион Лоара, той е най-близко до средното за общността.

 

ИЗТОЧНИ РЕКОРДИ 

Ако се погледне интерактивната карта на Евростат за жертвите по пътищата, прави впечатление, че много от източноевропейските страни - членки на ЕС, са в синята и тъмносинята зона - с най-много загинали спрямо броя на населението. Освен България в синьо са още Румъния, по-голямата част от Полша, Прибалтика, Финландия, бившите соцстрани от Централна Европа. Проблеми на пътя имат още в големи части от Франция, в много райони на Италия и Гърция. В повечето от техните региони обаче смъртността на пътя е значително по-ниска от тази в българските региони. Безспорен шампион е Турция, която е единствената страна извън ЕС, включена в "класацията". Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Швейцария, Великобритания, както и по-голямата част от Испания се оказват най-безопасни за шофиране.

 

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23424 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7887 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17871 5

Коментари

торбаЛан

Бе то там и шофьорите са едни... Качило се на газифициран таралясник за 600 лева и кара все едно е на състезание от Ф1.

генек

Е, в най-бедния европейски район шофьорите не са торбалани - каквото награбят, да мятат в торбата. И няма как с честен труд сега, във властта на торбаланите, нормалният човек да надува лимузини, че и гнусливо да поглежда към другите...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Alp_BG

Може и да не са торбалани, но със сигурност са от тези, които най-много не спазват правилата.

Имал съм случаи с двама, които си караха кравите посред нощ по Е79 без нито една светлинка, с каруци, натоварени със сено без нито една светлинка по Е79, колелета без светлини, коне, изскачащи на пътя, камиони без нито една светлина.

Дори не искам да споменават думи като винетка, технически преглед и др. такива.

Или за чааветата, които ритат мач на Е79 по селата.

И още, и още.

И това в добавка на безумните ограничения, тесните и стари пътища, многото тирове прави картинката достоверна.

торбаЛан

И гевреци не са. Ама половината монтанари работят в София. Плащат данъци като за Монтана. И до един се занимават с честен труд.

Ма то пак не разбрало, а коментира коментиращите. Да поясним:

Голяма част от шофьорите карат безразсъдно, неспазвайки никакви правила за движение и смятайки се за безсмъртни. Това, съчетано със старите коли, обосновава статистиката за първенството в класацията. Ако не вярвате, качете се на една кола за 10 000 лева и идете да покарате малко в този район, спазвайки пътните знаци. Ще видите колко барутника ще ви изпреварят, мятайки ви тържествующ поглед, все едно са спечелили състезание.

генек

Ти муговориш за БАЗАТА на ставащото, за основата - за мизерията, за беднотията, за дезертьорството на държавата от проблема, то си знае своето... Не обсъждам коментатора, а коментарите му. Които са глупави, високомерни, агресивни, коментари на човечето от панелките, постигнало върха на живота си - софиянче по документи...

Колега,

поне прочети материала. Цитирам: "...няма изградена нито една магистрала, а голяма част от републиканските и особено общинските пътища са в отчайващо състояние."...

И се опитай да помислиш. Бавно, без напрягане на клетката, та даже спри през това време - че ще объркаш крачката...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

торбаЛан

Колегата с клетката, май проблемите са особено дълбоки, след като не се схваща основното - прост човек, лоши социалистически пътища, западна кола с газово и газ до ламарините, да докажеш колко си велик. Прибави стотиците ограничителни пътни знаци без значение, сред които се крият два-три, които действително трябва да се спазват, за да не излетиш в двора на някоя къща и карткнката се получава. Върхът на соц строителството - международен път да мине през центъра на селОто. Ма то тогава чужбина не съществуваше. Какво още не можа да разбереш? Къде е дупката на геврека ли?

Мусаил

лоши социалистически пътища

Е точно това, което ти казва човекът над теб. Ама явно не зацепваш. Как може 30 години след рухването на соца да има "лоши социалистически пътища"? 30 години! МИ то целият соц беше 45. Докат мигнеш... минали останалите 15. И ще си бъдем все така с лошите социалистически пътища. Смех на буци. Ма не се схващало основното. Ми не се схваща.

торбаЛан

Ами може. Проспаха се първите 20 от последните 30. Скапа се всичко, което ги имаше. А то не беше и с качество, което да издържи увеличението на трафика. И си такова таковата. Което оък не дава отговор на друг въпрос - в Родопите по-добри ли са пътищата и по-високи ли са доходите? Явно е така, според коментиращите коментарите.

Мусаил

Начи гадните комунисти можаха да не проспят годинките, но на демократите ще им простим с едно махване на ръка, а комунягите ще обвиняваме и през 22 век? Абе, хора... айде малко по-сериозно. Пълен провал за "демокрацията" е това. ТОТАЛЕН провал. Комунизмът бие по всички параграфи. И то не комунизъм, а "едно недоносче" социализъм. Смятай ако беше комунизъм... 

торбаЛан

Кой ти обвинява другарите бе, другарю? За тогавашните условия са направили, каквото са направили. Нито са те питали откъде да мине пътя, нито са те питали искаш ли в твоя град да се добива уран, нищо. А тъпите демократи, до един бивши комунисти, двадесет години не могат да угодят на всички и още не могат да изберат трасето на магистралата за Гътция. Даа..

TheBahurKing

Некои другарчета тука забравят, или им е неудобно да си спомнят, че наследниците на ония комунисти управляваха почти десет години след падането на комунизма/социализма.

Та колко километра нови пътища построиха и колко километра стари ремонтираха по време на управлениЯТА си?

Прочее прави са колегите, из Северозапада шофират маса бесни чесъни, един път съм ходил до Белоградчик и два пъти до Враца, но дълго ще ги помня тези пътувания.

Мусаил

Некои другарчета тука забравят, или им е неудобно да си спомнят, че наследниците на ония комунисти управляваха почти десет години след падането на комунизма/социализма.

А някои от тях управляват и днес. Що се правиш на улав за партийната книжка на Борисов? Той убеден комунист ли е бил? Да, бил е. Та не е работата в това какви се водят на хартия, а какво правят и в какви условия. Ако сега турнеш Бойко в оня строй, дали ще върши същото, което върши в момента? Ми нема как да стане. 

TheBahurKing

С тебе, другарче златно, ще разговарям едва когато ми припомниш кой беше в стария форум.

Мусаил

Нима? Че горното не беше ли към мен? Или взе да става неудобен разговорът?

Мусаил

Кой ти обвинява другарите бе, другарю? За тогавашните условия са направили, каквото са направили. Нито са те питали откъде да мине пътя, нито са те питали искаш ли в твоя град да се добива уран, нищо. А тъпите демократи, до един бивши комунисти, двадесет години не могат да угодят на всички и още не могат да изберат трасето на магистралата за Гътция. Даа..

Те са точно толкова комунисти, колкото и демократи. Затова държавата е зле. Хора без кауза, алчни и слепи.

торбаЛан

Е, дойдохме си на думата. Ама иначе за многото катастрофи и загинали са виновни само и единствено бедността на населението и това правителство. Няма друг.

Мусаил

Няма как да е само това правителство, но Вождът е начело вече две петилетки. Не партията му, а ТОЙ еднолично. Логично е да носи най-голяма отговорност. А тук (и не само) се опитват да го оправдават. Ма кво е можел да направи той, след като лошите комундели са съсипали всичко преди тва... Ми много е можел да направи, ако това е била целта му. Аз бих му дал още десет години, ако се навие на един облог. Ако след десет години България е в цветущо състояние, ще му издигна паметник. Ако сме на същото дередже, той сам да си облече раираната дрешка. И 20 ли ще са му малко? Колко да му дадем?

Влез или се регистрирай за да коментираш