facebook
twitter

Първа страница

През 2019 г. глоби за липса на винетка ще се налагат само на пътя

2601
Илияна Кирилова

До края на годината санкции за шофьори без винетки ще се налагат само на пътя, след като водачите бъдат спрени от служители на Националното тол управление, Пътна полиция или проверени от служители на гранична полиция при излизане от страната. Тоест, ако снимат автомобила ви на пътя и системата регистрира, че сте без винетка,  няма да получите фиш по пощата. Това следва от отговор на Националното тол управление до Съюза на българските автомобилисти. Причината е, че все още има действащи хартиени винетки. След като плановете за трансформирането им в електронни бяха преразгледани, в базата данни на тол управлението няма информация за водачите, които са изрядни на база старата организация за плащане на пътуването по пътищата. При това положение хиляди автомобили с хартиени винетки излизат като нарушители, а при комуникация по пощата няма как да се отсеят неизрядните.

Първоначалният замисъл бе хартиените винетки да се конвертират в електронни, за да могат полицаите и тол инспекторите  да засичат с камерите си неизрядните водачи. На 3 януари т.г. обаче заради опити за измами в крайния срок на валидност на винетките този процес бе преустановен.  Стигна се до безпрецедентно положение – системата може да регистрира само електронните винетки, но не и хартиените.

От началото на годината контролът върху винетките се осъществява основно от служители на тол полицията чрез стационарни и мобилни камери. По снимки от монтираните на рамки над пътищата средства за заснемане глоби ще започнат да се налагат от следващата година. Камерите в автомобилите на т.нар. тол полиция сканират номерата на преминаващите автомобили, следва проверка в базата данни и подаване на сигнал, ако липсва информация за платена електронна винетка.

Ако шофьор бъде хванат без винетка от тол полицията, на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна такса на място, която за лек автомобил е 70 лева. Плащането може да стане само с дебитна или кредитна карта. Ако не бъде платена на място, компенсаторната такса може да бъде погасена по банков път в срок от две седмици. При положение че в този срок няма плащане, влиза в сила наказателно постановление, което за леките автомобили е 300 лева.

Все още няма коментари

Още

България и Румъния са шампиони на ЕС по ръст на заплатите

18.06.2019

Юлиана Бончева

881 4
Варненският мегабулевард претърпя трети "ремонт на ремонта"

18.06.2019

Диян Иванов

2226 7
И бензиностанциите си извоюваха отсрочка за касовите апарати

18.06.2019

Мила Кисьова

437

Влез или се регистрирай за да коментираш

×