Quantcast
Преките чужди инвестиции се свиха трикратно за година | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Преките чужди инвестиции се свиха трикратно за година

С най-голям дял отново са заеми към дъщерни компании у нас, които ще трябва да се връщат
1 321
 Pixabay

Преките чуждестранни инвестиции в България са намалели трикратно през първите осем месеца на тази година в сравнение със същия период на предишната. Това сочат предварителните данни на БНБ, оповестени в края на миналата седмица. Общият им размер е 230.5 милиона евро, или със 71.6% под нивото до края на август 2017 г., когато са били 812 милиона евро. Спадът е с 581.5 милиона евро.
 

Статистиката на централната ни банка е в рязък контраст с изказванията на български управляващи, които непрекъснато се хвалят с ниските данъци, стратегическото положение на страната ни и с възможностите за привличане на чужди капитали. Данните сочат точно обратното - инвестициите в дялов капитал, които се смятат за най-устойчиви и за показател за дългосрочен интерес, са отрицателни - минус 27.1 милиона евро. През миналата година те са били на плюс - 174.4 милиона евро. Разликата от 201.5 милиона евро на практика означава, че вече влезли у нас предприемачи разпродават активите си. Тази тенденция би могла да се засили в идните месеци, особено ако се реализират намеренията на големи компании да се разделят с бизнеса си у нас. Отрицателна е и реинвестираната печалба - минус 18 милиона евро, което показва, че чуждите собственици или изтеглят печалбата си навън, или отчитат загуба.

Данните на централната банка в следващите месеци вероятно ще бъдат коригирани нагоре, тъй като статистиката се ревизира всеки месец, а окончателните резултати идват с голямо закъснение. Въпреки това обаче тенденцията за намаляване на преките чуждестранни инвестиции в последните години остава трайна.

С най-голям дял в чуждите инвестиции в първите осем месеца на тази година са така наречените дългови инструменти. Те са в размер на 275.6 милиона евро, докато за същия период на миналата година са били 671.2 милиона евро. Реално това са заеми, които компаниите майки отпускат на дъщерните си дружества у нас и които след това ще трябва да се връщат.

Продължава да е устойчива и тенденцията най-много преки инвестиции у нас да идват от Холандия. Смята се обаче, че реално това са пари, които идват от други страни или дори от български компании, които използват либералния данъчен режим в тази страна. Рязко нарастване има при инвестициите от Русия, следвана от Германия и Белгия. За сметка на това драстичен спад има при инвестициите от страни като Ирландия и Италия.

Намаляват и вложенията отвън в недвижими имоти. Те са едва 4.6 милиона евро при 13.3 милиона евро година по-рано. Преобладаващи са инвестициите в имоти от Русия - повече от половината, или 2.5 милиона евро, следвани от Украйна (0.7 милиона евро) и Германия (0.4 милиона евро).

За сметка на това вложенията на български предприемачи в чужбина продължават да се увеличават и до края на август са 287 млн. евро при 219.2 милиона евро за първите осем месеца на миналата година. Само през август те се повишават с 8.1 млн. евро, докато преди година увеличението беше с 51.9 млн. евро.  Основна част от тях също е в дългови инструменти, но реално отливът на капитали от страната надхвърля притока на преки инвестиции отвън.

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

25210
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8119
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18389