Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поправката "Артекс" ще помогне на втори небостъргач

И проектът на "Гаранти Коза" в "Младост" следва да е с удължена валидност на разрешението за строеж

26 Авг. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Гаранти Коза

Втори небостъргач в столицата ще се окаже облагодетелстван от промените в закона за устройство на територията, с които бе удължена валидността на разрешенията за строеж за сгради втора категория. След небостъргача "Златен век" в "Лозенец", който на първа съдебна инстанция се оказва с изрядни книжа благодарение на законовата поправка, прочула се като "Артекс", с ново удължено разрешение за строеж би следвало да е и небостъргачът "Гранд Каньон" на турската компания "Гаранти Коза", който се изгражда в "Младост 3". Дълго време по изграждането му нямаше напредък, което не попречи на фирмата да получи зелена светлина от СОС за втори етап на проекта. 

Обстоятелствата около разрешението за строеж на "Гранд Каньон" се различават от тези на "Златен век", но резултатът е същият - документът би следвало да е с удължена валидност. Разрешението за строеж на "Гранд Каньон" е издадено на 24 февруари 2017 г. Към този момент поправката "Артекс" вече е била влязла в сила. Тя е обнародвана броени дни по рано - в броя на "Държавен вестник" от 7 февруари 2017 г. Документът обаче явно е издаден, без да е отчетено, че законът междувременно е изменен. В него изрично е записано, че разрешението губи правна сила, ако до 5 години не е завършен  грубият строеж. Тези срокове са по старите редакции на ЗУТ, а от февруари 2017 г. срокът за валидност на строителните разрешения за сгради втора категория е 10 години от започване на строителството. От документа става ясно, че заявлението за издаване на разрешението е задвижено преди законовите промени - на 27 декември 2016 г. 

"Сега" поиска коментар от Столичната община каква е валидността на разрешението на фона на новите законови текстове и има ли допусната грешка при издаването му заради неотчитането на новите редакции на ЗУТ. От общината обаче отказват да коментират изобщо темата валидност на строителни разрешения, след като административният съд в София се произнесе, че не е работа на главния архитект да тълкува подобни теми. От общината препращат към ДНСК, където обаче се занимават с незаконно строителство, а в случая няма никакви изтекли срокове за разлика от "Артекс". Любопитна подробност от историята на строежа е, че това разрешение за строеж е издадено от районния архитект на "Младост" след делегиране на правомощия от главния архитект и то доведе до скандал, защото тогавашният кмет на района Десислава Иванчева бе против. Иванчева уволни районния архитект Весела Тасева заради подписаното разрешение и обяви, че тя се е поддала на натиска на главния архитект Здравко Здравков, а прехвърлянето на правомощията му към Тасева определи като скандално.

ПРОЕКТЪТ

Според разрешението за строеж разгънатата застроена площ на "Гранд Каньон" ще бъде 91 881 кв. м. Предвижда се изграждане на три високи сгради - "Рила" (30 етажа, 114 м, с включена хотелска част), "Пирин" (19 етажа, 84 м, жилища), "Витоша" (16 етажа, 73 м, апартаменти). Първоначално бе съобщено, че строежът ще  е приключен през 2020 г., но строителните дейности се забавиха. Вече има оферти за продажба на жилища в обекта. Въпреки забавянето на първия етап на последното си заседание преди ваканцията Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждане на втори етап на проекта. Предвижда се да бъдат изградени още три сгради със стотици жилища с височина 80, 46 и 12 м. Искането за разширение на обекта бе внесено м.г. и бе спирано на няколко пъти, като последно бе решено, че инвеститорът трябва да изгради за своя сметка между околните булеварди „Андрей Ляпчев” и „Андрей Сахаров” и улица „Бъднина”. Според опозицията в СОС това строителство окончателно ще задръсти основната пътна артерия - бул. "Александър Малинов". Инвеститорът в проекта - фирма "Гаранти - Коза България" ЕАД, сключи меморандум с правителството през 2015 г. и инвестицията за 120 млн. лв. е със статут на приоритетен инвестиционен проект.

Още по темата