facebook
twitter

Първа страница

Покупката на изтребителите ще качи бюджетния дефицит до 2%

470
 Илияна Кирилова

В понеделник на извънредно заседание на Министерския съвет ще бъде одобрена актуализация на бюджета за 2019 г., така че да бъдат платени тази година 2.2 млрд. лв. за осемте изтребителя F-16. Това става ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов в интервю за Радио „Фокус“. След актуализацията бюджетният дефицит на България през 2019 г. ще достигне 2% от БВП, като Горанов успокоява, че все още ще покриваме Маастрихтски критерии и няма да има пречки по пътя към „чакалнята“ на Еврозоната.
„Не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина. Искаше ни се сделката да бъде форматирана с финансов модел за плащане на части, но понеже това е първата подобна сделка между българското и американското правителство, на този етап ще трябва да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, ще може да договаряме и по-гъвкави схеми в бъдеще“, каза още министърът на финансите. Той бе категоричен, че пари за сделката има и това няма да засегне останалите сфери.
Според Горанов добрите перспективи пред икономиката дават възможност на правителството да извърши това „еднократно усилие“. Също така той е категоричен, че заеми за плащане на самолетите няма да се взимат.
В сегашния Закон за бюджета за 2019 г. е заложено да има дефицит от 600 млн. лв., или около 0.5%. Преди одобряването на сделката за самолетите се смяташе, че въпреки заложения дефицит за тази година бюджетът отново ще завърши на излишък, както се случи предходните две години, припомня economic.bg. Сега обаче правителството няма друга възможност, освен да емитира още дълг, за да покрие предстоящия дефицит. В сегашния закон пише, че могат да се пласират облигации на вътрешния пазар до 1 млрд. лв. Миналия месец вече бяха пуснати книжа за 300 млн. лв. За покриване на обявения от Горанов нов размер на дефицита бюджетът ще има нужда от поне 2 млрд. лв. нов дълг.
„В годишния закон за държавния бюджет е разчетен един милиард вътрешни емисии. Не трябва да се търси пряка връзка между тях, те служат за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. Нашето намерение е да продължим да изпълняваме стратегията за поемане на дълга така, както е гласувана в края на миналата година“, каза още Владислав Горанов.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20953 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6860 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16800 5

Коментари

Хулиган

Покупката на изтребителите ще качи бюджетния дефицит до 2%

Нашите внуци пък ще узнаят до колко процента са се качили комисионните...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/04/kmeta-p...

Гарван Гарванов
снимка на Гарван Гарванов

Баце не дава и стотинка от излишъка. Моето си е мое, чуждото го  не дава!

mick

Бюджетният дефицит е добре да е 2%.. и така трябваше да е последните 10 години.. ама парите трябва да отиват не за военни играчки, ами за инфраструктура.  Стига сме разчиитали само на европомощи/проекти.

 

Ние обаче все стягахме коланите.. и станахме най-кльощавата държава в ЕС. И в същото време с близо 40 милиарда лева подпомагаме развитите евродържави.

 

---

 

Слаба държава - прост народ.

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш