facebook
twitter

Първа страница

Парламентът вдигна данъците на 2 милиона автомобила

ГЕРБ не може да изчисли колко точно ще плащат гражданите, но смело прогнозира, че заради новата мярка смъртността ще падне с 4300 души
3745
Илияна Кирилова
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова предвиди 30% ръст на налога на стари автомобили. Според опозицията той ще бъде повече от двоен.

Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина. Това гласува окончателно парламентът, след като одобри вчера новата формула за изчисляване на налога върху моторните превозни средства. Тя вече ще включва два компонента - досегашния имуществен, който е на базата на мощността и годината на производство, и нов екологичен.

Промяната във формулата трябва да доведе до утежняване на данъка за стари автомобили с категория под Евро 4 и ще засегне близо 70% от автопарка в страната, т.е. над 2 млн. автомобила. За новите коли с най-добри еконорми трябва да има намаляване от сегашния размер. Колко конкретно ще бъдат налозите догодина ще зависи от ставките, които ще определи всяка една община. Те варират в голям диапазон и това е причината финансовото министерство да не представи разчети как промяната ще се отрази на хората.

Според ГЕРБ няма увеличение на данъци, а само преразпределение. "Вдигането на налога на старите автомобили ще бъде компенсирано с намаление за новите", заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. От ГЕРБ смятат, че за колите над 15 години налогът ще нарасне с около 30%. "На практика собствениците на тези автомобили ще бъдат натоварени допълнително с минимална сума, но това ще промени навиците им за опазване на околната среда", посочи Евгения Ангелова от ГЕРБ. Александър Иванов обясни, че това всъщност било екологична санкция, която цели намаляване на замърсяването на въздуха и смъртността, породена от него. "На национално ниво смъртността може да бъде намалена с 4300 души, а само в София със 750 души", отчете Иванов. 

Според опозицията обаче мярката няма да има ефект върху екологията. "Само ще бръкнете в джоба на най-бедните, защото така е най-лесно. Но тези хора ще продължат да карат старите си коли, защото не могат да си купят нови", заяви Явор Божанков от БСП. „Кой замърсява повече, бедният човек, който минава 1000 - 2000 километра на година, за да стигне до болницата примерно, защото е отдалечена, или богатият, който със скъпия си автомобил, ако ще и с Евро 10 да е, а не с Евро 5, който минава 100 - 200 хиляди километра на година?“, попита Филип Попов от БСП. Според опозицията скокът на налога за старите возила ще бъде повече от двоен. Червеният депутат Георги Свиленски пък призова вместо тази мярка да се ограничи вносът на стари автомобили от Западна Европа. 

"Обединените патриоти" предложиха да се въведе 50% отстъпка от налога, ако колата е снабдена с газова уредба, която щадяла в по-голяма степен околната среда, но не получиха достатъчна подкрепа. Отхвърлено бе предложението и на Йордан Цонев от ДПС данъкът да се дължи в общината, където се кара автомобилът, а не по седалище на лизингодателя. "Така всички налози ще отидат в София, въпреки че тези автомобили замърсяват въздуха в други населени места", посочи Цонев.

Драстично ще скочи налогът за товарните автомобили с маса до 3.5 тона с категория N1. В момента за тях се плаща от 10 до 30 лв. за всеки тон товароносимост. От догодина обаче те ще се облагат по същия начин като леките коли, за да се пресече практиката луксозни леки автомобили да се регистрират като товарни, за да ползват данъчно облекчение. 

Депутатите гласуваха също така санкция за всеки собственик, регистрирал повече от едно основно жилище, за да ползва 50% намаление на налога за няколко имота. Ако общинските данъчни служби установят подобна злоупотреба, собственикът ще загуби правото на отстъпка въобще. "За първи път виждам такова нещо - данък да се ползва за наказание. За невярно декларирани данни в данъчната декларация има санкции по Наказателния кодекс", коментира Таско Ерменков от БСП.

Мнозинството отхвърли настояването на опозицията за промяна на критериите за одитиране на годишните финансови отчети на малките фирми, така че те да бъдат освободени от това задължение.

 

БЮДЖЕТ 2019

Бюджетът за 2019 г. не е предизборен. Работим върху предизборния си бюджет, но ще го разглеждаме в края на 2020 г. Така отговори на критиките финансовият министър Владислав Горанов преди гласуването на държавния бюджет на първо четене в парламента вчера. „Изборите, поне така, както виждаме държавното управление, ще бъдат през 2021 г.“, заяви Горанов. Бюджетът за догодина е разчетен при 600 млн. лв. дефицит (което е 0.5% от БВП), 3.7% ръст на БВП и 3% инфлация. Предвиждат се 10% ръст на заплатите в бюджетната сфера, 20% на учителите и 5.7% на пенсиите. Догодина инфлацията ще бъде между 5 и 5.5%, прогнозира депутатът от ДПС Йордан Цонев. "През октомври тя вече е 3.6%, без да е отчетен ефектът от поскъпването на горивата и хранителните стоки. Тази инфлация, освен че забавя растежа, ще изяде увеличаването на пенсиите и заплатите, но и ще повлияе макроикономически зле на икономическия цикъл", посочи Цонев.

 

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Декларациите на "спящи" фирми пак задръстиха Търговския регистър

27.03.2019

Явор Борисов

1307
6 неудобни въпроса за небостъргача на "Артекс" в "Лозенец"
НАП и КОНПИ внезапно решиха да разровят "Апартаментгейт"

Коментари

Stern

Значи ще се вдига данъка на всичко, отпреди 2005 г., защото били до Евро 3. И ще намаляват на коли с Евро 4 и нагоре.

Микроба на щерката е от 2003 г., но е Евро 4. Какво правим?

rover
снимка на rover

евро 4 официално е в сила от януари, 2005 до септември, 2009. но колата може да бъде произведена и преди това, естествено. то и няма друг начин, ако се замисли чиляк.

Нашенец

Бе, всички се загрижили за бедните, а необлагаем нимимум никой не предлага. Що така?

 

НЕРВЕН

собствениците на тези автомобили ще бъдат натоварени допълнително с минимална сума, но това ще промени навиците им за опазване на околната среда", посочи Евгения Ангелова от ГЕРБ

 И как ще стане това бе,моме?За по-сигурно вдигнете горивата на десетина лв.за литър..

Sapienti_sat

Екологията е обкръжена от всички страни, особено в София, където оперират повечето автомобилисти. От една страна г-жа Менда, наказва собствениците на стари автомобили с данъци, а от друга Йорданка, така "организира" движението в София, че коли да не могат да се ползват.

 

Забравих, че данъците не се вдигат, а се преструктурират! Това трябва да е измислено от "дребния подлец" Барни Ръбъл!

РимскотоVIIилиВиАйАй

Гротеска: мутра-джигит, която си смени колата, ще плаща по-малка ГО от бедняк - добър шофьор, купил си кола от нарушител...http://www.gudelnews.com/2018/11/blog-post_17.html 

anarhia

 Лошо е да те кръстят Акакий Акакиевич, но пък Менда...

hevito666

***

Siol En

Какво ще се мъчим - калпави пътища, скъпи горива, скъпа застраховка ...

Направо забранявайте автомобилите за частни лица и да се свършва ...

неамнерви

Направо забранявайте автомобилите за частни лица

Правилно! За начало. А после и частните лица. ? 

Ivailo Kozarev

Не ми се иска да ставам параноик, но ми се струва, че всячески се опитват да откажат хората с по-малки финансови възможности от автомобилите. Високи цени на горивата, увеличение в пъти на данъците, сега и безумието с данъците. Явно трябва само мутрите и властта да се вози на автомобили и ние да не им се пречкаме. Често пътувам из провинцията. Ами хората там са умрели без автомобилите си! Там няма абсолютно никаква социална инфраструктура. Един аналгин да си купят трябва да изминат минимум 5-7 км до съседно населено място, където евентуално може да има аптека . А как да изминават това разстояние без никакъв или символичен транспорт!? България не е София! България няма нищо общо с безумните дрънканици на Бай Той си знае кой или г-жа Данче!

dobadoba

ГЕРБ + Патреотите всякак се мъчат да загубят следващите избори.

Поне такова чувство имам.

Нищо чудно и бат'Бойко като Командира преди време да гледа невярващо защо не го харесват.

⚓️

sega_censored

Докато Цецо е там и брои никакви избори няма да загубят. Затова и не им пука за народа.

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Смъртността ЩЯЛА да падне с 4300 души!Бря!Дето вика и един колега:"Ох,майкаа!".

Шефката Мента е решила пак яко да изменти,ама вече го прави твърде ачик и даже фризьорките Му няма да и се вържат.Щото и те имат коли.

генек

Автомобилите няма да плащат. Ще дерат гражданите. А електоратът пак ще е с безплатни права...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Рядък гьонсуртлък! Не им пука от нищо вече. Но истината е, че ако се смени правителството, ще си останат високите/преструкторирани/ данъци.

Su38

Да благодарим на колегите, който ден и нощ, с пот на челото и звън от монети в ушите, пазят честта и достойнството на това правителство, което се грижи за вас, и само вашата ретроградност и чугун в главите ви пречи да видите благоденствието и удължението на живота ви..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×