facebook
twitter

Първа страница

Парламентът се оказа виновен за непоправимите грешки в е-винетката

Само на 0.01% от шофьорите се налага да платят два пъти пътната такса, оправда се шефът на тол управлението
3658
Олег Асенов

Депутатите се оказаха виновни, че шофьорите не могат да поправят неволна грешка в данните на автомобила си при закупуване на електронна винетка. Това стана ясно от обясненията на временния шеф на Националното тол управление (НТУ) Олег Асенов.

Поправки на данните след извършено плащане не могат да се правят, пари също не се връщат, така че за шофьора остава единствено да повтори цялата процедура и да внимава какво въвежда, ако иска да се сдобие с валидна е-винетка, обясниха от АПИ след поредна серия от оплаквания.

Зрител на Нова тв разказа, че използвал автомат за самотаксуване и, подведен от това, че клавиатурата е само на латиница, въвел SV вместо СВ за номера на колата си. После се усетил, че нещо не е наред, започнал безрезултатно да звъни на телефони на АПИ и на тол-управлението, накрая стигнал до човек от ІТ поддръжката, който му обяснил, че няма вариант нито за корекция на данните, нито за възстановяване на сумата. Друг зрител се пошегува с грешката си - в бързината въвел буквата К вместо М, които са съседни на клавиатурата, и така се оказало, че неволно е почерпил собственик на друг автомобил с годишна е-винетка. Преди дни шофьор се оплака, че е станал жертва на чужда грешка. Решил да плати пътната такса на бензиностанция, дал талона на колата на служителката на касата, тя въвела данните и му издала бележка. Минути по-късно той видял, че се сдобил с е-винетка за автомобил, чийто номер започва с ВР, а неговият е РВ. В тези и във всички подобни случаи собствениците на МПС-та са изгорели с 97 лева - толкова е годишната пътна такса за леки коли. 

От коментарите на Олег Асенов стана ясно, че подобни грешки с е-винетките са непоправими като смъртта. А вината за това била не на АПИ или на тол системата, а на депутатите. "Законодателят ясно е постановил, че отговорност за въвеждане на данните на машините за самообслужване при таксуване на електронна винетка носи потребителят. По регламент регистрационните номера в България са с букви, които могат да бъдат намерени и на латиница, затова въвеждането, независимо дали е на кирилица или на латиница, трябва да съответства на буквения израз на регистрационния номер", обясни проф. Асенов.

Той призна, че системата не е проектирана да проверява валиден ли е номерът, който се въвежда. Теоретично всякакъв номер може да има, включително и с 6 цифри или с повече букви. "Виждали сме по пътищата интересни номера, които съществуват", посочи тол-шефът. Колкото до връщането на пари, което е опция за всяка стока и услуга в ЕС, в случая било невъзможно, защото е-винетката не е нито стока, нито услуга, а държавна такса. Асенов подчерта, че ако има "пропуск, той не е във функционалността на системата, която стриктно следи разписаното в закона".

Оправданията на чиновниците от пътната администрация са абсурдни. Излиза, че дори за сбъркан данък човек може да се поправи - като подаде коригираща декларация в НАП или като поиска да му бъде върнат надзвет данък примерно, но за е-винетката връщане назад няма. 

Шефът на тол управлението се опита да омаловажи проблема, като изтъкна, че досега били платени 1.5 милиона пътни такси, а са постъпили само 150 сигнала за сбъркани данни. Това са едва 0.01% от всички трансакции, изчисли проф. Асенов. А корекциите били строго забранени по съображения за сигурност.  "Защото, ако някой овластен може да редактира данни, той утре може да редактира който си иска номер, по който си иска начин, включително да даде право на ползване на автомобил, който изобщо не е заплатил винетка", поясни експертът. Това обяснение е спорно, защото, по принцип "влизането" на служител във всяка е-система изисква оторизиран достъп, който лесно се проследява - именно за да не се допускат злоупотреби.

Все пак в Националното тол управление са създали работна група, която да анализира всички сигнали. В срок от три месеца експертите трябва да представят доклад за ефективността на е-системата  и да предложат решения за отстраняване на "пропуските". Междувременно по настояване на опозицията депутатите гласуваха до края на март да бъде създаден Обществен съвет, който също да следи за проблеми с е-винетките и да събира идеи за подобряване на системата.

 

ЗАКЪСНЕНИЯ

Т.нар. колцентър на тол системата още е само пожелание. Съществува контактно звено с неколцина служители, които се занимават основно с обработка на сигнали и оплаквания, подадени по електронен път. Още не е факт и връзката на пътната полиция с базата данни на тол управлението. Това означава, че катаджиите не могат да установят платена ли е пътната такса за проверявания от тях автомобил. А специализираната тол полиция, която трябва да е основен контрольор по е-винетките, е буквално невидима. Броят се на пръстите на ръцете случаите, в които шофьори са забелязали автомобили на тол управлението на пътя. Тол тарифата, по която тежките превозни средства ще се таксуват от 16 август нататък, още не е видяла бял свят, дори няма публикуван проект. Остава загадка и кои пътища ще попаднат в обхвата на тол системата.  

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цената на масовия бензин догонва тази на дизела

25.05.2019

Алиса Иванова

1663 1
Ректорът на СУ остро разкритикува политиците, оглавили шествието за 24 май

25.05.2019

1575 7
Варна светкавично срина къщата, компрометирала новия булевард

25.05.2019

3086 22

Коментари

Wolf ACE

Ако не знаете - е това е нагъл гьонсурат!

Нас.ан, па и голям, на всичкото отгоре!

независим експерт

наистина се надявам, че тази статия е преместена погрешно от ПОСЛЕ.

Нали не е истина това, което пише? Че иначе не е хич смешно ...

ARTU

Колко хубаво щеше да е, ако системата можеше да проверява валидността на регистрационния номер. Но не може. За България - МВР няма как да се върже към външна система. Щото не могат да опазят сървърите.

Иначе аз си платих винетка в Пощата. Първо ми разпечатаха някакъв бон, на който беше рег.номера на автомобила - подписах се и се съгласих, че това е той и е записан вярно. Едва след това получих заветния бон от винетката. Кой блял - блял.

ivanko77

...защото е-винетката не е нито стока, нито услуга, а държавна такса.

Това демонстрира ясно до колко ниско ниво е паднала държавната администрация!

1. Такса се събира за предоставена услуга, каквато в дадената ситуация е поддръжката на пътищата.

2.  Таксата не трябва да превишава разходите за тази услуга.

Този "експерт" да си събира багажчето и да си ходи, той не знае каква е основната дейност на предприятието, което управлява.

Apolitichen

че няма вариант нито за корекция на данните, нито за възстановяване на сумата.

Как да няма вариант - смяна регистрационната табела, ако ще да започва с SV.

 

А обяснението с таксата чупи Герберския тъпомер. Такси (и данъци) се събират от правни субекти (физически и юридически лица), а не от предмети (коли, велосипеди и други каруци). Тая конституционна норма така и не улезна в малките главички и на Данаил Кирилов, и на Менда Стоянова със сите (за)страхуватели. Ако задълженото лице не изпълни задължението си (фалшифицира плащането), кой влиза в затвора - автомобилът, крадеца на автомобила или собственика?

Penchobre

"Виждали сме по пътищата интересни номера, които съществуват", посочи тол-шефът.

 

То по пътищата и с глупаци е пълно, пък някои от тях стават и шефове.

Който, макар и много странично се е докоснал до работа с данни, би трябвало да знае, че е задължително да се правят с тях следните "работи": създаване, корекция, изтриване, показване на екран и печат. на тия дебелос.рковци от парламента, трябва да им се каже, до какво водят "решенията" им. Ама като там е такава фауна - патици, бичета, сурикати, гаубици... А, това май не беше добитък!

wreckage
снимка на wreckage

щех да съм по-притеснен за тоя идиот, ако виждаше по пътищата интересни номера, които не съществуват.

Invisible

    Ако някой знае нещо качествено произлязло от ума и волята на гербаджиите, нека го спомене тук.

    Аз не се сетих.

Наблюдател 1

Само от тях ли?! 

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

абе тея рекламки са явно ниша на вестничето.

кат с винетите кой платил  кой супата  кой друго.

а що държави нямат такива простотиии...

Pippin Kurze

ся ма напирга изнутри да рецитирна една стара прастарост лирична, която си е бая актуалистична:

 

 "...  кървави сълзи пролива ...  милий наш народ.

Високо той ръце простира да го избави вишни Бог.

 ... докле е мъничка змията,

елате да се съберем,

с крака да й строшим главата,

свободни да се назовем. ...

Да си развием знамената, да светне нашата земя..."

... но явно нЕма да се мине без да ги най-бем!...

 

абе май рецитацията е около оригинала... ама смислено си баш 👀 

Найс а?

вен сере мУс!

9101

Нагъл некадърник!

Как да няма начин да се коригира грешката? Когато се смени номера на колата електронната винетка се прехвърля на новия номер.

Значи може. 

Затова казвам, че шефа на тол системата е нагъл некадърник. 

Предводител на ...

Зрител на Нова тв разказа, че използвал автомат за самотаксуване и, подведен от това, че клавиатурата е само на латиница, въвел SV вместо СВ за номера на колата си. 

Квито избирателите, такЪва държавата. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×