facebook
twitter

Първа страница

Нов рекорд - 43 млн. лева на километър за "Струма" при Кресна

По най-сложния участък от магистралата ще има три тунела от ранга на "Витиня"
3780
Участъкът от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански ще бъде изпълнен предсрочно до края на 2018 г. - с половин година по-рано от договорения срок.

Рекордните 42.3 млн. лв. ще излезе цената на километър магистрала в Кресненското дефиле. Това се вижда от обявената от пътната агенция обществена поръчка за избор на изпълнител за проектирането и изграждането на най-тежкия участък от магистрала "Струма" - между Кресна и Крупник. Индикативната стойност на поръчката е над 1.05 млрд. лева (875.3 млн. лв. без ДДС). Трасето ще е дълго само 23.6 километър, което означава, че се залага във всеки 1 км  да бъдат "закопани" над 40 млн. лева.  По трасето ще бъдат изградени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлеза и подлеза, съобщиха от АПИ. Това е обяснението за рекордната цена. Отсечката чудо трябва да бъде направена за 1556 дни - т.е. за малко над 4 години. Три от тунелите ще са хилядници - над 1000 м, и ще съперничат на "Витиня", който с неговите 1125 м е най-дългият в България.

Обявената обществена поръчка за кресненския участък всъщност е за трасето на "Струма" само в едната посока - от Кулата към София. Става дума е за т.нар. източен обход, който ще е изцяло нов път. За другото платно - от София към границата с Гърция, ще бъде обявена отделна поръчка, чиято стойност засега е неизвестна. Тя ще е за разширяване на сегашното шосе, известно като Е79. Този "раздвоен" вариант на преминаване през Кресненското дефиле бе предпочетен след над 10 години ожесточени спорове откъде точно да минава тази част на магистрала "Струма".

 Първоначалната идея за 15-километров тунел през дефилето бе отхвърлена по настояване на големите български строителни компании, вероятно заради опасенията им, че не са в състояние да изпълнят подобен проект. Дългият тунел бе заменен със серия малки тунели и виадукти. Срещу новото трасе обаче се обявиха редица екоорганизации, които дори пуснаха жалба до Европейската комисия. Те настояват движението изцяло да се изнесе извън дефилето, а съществуващият път да остане локален, тъй като интензивният трафик вреди на богатото биоразнообразие в района. От 5 предоставени за обществено обсъждане варианта зад сегашния проект застанаха правителството и местните жители, а Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу екооценката. 

Срокът на изпълнение на новото трасе Кресна-Крупник е 52 месеца, като работите трябва да приключат до края на 2023 г. Според експертите това е прекалено доста амбициозен срок. Кандидатите трябва да попадат оферти до 15 ноември т.г., работата на оценителната комисия ще продължи над 6 месеца, а не се знае колко и какви жалби могат да забавят избора на изпълнител. "Струма" трябва да е напълно готова до края на 2023 г., в противен случай България просто ще загуби евросредствата по Оперативна  програма "Транспорт". Да не говорим, че другата поръчка - за ремонта и разширяването на съществуващото платно, по което ще минава трафика в посока София-Кулата, дори още не е обявена.

 Изграждането на трасето от Кресна към Крупник е разделено на две части. Първият лот е с дължина 13.2 км. По него ще има две ленти за движение с ширина 3.5 м. Достъпът до трасето ще бъде осигурено през три пътни възела. Ще има три тунела - "Симитли" (с дължина 211 м), "Ракитна" (1135 м) и "Стара Кресна" (1052 м), както и 10 виадукта с обща дължина 3.5 км и  3 надлеза и подлеза. Индикативната стойност на лота e 444 796 305 лв. без ДДС.
Вторият лот е с дължина 10.4 км, като в него е включен и обходният път на Кресна, който е 5.5 км. И тук ще има две ленти за движение с ширина 3.5 м, а на местата е предвидена трета лента за товарните автомобили. Във втория участък ще бъдат изградени четири тунела - "Тисата" (с дължина 171 м), "Света Неделя" (1.3 км), тунел "Кресна 1" (358 м) и "Кресна 2" (230 м). Ще има 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлеза и подлеза. Индикативната цена е 430 525 209 лв. без ДДС.

 

В ДЕЙСТВИЕ

В момента се строи 24-километровият участък от Кресна до Сандански, който по думите на премиера Бойко Борисов трябва да бъде открит предсрочно през есента на тази година, въпреки че съгласно договора със строителя крайният срок е май 2019 г. Проектът се изпълнява от консорциум между "Главболгарстой", "Пътстрой 92", "Геострой", за над 234 млн. лв. без ДДС.
В ход е и строителството на магистралата между Крупник и Благоевград - 13 км участък, който трябва да е готов през 2020 г. Изпълнители са "Агромах" , "АБ", "Хидрострой", "Пътища Пловдив" и "Алве Консулт". В този участък се намира и тунел "Железница", който ще е най-дългият в страната - 2200 метра. В момента се обжалва избраният изпълнител за тунела.

 

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

22571 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7768 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17623 5

Коментари

DIMM

42.3 млн./км ... Как па се получи туй ? 1050млн делено на 23.6км прави 44.492млн./км ...

 

И туй е цената за половин магистрала , да напомня все пак . Туй ще е феерия , от ся го виждам . Тунел - виадукт - пътен възел - виадукт - надлез - тунел - подлез - виадукт - ........ Сичко ще е ограничения 80 - 60 - при дъжд не изпреварвай - тунел (80! ) - при сняг 40 - пътен възел (60) ... Кеф ! Ама ще се води магистрала де. Тук-там леко свличане , ама щот много дъжд .

Еволюирал "голфстрийм". 

toshko1

    Ходи да покараш кола около Мецово по "Виа Игнатия". Там е точно така - от тунела на виадукт и от виадукта в тунел. И да - ще има ограничения на скоростта. Нема да се лети. Както между впрочем и над Кавала на изток. И там има две платна и аварийна, ама с над 100 км/ч. ако караш и излиташ поради острите завои. Идеята на двете платна не е само да се лети.

Stern

Като използват сегашния път за магистралата, къде ще бъде успоредният, немагистрален?

Или за България такива (безплатни) екстри са нежелани?

aver4e
снимка на aver4e

Много фтичета, костенурки, таралежи, мечки и друга гад. Сичката пара подир техните тунели и стени ! Затова е скъпо

deqerven
снимка на deqerven

Калинки много и то мутирали.....

Johnny2965

Добре де. Предложете (или предположете) другите възможности - като място на магистралата в тази ѝ част и разход за построяването ѝ.

Индженеро

Като от Витиня до Правец. Теренът е подобен. И старият път си работи.

Хулиган

Само толкова ли?

Нещо са се засрамили.

А мислеха 16-километров тунел да прокарат.

Тогава какво лапане щеше да пада!

Само за сведение, тунелът под връх Монблан (4810 м) е някакви си 11 километра...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtes...

Justinian2
снимка на Justinian2

Булгаристанските мафиотски фирми (дето кихат на Батката) нямат ресурс да прокопаят 16  км. тунел. Нито трхнически , нито интелектуален. Затова настояваха за този вариант , пък и така повече ще откраднат.

ivm1976

Брутална българщина̀!

Брутална просташка българщина̀!

 

През 1970 в България започнали да строят истински пътища.

Един колометър първокласен асфалтов път по европейски стандарти 2 000 000 лева.

На ония пари!

 

Е КАК сега да е евтинко???

В Пирин?

тупан темно
снимка на тупан темно

Онези първокласни пътища бяха успоредни на волските. Сега не отговарят и за третокласен път.

mick

Така става когато напук на всякаква практичност искат да правят магистрала, там където и един скоростен път върши работа. Трябваше малко само да разширят сегашния път. Три ленти са достатъчни и то не навсякъде.  Сега остана да направят някой мост/виадукт над сгради.. като тоя падналия мост в Италия.. че съвсем да заложат капан за следващите поколения.

aver4e
снимка на aver4e

? Напълно съгласен ! А и значението на този път е единствено за забогателия шоплък да навестява гръцките имоти и топлото море. Някой да ми обясни важността му за "икономиката"ни ? Къде по-важно е Русе-Капитана с евентуален тунел под Шипка, Хемус и най-вече истинска магистрала от Калотина на югоизток.  Сичката ни Мара втасала...

тупан темно
снимка на тупан темно

Не трябва ли поне да изкарат пътищата извън населените места, или едно удвояване на улица "Георги Димитров" ще бъде достатъчно?

фен

15 километровият тунел беше отхвърлен, защото близките до Баце фирми не могат да го направят. Това значи голяма международна компания да се заеме. От тук следва нещо изключително важно: % към Баце ще е значително по-малък!!!!!! Защото: 1. При такъв тунел няма как да не се извършат РЕАЛНО много дейности и да се вложат РЕАЛНО много висококачествени компоненти и 2. Когато се намесят утвърдени чужди компании е много по-трудно да бъдат убедени да слагат менте асфалт, парапети, осветление и т.н., а разликата да отива при Баце. Затова ще се строи половин магистрала /ако изобщо е магистрала, а не скоростен път/ на цената на 10 такива в Европа. Разликата - към Банкя.

фен
Иначе дългият тунел беше естествено много, много по-подходящ от всякаква гледна точка - като рационалност, безопасност и улесняване на трафика, по отношение на запазване на биоразнообразието в района и т.н.. Но за Баце и ОПГ-то важен е единствено %, който ще захлебят от даден проект. Материалът да мре. И материалът си мре по менте асфалтът Му.
mick

Дългият тунел е глупост.  Рискувате живота на хората в тоя тунел, трябва много добра постоянна поддръжка, активна вентилация.. и накрая пак ще се кара с 80 км/ч - само, че как да го обясниш на баровците? И какво ще стане при първата голяма катастрофа вътре в тунела? Щото съм сигурен някои ще карат и с над 120.

 

Вкарвате хората в  15 километров капан без да има голяма полза от това.

 

Друг е въпроса.. че сега измислиха нов проект за мигистрала в която пак основното ще е крадене стотици милиони.. затова и избраха пак сложен вариант.

 

Всичко в интерес на печалбата и няколко костенурки уж. Пътуващите нямат значение.

toshko1

    Иди го кажи на швейцарците дето половината им пътища в южна Швейцария са в тунели. Та и разклони вътре имат. St Gothard тунела е дълъг 17 км. Кара се двупосочно. Не е магистрала или скоростен път вътре. Има си знаци, ограничение на скоростта и знаци за дистанция.

Никодем

Драги mick, ако имаш някога възможност да отидеш от Италия (след Торино) във Франция (към Гренобъл), виж през какъв тунел се минава под Алпите.... и чак тогава говори, като видиш как е уредено и какво значи тунел!!!

Карат със 120, защото никой не ги санкционира, затова! И защото са жалки комплексари!!!

Пск

Лека справка за въпросния тунел през който съм минавал поне десет пъти. Завършен през 1979 та година на цени от 2012 този струва 1230 млн евро. Тоест между 995 млн и 1 милиард евро на километър (грубо 13 км). Друг абсолютно пресен пример -северната дъга на Марсилия (която е на 3км от мястото на което живея 10 км за около 74 млн евро на километър. Бойко има още вода да пие докато стигне тези цифри. Но проблема не е там а в качеството. Всеки сам си приценява евтино или качествено. В този бизнес явно и двете не може. И хората плащат с живота си резултатите от взетите решения. Bonne chance à tout le monde.

Призъртащ

зад сегашния проект застанаха правителството и местните жители

Това не е вярно. Местните жители искат цялата магистрала да бъде извън дефилето. За да бъде запазен сегашният път като алтернативен, за движение на бавнодвижещи се машини, за достъп до нивите  в района, и разбира се, за опазване на природната среда. Това становище беше изложено на среща с евродепутатката Ска Келер, която пък поради интереса й към местните дела бе обявена за врага на България.

 

Също така не е вярно изчислението 42.3 млн. лв. цена на километър магистрала , защото това е цена за ПОЛОВИН магистрала, за еднопосочен път с три платна и ширина 15 метра, не за двупосочен път с шест платна и ширина 30м. Т.е. ако на тази цена се строи ЦЯЛА магистрала, тя би струвала 84.6 млн. лв за км !

 

Както е написал един македонец през 18 век, още преди сте били известни със силата си, а не с ума, и че имате склонност към грабитество. Какво да се прави, такива са особеностите на "българщината".

onzi

Както е написал един македонец през 18 век,

пряк потомък на укрите, изкопали черно море

още преди сте били

то ти личи, че не си българин, не се напвай толко.

Justinian2
снимка на Justinian2

Ако бяха хора , ако имаха чувство за срам , вина ...щяха да поизчакат поне 40 дена след изтреблението в Искърското дефиле. Но те нямат срам , те са алчни до край гадини . И бързат ! Много бързат да крадат ! Щото такава е психологията на бандита , той бърза да открадне ДНЕС и СЕГА , утре може да го гръмнат , отсвирят от краденето , или да иде в дранголника... 44 млн на километър !!! Защо строежа е даден на булгаристански фирми (= МАФИЯТА) , защо не го дадоха на австрийци , германци или каквито и да са от нормалните страни ?

Никодем

Защото тогава няма да могат да крадат, за това!

SleymanThe Magn...

Плащам $300.00за 6 месеца , пътищата  са ок.Само тук таме се налага да плащам я за мост я да тунел.Поздрави и умната,  че след кожата няма какво да ви съдерат.

rurade
снимка на rurade

Колко много пари се хвърлят за развитието на гръцкия туризъм!

Пск

И все пак цената на километър магистрала във Франция е 6.2 млн евро. Разбира се това е средна цена. Между 70 и 100 Хил евро е поддръжката на този километър за година. Интересно ми е колко се дават в България? Някой ако има идея нека сподели.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×