facebook
twitter

Първа страница

Никой не поема отговорност за гигапробива в националната сигурност

Хакери отмъкнаха от НАП и разпространиха личните данни и финансова информация за над 5 милиона граждани и фирми
5 281
 Илияна Кирилова
Вътрешният министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов сноваха между правителството и парламента, за да дават обяснения за изтичането на лични данни.

Нито един отговорен фактор в държавата не желае да поеме отговорност за най-големия пробив в националната сигурност за последните десетилетия. В понеделник стана ясно, че лични данни и финансова информация, засягаща милиони българи и фирми, като ЕГН, данъци, здравни вноски, заплати, адреси, осигуровки и др., са източени от сървъри на Министерството на финансите (МФ) и на Националната агенция по приходите (НАП). Хакерите разпратиха до медиите част от информацията, а двете институции потвърдиха нейната автентичност. Премиерът Бойко Борисов спешно свика Съвета за сигурност към МС.

Независимо от критичната ситуация никой не смята да подава оставка, а министрите се опитаха да омаловажат случващото се. Финансовият министър Владислав Горанов се извини от парламентарната трибуна на засегнатите граждани, но упорито избягваше въпроса за оставката. На въпрос дали някой все пак няма да поеме отговорност за пробива, той обясни, че много трудно се намирали IT специалисти за държавната администрация заради ниските заплати. "От мен се очакват решения и събираемост, а не оставки. Представете си, че дадем знак, че политически оставки могат да бъдат завоювани с кибератаки...", бе по-конкретен той по Би Ти Ви.

Горанов твърди, че хакерската атака е засегнала едва около 3% от базата данни на НАП. Според него няма опасност за събираемостта на данъците, защото базата била непокътната, а и гражданите не трябвало да се притесняват, тъй като изтеклата информация не била достатъчна, за да се направи извод за цялостното икономическо-финансово състояние на едно лице. "НАП има 114 електронни услуги, които се ползват от над 150 000 електронни подписа на ден. Вероятно за пробива е ползвана тази за възстановяване на ДДС, която е активна от 2012 г.", каза Горанов. В момента тази услуга била спряна, докато тече разследване.

Горанов и НАП се разминаха и по въпроса какви точно данни са изтекли. Финансовият министър твърди, че компрометираната информация не е от особена важност. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обаче уточни, че става дума за силно чувствителни данни за физически и юридически лица, декларирани данъци и информация от различни ведомства като Агенция "Митници", Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и др. 

Интересното е, че в разпространената информация има специални папки, в които е събрана информация за определени групи от населението. В папка "Краси" например има информация за всички прокурори и съдии, за политически фигури като депутати, министри, шефове на агенции, за съпрузи и др. Това повдига въпроса дали в НАП не са се правили справки и профилиране по различни критерии. И от НАП, и самият финансов министър отрекоха пред "Сега" да са се извършвали подобни действия. "Начинът на подредба на обектите в базите данни е стандартен. Не се извършва профилиране на база лични данни за физически лица," бяха категорични от НАП. В папката има и огромен файл, кръстен ГРАО. Във файла Qneqnev пък има над 1 млн. ЕГН-та с информация за доходи, данъци и осигуровки.

От думите на Горанов излезе, че всички отговорни фактори в държавата са разбрали за кибератаката от изпратения до медиите имейл. Говорителят на НАП Росен Бъчваров обаче твърди, че дирекцията по сигурността на агенцията е засякла още на 29 юни 2019 г. опити за нерегламентирано проникване в базата данни и че вероятно това е станало от чужбина. Така и не става ясно защо НАП и МФ не са взели мерки в периода до избухването на скандала. На въпрос на "Сега" какво е направено след установяването на теча, от НАП отговориха: "В края на юни са установени действия, които са привлекли вниманието на служителите на НАП. След това е започнало изследване на причините и последиците от тези действия".

Тепърва ще бъде потърсена международна помощ за одит на системата на НАП. Финансовият министър разказа, че отправили "с доза наивитет молба към тези, които хостват информацията, да я премахнат". "Разбира се, не получихме никаква реакция от тяхна страна, което за пореден път сочи, че това е целенасочено, зловредно и злоумишлено действие от тяхна страна", обобщи Горанов.

МВР шефът Младен Маринов се изказа още по-неподготвен. Пред Би Ти Ви той обвърза хакерската атака с решението на правителството да сключи сделка със САЩ за закупуването на изтребители F-16. "Мейлът идва от руски сайт, иска се оставката на финансовия министър от проруски партии, така че може да се направи политически анализ", каза той, пренебрегвайки факта, че всеки може да си направи безплатна регистрация в руски сайтове или домейни. Горанов обаче не е съгласен с тази версия. Според него няма връзка между двете събития, защото информацията е добита много преди това. "Колегите, свикнали с конспиративни теории, свързват двете събития, но към момента това е спекулация", смята той.

 

Съвети

Бойко Борисов на 23 октомври 2018 г.: Изключвайте компютрите от контактите!

„Това, че ние работиме много не само активно, но много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и когато има подобни деяния, извършени и разобличавани кибератаки и подобни действия, ние много внимателно ги наблюдаваме, защото няколко пъти си спомняте, включително и на Министерски съвет, и на основни министерства, преди европредседателството просто кибератаките бяха ужасни. Даже си спомням един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах… малко смешно звучи, но от кабелите от контактите да ги изключат машините, за да предотвратиме такъв набег."

 

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23703 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7918 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17954 5

Коментари

Страници

Bqs_

?

Хулиган

Няма начин, да не е чистачката, която сутрин рано забърсва мониторите и лекомислено отказва да членува в ГЕРп.

Оказва се, че преди това е работила в Търговския регистър.

Резултатите от диверсионната ѝ дейност са известни...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opravihme-twrgovskia-registwr/

 

Леля_Стойка_III

В НАП дори и чистачката е партийно назначение.

Споко

Нещастници, пълни нещастници. Засекли зловредието на 29 юни, но на - на 16 юли ни уведомиха за проблема! Щото интрудърите го написаха. Те нещо правили 2+ седмици. Боклуци!

 

Ад мин

"Изключвайте компютрите от контактите!"

 

И прескачайте трамвайните релси!

Domi

Сега никой няма да говори за Off- 16 със 16 бонби и за това че това са новите Американски Марици по един милиард на година за оборудване....ще пазим небето земята сама ще се пази.... 

Антей

 

... земята сама ще се пази...

Поклон!

:)

 

Stern

Е, па сега и вие, оставки чакате. На любимото Си дете ли да иска оставката?

mi6osp.

Хъм, какво бе това" Национална сигурност"?

Аха , това е оградата на Валери Симеонов-формално я има, фактически я няма...

Purple_Haze

НАП - гейтът е ПРЕДЕЛА НА ВСЯКО ТЪРПЕНИЕ

Ние имаме еврокомисар, който отговаря за киберсигурността на целият европейски съюз, еврокомисар който от два дена се крие от всички медии в очакване на скандала да заглъхне?

https://19min.bg/news/8/115715.html#115715

deqerven
снимка на deqerven

Всички сме заплашени. От пълната несъстоятелност на хората, които сме оторизирали да се,, грижат"за нас. Платено, при това.

Антей

 

До скоро всякакви дани по избори висяха на витрините в квартални клубчета

и едни русоляви чичковци усърдно ги снимаха...

Още по разни учреждения искат и снимат л.карти

а на места и ги задържат ....

Може да му изтеглят парите? да му прехвърлят задължения, да му продадат голфа?

Ако нещо от това може, то тогава проблемът е силно държавен..

Това е - проблемът е силно държавен!

☝️

Ама ще се подобри!

☁️

 

Mickele

Интуицията ми говори, че проблемът е свързан с актуализацията на бюджета. Първо как става така, че в средата на фискалната година така мащабно се променя бюджета? А парите за бюджета ги събира, кой - НАП. Някой е знаел, че имаме  свободни пари извън бюджета и ни казва, че е време да платим вече не само на руснаци и германци, но и на нашите натовски партньори зад океана. И не само ни го казва, а и ни уведомява какво ще се случи, ако не платим. Друг обаче също знае за тези пари, защото сме разграден двор и решава да раздуха работата за да не стане плащането. Най-вероятно ще излезе, че НАП е внасял в бюджета по- малко от това което е събирал или е можел да събере. Някой не е съобразил, че бидейки в тази ситуации ще бъде уязвим от двете страни, сиреч ще бъде наказан и ако плати и ако не плати. Трудна ситуация ...

сталкер пустиняк

Даже си спомням един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах… малко смешно звучи, но от кабелите от контактите да ги изключат машините, за да предотвратиме такъв набег.

 

Къде сте бе, гербаджии? Покажете малко гордост от интелекта на патрона си. 

Тринити

В папка "Краси" например има информация за всички прокурори и съдии, за политически фигури като депутати, министри, шефове на агенции, за съпрузи и др. 

Бас ловя,че тъйзи папка е в антрацитен цвят!Щото "Красьовците",освен блонди-шкембелии могат да бъдат и други-доста чернички....

Леля_Стойка_III

Пък Qneqnev писка като я отвориш ?

yoou

В медиите циркулира информация че е изтекъл някаква част от базата. Не се коментират твърденията на Атанас Чобанов, за база/файлове с "профили".
Държавни служители, съдии и други в папка с име на началник от НАП.
От какво имат интерес НАП като харчат бюджета, добър имидж на ИТ сферата. от добра сигурност, или от удобни справки които шеф на НАП да ползва за неясни цели?
Проблемът е политически а не технически!
http://bnr.bg/post/101144857/

Пиркс
снимка на Пиркс

Форумните бахури пак се изпокриха?

In systemic breach, hackers steal millions of Bulgarians' financial data

https://www.reuters.com/article/us-bulgaria-cybersecurity/in-systemic-breach-hackers-steal-millions-of-bulgarians-financial-data-idUSKCN1UB0MA

Jordan_13 2

E, как да поемат? Бойко и Горанов трябва да подадът оставки и отиваме към предсрочни парламентарни избори;))), ако поемат Отговорност. Но и двамата евреи са много хитри и оставят нещата на течението на Всеобщата Безотговорност. Така, никой няма да подава оставки и "Борисов 3" па оцелява;))) Аи МВР шефът ги подпира като казва, че "проруски партии искали оставката на Горанов". Примерно днес, "Демократична България" му поиска оставката. Тя проруска ли е?;)))

Най-наглото, обаче е извинението на ситуацията чрез безсилието на държавата да си намери ИТ- специалисти, поради невъзможност да им плаща;))) Но, същата тази държава, може да даде пари, за какво ли не друго и то много пари. Това не е просто безобразие, не е просто наглост, това е арогантност! Държава, която няма пари да плаща на един екип ИТ спеалисти, що за държава е? 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Нито един отговорен фактор в държавата не желае да поеме отговорност за най-големия пробив в националната сигурност за последните десетилетия.

Какъв пробив, каква отговорност? Обикновена техническа грешка, каквато беше онази с раздадените в повече милиони на партиите ....

Biberkov

Хайде и тук даго кажа:

 

Следващото забавно нещо ще е, че цялото това фиаско ще бъде определено като 'форс мажор' , демек никой не е виновен че някакви хакери са източили данни за 6 милиона човека.

Ще се окаже че законодателството може доста широко да се тълкува, когато става въпрос за непоемане на отговорност.

fractal
снимка на fractal

В България няма сигурност и всеки може да бъде заставен да направи нещо против волята си

За да имаш жена и деца кой ще им осигури спокоен живот докато си на работа

Трябва да се направят задължителни църковните бракове в името на Христос

fractal
снимка на fractal

Хората с нелицензирани операционни системи се изучиха и милионери станаха

ГАМЕНЧЕТО

Показно как се отклонява общественото внимание от сделката за самолетите, движат се в пакет. Пък вий си чакайте пенсий. Изтичането е дъфкано,преценявано, мислено и затова са спокойни, не са изненадани, още повече пък оставки.

Who

Тези двамата изглеждат като близнаци - и с бретончетата, и с костюмчетата. На практика единият мошеник беше препикан от едно 20 годишно момче, а другият некадърник привидя веднага руска връзка и Ф16. 

тодор георгиев
снимка на тодор георгиев

По презумпция нашите управници винаги са невинни.По това ще познаете и некадърника-той никога не е виновен,никога не поема отговорност а когато няма накъде започват едни оправдания.В момента картинката е същата.Това не са управници и политици а най-обикновена сбирщина с общ интерес-да се облагодетелстват на всяка цена за наша сметка.

фен

Национална сигурност?

Каква национална сигурност с простото, полу-грамотно Боце и неговите бавноразвиващи се калинки начело на държавата? 

Смех!

 

Sapienti_sat

Представете си, че дадем знак, че политически оставки могат да бъдат завоювани с кибератаки...", бе по-конкретен той по Би Ти Ви.

 

Е, как да му поискаш оставката на това? Веднага ставаш враг на народа! Голям хитрец, не случайно живее безплатно. На такива целият им живот е на вересия, пардон -  на кредит.

Snochti

Цитати:
“Хакери отмъкнаха от НАП и разпространиха личните данни и финансова информация за над 5 милиона граждани и фирми.”
“Горанов твърди, че хакерската атака е засегнала едва около 3% от базата данни на НАП.”
Въпрос:
Ако информацията за 5 милиона граждани и фирми представлява около 3% от базата данни, какво съдъжат останалите 97% от събираните данни?

Mickele

Не си правя илюзията, че след като организаторите на това активно мероприятие са казали „А” няма да стигнат до „Я”, естествено поетапно. Предполагам, че това, което излезе е само първата фаза. Какво би могло да последва? Преди дни в медиите изтече информацията, че НАП е отказал да изпълни решение на ВАС и да предостави информация, поискана му на основание на Закона за достъп до информацията. Това е едната опорна точка. Втората е, че няма никаква информация колко пъти Сметната палата е проверявала НАП и какви са заключенията от тези проверки. На много хора им е ясно, че именно НАП има огромни пълномощия и може да предоставя на определени структури изключително ценна и в огромни количества информация. За печеливши бизнес дейности, които в последствие могат да бъдат приобщени към определени структури. НАП може да предоставя информация за сиви парични потоци и сметки с възможност за изнудване на личности опериращи с тях. НАП може да закрива бизнеси и може да си затваря очите за нарушенията на определени фирми. НАП е тази която позволява след като ЗДДС е влязал в сила от 1994 год все още на входа на „Илиянци” да ви посрещат с: „фактури, фактури”. НАП е отговорна за събраните и за несъбраните приходи в бюджета, защото се оказва, че незнайно как се намира ресурс "събран надпланово", но не разчетен в бюджета за мероприятия, които имат определено политически цели и създават имидж на политически партии. НАП е отговорна за много неща, а кой контролира НАП – Сметна палата, Прокуратурата? Съмнявам се... НАП е МФ, НАП е Праветелството, НАП е Министър Горанов, застанал под сянката на огромен чадър. Затова не чакайте оставка от него.

Предположението бе, че това активно мероприятие е във връзка със закупуването на прословутите самолети за армията ни. Не е изключено. Предполагам обаче, че втория етап на операцията ще бъде свързан с изтичането на ново, сериозно количество информация свързано с фирми от които не са събрани значителни суми данъци или на които такива данъци са опростени. Сериозни, значителни суми. Предполагам също така, че ще излезе информация чии са тези фирми, с кого са свързани и кому евентуално са предоставяли този ресурс. Предполагам също така, че катализатор на този процес е било и решението да се съкратят субсидиите на партиите и да се даде възможност на фирми и частни лица да ги финансират.

Въобще, много сериозна ситуация. Струва ми се даже по-сериозна отколкото привикването на Петко Сертов в Гърция и поставения му ултиматум.

http://biacg.com/index.php/2017-05-23-12-23-39/item/94-2017-08-11-14-04-00

И така, какво би могло да се случи. Първо, ако платим самолетите с пари, които се докаже, че не са регламентирано минали през бюджета това ще бъде голям удар срещу САЩ. Не ми се мисли в какво ще ги обвинят тях, не нас. За последствията за Тръмп не ми се мисли.

Второ, Цацаров си отива, да живее Цацаров. Не е ясно обаче дали новия главен прокурор ще бъде „нали ти си го избра”. А не трябва да се пропуска и ситуацията, че Кьовеши остана единствения кандидат за Главен прокурор на ЕС.

Кашата е огромна и просто няма начин някой да не си го отнесе. Борисов – едва ли, Горанов – едва ли? Е има и шанс, като във всяка сделка да има споразумение, но във всички случаи, някой ще си го отнесе. Да видим кой ще бъде? Но от сега ми се струва, че това отново ще бъде овчия български народ, което говори перфектно за „овчаря” му.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш