facebook
twitter

Първа страница

НАП не отговаря ревизира ли фирмите на кръстниците на Горанов

Комисията "Антикорупция" трябва да даде отговор има ли конфликт на интереси
4 452
 Снимка: Архив

Националната агенция по приходите (НАП) все още не е отговорила на зададения от в."Сега" въпрос дали е ревизирала десетината фирми на кръстниците на финансовия министър семейство Сариеви, кога и какви са резултатите. Става дума за "Гренбоел",  "АТОС България компетънси център", "Класика и стил", "Имбилити", "Форабилити", ЕТ "Снежана Сариева", "Сенчъри", "Венчър инвестмънтс", "Виста венчърс", "АЛФА Капитал". Говорителят на НАП Росен Бъчваров отхвърляше телефонните обаждания. "Сега" ще продължи да пита НАП всеки ден.

От години се знаеше, че Горанов живее в лъскавия ВИП комплекс, но не бе известно, че апартаментът е хем чужд, хем безплатен. Притиснат от въпросите на медиите, министърът през зъби призна, че го дължи на своя кръстник  - бизнесмена масон Иван Сариев.  Сариев и съпругата му имат поне десетина фирми, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да контролират. Затова "Сега" настоява НАП да отговори - правила ли е, прави ли и смята ли да прави ревизии на бизнеса на семейство Сариеви.

Владислав Горанов подава първа декларация за имущественото си състояние през 2009 г., когато влиза във властта като зам.-министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов. Там е вписан апартамент в София от 82 кв. м, придобит през 2007 г. в съсобственост със съпругата и купен за 305 хил. лв. с кредит. Деклариран е и наследствен апартамент от 50 кв. м в София на половинката му - от 1997 г. 

В декларацията пред Сметната палата, подадена през 2010 г., Горанов е посочил 36 628 лв. налични пари от заплати, банков влог от 36 600 лв. от заеми и ипотечен кредит за около 44 хил. лв. От заплати извън тези за заеманата длъжност през 2009 г. той е получил 25 хил. лв., а съпругата му - 18.7 хил. лева. В следващите две години банковите му сметки нарастват до 40 000 лв., а кредитът е изплатен. 

Когато става министър на финансите във второто правителство на Борисов през 2015 г., Горанов подава само уведомление, че няма промени. През следващата година в декларацията му се вижда набъбване на банковите сметки до близо 75 000 лв., спестени от заплати. През 2015 г. съпругата му е получила 15 000 лв. от доходи от стопанска дейност като едноличен търговец.

През 2014 г., когато ГЕРБ е в опозиция, Горанов е депутат, но решава да напусне парламента и политиката, неудовлетворен от ниското заплащане, и да се захване с финансов бизнес. Тогава влиза в управата на Общинска банка. Но след  формирането на второто правителство на Бойко Борисов все пак се връща в политиката - като финансов министър.     

През 2017 г. , влизайки като министър в третия кабинет "Борисов", Горанов декларира отново двата апартамента в София и около 45 000 лв. влог на банка, плюс 8000 лв. на съпругата си. Едва през 2018 г. за първи път става ясно, че семейството на финансовия министър живее безплатно в чужда собственост - апартамент от 180 кв. м в София в луксозния комплекс "Есте хоум енд СПА", построен от фирма на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Имотът се появи на бял свят в декларацията му само защото от тази година законът изисква хората от високите етажи на властта да посочват и ползването на чуждо имущество - апартаменти, коли, вили, яхти и т.н. От 2018 г. имуществените декларации вече се подават в КПКОНПИ - комисията за противодействие на корупцията, която трябва да бди дали политиците и висшите чиновници не ползват властта за лични облаги и дали не нагазват в конфликт на интереси.   

КПКОНПИ също като НАП дължи отговори - още повече че прокуратурата нареди проверка по случая "Горанов" след медийния шум. От комисията обясниха пред СЕГА, че по закон имат срок да прегледат декларациите на властта до 8 декември.

 

ЦИТАТ

"Аз, ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам (апартамента - бел. ред.), и то по начина, по който действително се ползва”.

Владислав Горанов в изявление на 23 ноември. Така финансовият министър демонстрира как се отнася към спазването на законите. 

 

 

24-ма депутати ползват безвъзмездно чужди имоти

24-ма депутати са декларирали пред антикорупционната комисия, че ползват безвъзмездно апартаменти в последните си декларации - за 2017 г. В този брой не влизат народните представители, които обитават ведомствено жилище на Народното събрание. В групата няма едри риби, голяма част от ползващите чужд имот без пари са депутати, които широката публика никога не е чувала. От някои декларации не личи народният представител да е внимавал какво вписва в графите - Николай Бошкилов (БСП) например е заявил, че ползва апартамент в София под наем, като в графата "цена по договор" е написал 0 лева, а в произход на средствата е посочил "заплата".

В голяма част от случаите става дума за имоти по родните места на депутатите. Андриан Райков (ГЕРБ) например ползва безвъзмездно апартамент в Русе. Александър Мацурев (ГЕРБ) е декларирал чужд апартамент в Банско, който ползва по "устно споразумение". Васил Цветков (ГЕРБ) ползва къща в Мусачево. Иван Миховски (ГЕРБ) е декларирал къща в Троян, също на безвъзмездно ползване. Калин Димитров Василев (ГЕРБ) е обявил три безвъзмездно предоставени му имота - два в Луковит и един в София. Николай Сираков (ГЕРБ) ползва два апартамента в Габрово, Радостин Танев (същата партия) заявява чужд апартамент в Стара Загора, който ползва безвъзмездно, Станислава Стоянова (отново ГЕРБ) - апартамент във Велико Търново.

Депутатите, които ползват безвъзмездно чужди имоти в София, са Ахмед Ахмедов (ДПС) - апартамент в "Мотописта", Валентина Найденова (БСП), Веска Ненчева (БСП) - два апартамента, Георги Георгиев Михайлов (БСП) е обявил, че е получил в дарение апартамент, Георги Георгиев Стоилов (БСП), Георги Димитров Андреев (БСП), Красимир Янков (БСП), Лало Георгиев Кирилов (БСП), Мартин Тинчев (ГЕРБ), Миглена Дойкова Александрова, Христо Гаджев (ГЕРБ), Ихсан Хаккъ (ДПС), Теодора Радкова Георгиева (ГЕРБ) ползва къща с двор.

Къща без заплащане ползва и Евгения Алексиева (ГЕРБ), само че не в София, а в Лозен. 

Възможно е част от тези обявени имоти да са всъщност ведомствени апартаменти, макар че повечето депутати, настанени в такива жилища, са посочили правилно, че обитават служебни апартаменти.

На този фон е изключителна рядкост депутат да обяви, че обитава чужд имот срещу заплащане. Така е при Делян Добрев, който декларира, че от 2013 г. ползва апартамент от 110 кв. м в "Манастирски ливади" срещу 970 лв. наем. Теодора Халачева (БСП) пък е заявила в графата чуждо недвижимо имущество апартамент в Пловдив, за който е посочила наем от 46 лв.

Имотите не са единственото нещо, което депутатите ползват безвъзмездно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например е обявила, че съпругът й Митко Нинов е придобил безвъзмездно лек автомобил „Акура”. Специално е отбелязано, че колата е „на 10 години”. Марешки също ползва гратис два автомобила - "Ауди 8", което се води на партията му "Воля", и "Бентли", чийто собственик е неизвестен. Светлана Марешка пък разполага с предоставен й безвъзмездно мерцедес. 

ВЪЗМЕЗДНО

На другия полюс на старите коли и безплатните апартаменти е депутатът Делян Пеевски. Той е обявил дълъг списък с чуждо недвижимо и движимо имущество, за което плаща фантастичен наем. За два апартамента, офис и къща с двор в София той декларира общо над 123 000 лв. наем, като само за къщата е платил 105 570 лв. за 2017 г. Освен в столицата Пеевски е ползвал под наем още офиси в Пазарджик и във Велинград, за които е плащал 3600 лв. Наемал е и автомобили - мерцедеси, ландровъри, БМВ и "Ауди", за които е посочил като "цена по договор" общо над 288 000 лв. Според декларацията депутатът е покривал всички тези разходи с дивидентите, получени през миналата и предишни години, а те очевидно му позволяват да се простира нашироко. Само за 2017 г. Пеевски декларира над 37 млн. лв. от дивиденти. До 2013 г. той описваше в декларациите си само скромен влог от 17 056 лв. и стар "Опел". След това постепенно започна да осветлява дялове в „Булгартабак” и много други фирми.

 

Министър Ангелкова натрупа влогове за близо 700 000 лв. с помощ от роднини 

От имуществените декларации на властта изскачат интересни и озадачаващи факти за техния бит и благосъстояние.  

Министърът на туризма Николина Ангелкова се оказва един от най-спестовните хора в изпълнителната власт, до голяма степен подпомогната и от щедри членове на фамилията. Тя е вписала в декларацията си цели 11 банкови влога, сумата по които е почти 700 000 лева. Как се събират толкова пари? С пестене на собствените средства, но и с дарения от роднини, пояснява Ангелкова в декларацията си.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов несъмнено е един от състоятелните хора във  властта и това личи от декларацията му. През 2010 г. той се е сдобил с две къщи в курорта Сапарева баня, за които е платил 0 лева. В графата „правно основание за придобиване“ е записано „други“.  Зам.-министърът притежава ниви и лозя в с. Кътина, Поморие и поморийското Каблешково, които също е придобил безплатно. Той се е сдобил и с няколко парцела в Смолян, Костинброд и Сапарева баня, за които озадачаващо твърди едновременно, че са купени с пари от заплата и че сделката е за нула лева. 

Трима висши служители на митниците са декларирали, че ползват чужди имоти, без да плащат, показа проверка на "Сега" в списъка на антикорупционната комисия. 

В графата "Чуждо недвижимо имущество" началникът на митнически пункт в Стрезимировци Стефан Стефанов е вписал, че ползва къща с двор в село Кладница с площ 520 кв. м.  Чужда е също и колата - тойота, която кара от 2013 г. Освен това митничарят е посочил, че през 2017 г. е придобил апартамент от 69 кв. м. в Перник срещу нула лева. 

И зам.-началникът на митницата на софийското летище Филип Александров се шири в чуждо жилище. Той е посочил, че обитава апартамент от 216 кв. м от 2003 г.  В графата "цена" пише - нула лева. Интересното е, че Александров има и голям ипотечен заем - за 400 хил. лв., плюс още два по-малки - за 30 и за 50 хил. евро. Освен това има и внушителен заем от юридическо лице - сумата е 196 хил. лева.

Зам.-началникът на варненската митница Виолета Конова също ползва чужд недвижим имот - апартамент от 58 кв. м във Варна. От декларацията става ясно, че семейството на Конова

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

23450 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7894 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17875 5

Коментари

order

КПКОНПИ в ужас, как ще проверяват Горанов; и депутати с имоти от „кръстника“....

https://frognews.bg/novini/kpkonpi-ujas-kak-shte-proveriavat-goranov-deputati-imoti-krastnika.html

В lentata.com   е публикуван текст (от ФБ-страницата на Ангел Славчев), че  Освен министър Горанов и още четирима депутати от ГЕРБ имат апартаменти, ползвани без наем, или купени супер изгодно през щедрия "кръстник" Сариев.

Това са Десислава Атанасова, която ползва 250 квадрата в “Царско село” – отново обект на Домусчиев и отново формален собственик е Иван Сариев.

Делян Добрев пък направо е придобил имота като “дарение” от Сариев.

Самият Сариев преди това го е “купил” от Домусчиев за 400 хиляди лева.

Банкянският “градски” на Бойко, Красимир Велчев, пък ползва офис в “Есте” без наем, като той отново се води на Сариев.

Най-беден от всички е анти-комунистическият рупор Антон Тодоров.

Той ползва малка гарсониера от 35 кв. м. в “Кошера” – сграда на Домусчиев точно до “Есте”.

Отново – Сариев е номинален собственик, а Тодоров ползва "без наем".

Накратко – доста народ е получил подкупи, но май са попрекалили да минат през един и същи посредник...

Solace

антонтодоров живее(ше) в Люлин-7, слизаше по джапанки и анцуг да си хвърля боклука. Може да е облажил някой и друг квадрат от агата и кръстника...

генек

На кръстниците може. На Кръстника - не!

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Penchobre

Аз, ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам

 

Пак да припомня новите сравнителни степени: нагъл, по-нагъл, гербер, Цветанов, Горанов...

 

Един бодигард на съседен офис, бивш военен, разказваше как негов бивш колега от армията, настоящ бодигард на Домузчиев (какво подходящо име на всеядно*), бил настоятелно поканен да козирува на г-н Горанов, в качеството му на министър, - е,  малко в положение, нетрезво, когато си отивал от работна вечеря, от  именията на домакина. Бодигардът, о.р. полковник, му шибнал два. Може и да е вярно?

 

*domuz (тур.) - свиня, прасе́

 

sega_censored

НАП е пряко подчинена на Горанов, как ще го ревизира, вие луди ли сте ?

Чакайте първо да падне от власт, пък после ... да се смени висшето ръководство на НАП, пък после да се възложат тия ревизии и чак накрая да търсим резултати.

Апропо, тия неща ги знаят и ... фирмите, та като се смени властта и те са подготвени и като се назначи ревизия, те отдавна са прехвърлили каквото трябва където трябва и на когото трябва, така че накрая НАП проверява бай Мангал от Столипиново, защото той е новият собственик.

Оправете си първо законите, господа.

Пръстовете МУ

НАП спи: Като Горанов ползват апартаменти над 500 висши служители. Има ли укрит данък за милиони лева?

http://19min.bg/news/8/107358.html

ppipi7766

Придобито чрез покупка.

Цена 0,00 лева.

Може ли да ми завиете 2 такива??

Влез или се регистрирай за да коментираш