facebook
twitter

Първа страница

Грузия, Молдова и Украйна търсят страничен вход за ЕС

Трите държави първо ще опитат "постепенна интеграция в единния европейски пазар"
621
 newsgeorgia.ge
Външните министри (от ляво на дясно) на Украйна Вадим Пристайко, на Грузия Давид Залкалиани и на Молдова Аурелио Чокой се договориха да работят заедно за постепенно присъединяване към ЕС.

Грузия, Молдова и Украйна направиха съвместно изявление за по-тясна интеграция с Европейския съюз. На срещата на министрите на външните работи на държавите от Източното партньорство с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в Братислава трите държави обявиха амбициозната си цел за "постепенна интеграция в единния пазар на ЕС", съобщи порталът "Грузия онлайн", цитиран от БГНЕС.

Министрите на външните работи на трите държави заявяват, че трябва да бъдат намерени нови възможности за разширяване на "четирите свободи" на ЕС, което ще подпомогне "създаването на общо икономическо пространство". Единният европейски пазар на ЕС се базира на принципите на четирите свободи на движение – на хора, стоки, услуги и капитали.

В своето съвместно изявление министрите на външните работи подчертават, че "като европейски държави, които се отнасят с уважение към основополагащите ценности на ЕС след осъществяването на Споразумението за асоцииране и отчитайки волята на своите граждани", Грузия, Молдова и Украйна "разглеждат възможността да подадат заявление за членство в ЕС в съответствие с чл. 49". Министрите подчертават, че европейската интеграция е "свободен избор" на техните народи и че другите държави са длъжни да се отнесат към него с нужното уважение.

Грузия, Украйна и Молдова се обявяват за съвместен формат на диалог между тях и ЕС, в който ще бъде обсъждана интеграцията в ЕС в областта на транспорта, енергетиката, правосъдието, цифровата икономика и други.

ДНЕВЕН РЕД

Според тримата министри на външните работи срещата на върха на Източното партньорство през 2020 г. "трябва да определи дългосрочен, стратегически ориентиран към бъдещето дневен ред, който да очертае политическите цели и новите задачи пред Източното партньорство".

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

22571 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

7768 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

17623 5

Коментари

Интервал

Да пробват задния. На Европа ще ѝ хареса. ?

The Rowdy American

Да пробват задния. На Европа ще ѝ хареса. 

Сигурно знаеш от опит. Ако си европеец.

Интервал

За съжаление не. Знам от легенди, митове и песнопойките на мосю Кончита. Само истинските ойропейци имат подобен опит, а аз съм си съмнителен балкански субект, но с много високо ниво на човешко развитие.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×