facebook
twitter

Първа страница

Гражданите зад Мая Манолова не искат подкрепата на БСП

Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на бившия омбудсман, има амбиции и за изборите извън София
2470
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Мисля за тези, на които не успях да помогна. Това ме кара да се чувствам зле, това ме кара да не спя", каза Манолова пред журналисти, след като депозира оставката си като омбудсман.

Търсенето на партийна подкрепа се превръща в сериозно политическо предизвикателство за бившия омбудсман и настоящ кандидат-кмет на София Мая Манолова. Тъй като е била политик от редиците на БСП, очакванията са, че левицата ще бъде основната политическа сила, която ще застане зад нея. На различно мнение обаче са гражданите от инициативата „Промяна за София и България“, които я номинираха. Членовете на групата настояват Манолова да се обърне към „малки политически партии, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в управлението“, които да „предоставят своите регистрации и да отворят на 100% листите си за гражданите“. Очевидно е, че БСП не отговаря на първото условие и никога не би се съгласила на второто, защото това би означавало да се лиши от собствени общински съветници.

Лицата на инициативата досега са актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, педагогът Ирена Пейкова, музикантът Дани Милев, икономистът Веселина Портарска, режисьорът Максим Генчев и тенорът Калуди Калудов. В отворено писмо към Манолова, разпространено в понеделник, те призовават за създаването на „широко гражданско обединение, освободено от прийомите на партиите, водено от борбени личности“. Като такава личност припознават Манолова, тъй като „изваждате на светло далаверите на управляващи и опозиция“. И категорично обвързват един с друг двата противоположни политически лагера: „Едва ли някой вече има съмнение, че в България опозиция и управляващи са едно и работят не в полза на гражданите, а за своя собствена изгода. И въпреки че ние сме техни работодатели, днес страната ни е подчинена не на нуждите и желанията на 7 млн. българи, а на шепа политически креатури“.

Освен това във фейсбук групата „Да подкрепим Мая Манолова“, която представя посланията на инициативата „Промяна за София и България“, се съдържат публикации, в които съвсем откровено се говори срещу лидера на БСП Корнелия Нинова. „Недолюбването между силно приетата от обществото Манолова и нехаризматичната и скандална Корнелия Нинова е обществена тайна. Допреди месец от партията видимо не хранеха топли чувства и се отнасяха към Мая не като към „наша“, а по-скоро се задоволяваха с хладна „институционна“ подкрепа“, пише в анонимен пост. Посочва се още, че „социалистите в безизходицата си и опасността да загубят поредните избори са готови да преклонят, макар и неохотно, глава и да подкрепят Манолова“. В същото време се подчертава, че „въпросната подкрепа не само че няма да донесе никакви позитиви, напротив, тя е ненужна, вреди“. Това съвсем ясно показва, че настроенията сред инициаторите са откровено враждебни към БСП.

В отвореното писмо се очертава и начинът, по който да се набере подкрепа за Манолова. На първо място, като се сформира инициативен комитет и се съберат необходимите 2500 подписа за регистрацията му, а след това се наберат доброволци, които да работят за каузата на Манолова не само в София, но и в цялата страна. Амбициозно се заявява, че инициативата трябва да прерасне в национално гражданско обединение, което от името на Манолова да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници, издигнати от граждани в цялата страна. За тази цел и заради малкото оставащо време до изборите се предлага да се ползват регистрациите на действащи малки партии, които да отворят изцяло листите си за граждани.

Засега не е ясно дали Манолова споделя този план. Вчера тя отказа да каже дали ще търси подкрепа от конкретни политически сили. „Ще приема подкрепата на всички граждани на София независимо от техния цвят и техните убеждения. Не съм делила гражданите на леви и десни. София не е лява или дясна, София е на столичани“, каза неопределено Манолова, след като подаде оставката си като омбудсман в парламента. Тя посъветва журналистите да попитат Корнелия Нинова как гледа на номинацията й. Днес се очаква бившият омбудсман да сподели подробности около кандидатурата си и хората, които ще я подкрепят.

Самата Нинова обяви, че БСП ще вземе решение кого да подкрепи, на два етапа - най-напред позиция ще приемат столичните социалисти на своя конференция на 11 септември, а на 15 септември ще се събере Националният съвет на партията, за да я утвърди или отхвърли. Водачът на БСП–София Калоян Паргов предпазливо коментира, че Манолова може да бъде „катализатор за промяната“, която иска обществото.

ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ

Надали има някой да е помагал на Мая Манолова повече от мен. През целия й мандат въпреки съпротивата, която имаше и от ГЕРБ в парламента, всички нейни закони, стотици милиони, които искаше за хората с увреждания, й бяха дадени. Тя идваше често и много пъти, не само при мен, но и при министрите.“ Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира кандидатурата на Манолова. И обяви, че лично той е подкрепил избирането й за омбудсман въпреки нежеланието на своята партия заради участието на Манолова в т.нар. Костинбродска афера: „Помните ли за автобуси с двойни дъна, помните ли за какви лъжи се говореше, печатани бюлетини да се пращат за Австралия и къде ли не. Тогава ГЕРБ искаше да отмъсти. Аз не дадох. Точно обратното. Трябваше ни такъв човек за омбудсман и работихме прекрасно“. Но и се оплака от нея: „Минус е да кажеш, че те е репресирала държавата, когато си работила прекрасно с целия кабинет. Минус е да кажеш, че Борисов е някакъв, който не те уважава, при положение че всичко, което си поискала, се случи“.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И Ангел Джамбазки влиза в битката за кмет на София

21.09.2019

875 26
За инвалидните колички и десните партньори на Манолова
Борисов ще "помоли" групата си да се включи в комисията за БНР

20.09.2019

1883 12

Коментари

brejnev19

Заглаието е погрешно. Трябва да бъде така: "Гражданите от ГЕРБ зад Мая Манолова не искат подкрепата на БСП"

Сладур

Готина е. Ха дано!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×