facebook
twitter

Първа страница

Градът на културата се приземи в прокуратурата

Ще се проверява колко точно струват церемонията по откриването и прочутата кула в Пловдив
2927
Илияна Кирилова
Около пловдивската кула се завихриха доста страсти.

2019-а ще бъде година на културата не само за пловдивската управа, жителите и гостите на града, но и за местната окръжна прокуратура. Вчера оттам съобщиха, че е стартирана проверка на церемонията по откриването, състояла се на 12 януари. Ще се нищи евентуално длъжностно престъпление за изразходването на средствата, основно – по високата кула, от която се изявяваха певци, музиканти, рецитатори и официални гости. Прокуратурата се е самосезирала след медийни публикации. С проверката ще се занимае Икономическа полиция, а срокът й засега е месец.

Скандалът лумна, след като шоуменът Слави Трифонов обяви публично след откриването, че сцената не може да струва 2 млн. лв., каквито бяха информациите от пловдивската управа. “Защото аз съм я наемал за концерт на стадион “Васил Левски” и тя струваше 681 000 лева”, каза Трифонов. И поясни, че идело реч за едни и същи плоскости, които той строил хоризонтално, но пък можело да бъдат вдигнати нагоре или настрани. “Сцената под формата на кула е специално конструирана за спектакъла. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл. Съоръжението не е наемано. Неговото оборудване е съобразено с концепцията на спектакъла”, отвърна общинската фондация "Пловдив 2019". Трифонов призова да се покажат фактурите, което още не е станало.

Според различни медийни публикации, включително позоваващи се на представители на фондацията, целият спектакъл струва между 2.2 и 2.4 млн. лв. Сумата е с ДДС, а в нея влизат раздаването на одеяла на публиката, напитки и т.н. В същото време единствените цифри, обявени директно от името на фондацията досега, са доста по-малки - 219 053 лв. за сцената и прилежащите й подиуми плюс 880 124 лв. за техническо обезпечаване, което включва озвучаване, осветление, видеооборудване и екип (и двете суми са без ДДС). Очаква се сметките да станат по-ясни след отчета на община Пловдив, който се изготвя в момента. 

 

ВЯТЪР И МЪГЛА

В полемиката се включи и Свен Сьорен Байер, артистичен директор на германската фирма “phase7”, продуцент на събитието. Пред bTV той каза вчера, че сцената е уникална, а в цената били включени разходи за фойерверки, артисти, екип германски експерти и т.н. “Нашата 30-метрова сцена беше измислена така, че да може да издържи на натоварване и силен вятър. Много ми се искаше тя да става от вертикална хоризонтална и наистина следващия път бихме наели тази германска компания, която господинът спомена, за да си спестим разходи”, заяви Сьорен Байер.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бедни общини продължават да "късат от залъка" си за МВР
Обучението срещу пране на пари става нов сладък бизнес
Прокуратурата ще се мотае до 8 март за апартамента на Горанов

18.02.2019

Доротея Дачкова

1000 1

Коментари

сталкер пустиняк

Сумата е с ДДС, а в нея влизат раздаването на одеяла на публиката, напитки и т.н. 

 

Пред bTV той каза вчера, че сцената е уникална, а в цената били включени разходи за фойерверки, артисти, екип германски експерти и т.н

 

Това винаги ми е било любимо - не искат да посочат точно за какво са отишли милиони, а казват и т.н. 

Влез или се регистрирай за да коментираш