Медия без
политическа реклама

Дончев призова гражданите да сигнализират за избягали от час деца

Тази учебна година в клас са върнати над 9100 ученици

Основната причина децата да не ходят на училище е нежеланието на родителите им. Тя трябва да се посрещне "челно" от държавата, смята вицепремиерът Дончев.
Илияна Кирилова
Основната причина децата да не ходят на училище е нежеланието на родителите им. Тя трябва да се посрещне "челно" от държавата, смята вицепремиерът Дончев.

Всеки гражданин, който забележи дете в училищна възраст, което не е в час, да сигнализира институциите. За това призова вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с просветния министър вчера отчете напредъка по издирването на отпадналите ученици. "На дете в училищна възраст не му е работата да ходи на какви ли не места, сметища, строежи и т.н. Ако не го е забелязал представител на държавна институция, ако го е видял гражданин, трябва да подаде сигнал. Имаме нужда от помощ в тази посока", апелира Дончев.

През втората година от действието на механизма, по който работят над 1200 екипа от 10 хиляди учители, социални работници, полицаи, общински служители и др., обратно в клас са били върнати 9100 ученици между 9 и 15 г., отпаднали преждевременно от системата, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Отделно от тях още 8 хиляди са  записани доброволно в градина или училище за първи път. Най-голям е броят им във възрастовата група 6-7 г., като това са деца от уязвими групи, които до момента са отказвали да учат. Останалите почти 2000 ученици, които са записани за първи път на училище, са родени между 1999  и 2011 г. Има обаче и седем "първолаци" на почти 19 г., които са пожелали за първи път да влязат в час.

Миналата година МОН съвместно с останалите институции успя да върне в клас 24 хиляди деца (от общо 200 хил. обходени адреса). 145 хиляди от издирваните ученици се оказаха в чужбина. 2 хил. от върнатите не се задържаха дълго в училище и пак напуснаха системата. Затова по думите на министър Вълчев в бъдеще фокусът на механизма ще е не върху бройките върнати в клас ученици, а върху ежедневните посещения на децата в училище. Той призна, че има училища, които не отчитат реалния брой на отсъствията на възпитаниците си, срещу което ведомството му ще бъде безкомпромисно. 

НЕИЗВИНЕНО

Между септември м.г. и януари т.г. заради направени над 5 неизвинени отсъствия са спрени социалните помощи на 55 хиляди деца на обща стойност 2.2. млн. лв., посочи вицепремиерът Дончев. Парите се превеждат на училищата, които могат да ги използват за приобщаващо образование. Още 49 хил. помощи пък за 2 млн. лв. предстои да бъдат спрени за периода между февруари и юли т.г. "В някои случаи обаче и това не е достатъчно", коментира Дончев, давайки пример с натрупването на социални помощи, в резултат на което понякога самотна майка получава повече от заплатата на работещ човек. "Държавната машина има нужда от допълнителна мощност, за да си отвоюва територии, които са й иззети", посочи още той, заявявайки, че трябва да се помисли дали глобите за родители, които не осигуряват присъствие на децата си в училище, са достатъчно респектиращи. По думите му трябва да се провери дали във всички случаи въпросните глоби се налагат, да се преразгледа практиката да не се глобяват хора на социални помощи, както и да се направи ревизия на издаването на медицински бележки.