facebook
twitter

Първа страница

Дончев призова гражданите да сигнализират за избягали от час деца

Тази учебна година в клас са върнати над 9100 ученици
638
Илияна Кирилова
Основната причина децата да не ходят на училище е нежеланието на родителите им. Тя трябва да се посрещне "челно" от държавата, смята вицепремиерът Дончев.

Всеки гражданин, който забележи дете в училищна възраст, което не е в час, да сигнализира институциите. За това призова вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с просветния министър вчера отчете напредъка по издирването на отпадналите ученици. "На дете в училищна възраст не му е работата да ходи на какви ли не места, сметища, строежи и т.н. Ако не го е забелязал представител на държавна институция, ако го е видял гражданин, трябва да подаде сигнал. Имаме нужда от помощ в тази посока", апелира Дончев.

През втората година от действието на механизма, по който работят над 1200 екипа от 10 хиляди учители, социални работници, полицаи, общински служители и др., обратно в клас са били върнати 9100 ученици между 9 и 15 г., отпаднали преждевременно от системата, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Отделно от тях още 8 хиляди са  записани доброволно в градина или училище за първи път. Най-голям е броят им във възрастовата група 6-7 г., като това са деца от уязвими групи, които до момента са отказвали да учат. Останалите почти 2000 ученици, които са записани за първи път на училище, са родени между 1999  и 2011 г. Има обаче и седем "първолаци" на почти 19 г., които са пожелали за първи път да влязат в час.

Миналата година МОН съвместно с останалите институции успя да върне в клас 24 хиляди деца (от общо 200 хил. обходени адреса). 145 хиляди от издирваните ученици се оказаха в чужбина. 2 хил. от върнатите не се задържаха дълго в училище и пак напуснаха системата. Затова по думите на министър Вълчев в бъдеще фокусът на механизма ще е не върху бройките върнати в клас ученици, а върху ежедневните посещения на децата в училище. Той призна, че има училища, които не отчитат реалния брой на отсъствията на възпитаниците си, срещу което ведомството му ще бъде безкомпромисно. 

НЕИЗВИНЕНО

Между септември м.г. и януари т.г. заради направени над 5 неизвинени отсъствия са спрени социалните помощи на 55 хиляди деца на обща стойност 2.2. млн. лв., посочи вицепремиерът Дончев. Парите се превеждат на училищата, които могат да ги използват за приобщаващо образование. Още 49 хил. помощи пък за 2 млн. лв. предстои да бъдат спрени за периода между февруари и юли т.г. "В някои случаи обаче и това не е достатъчно", коментира Дончев, давайки пример с натрупването на социални помощи, в резултат на което понякога самотна майка получава повече от заплатата на работещ човек. "Държавната машина има нужда от допълнителна мощност, за да си отвоюва територии, които са й иззети", посочи още той, заявявайки, че трябва да се помисли дали глобите за родители, които не осигуряват присъствие на децата си в училище, са достатъчно респектиращи. По думите му трябва да се провери дали във всички случаи въпросните глоби се налагат, да се преразгледа практиката да не се глобяват хора на социални помощи, както и да се направи ревизия на издаването на медицински бележки.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Със заплахи и нападки изборът на Гешев беше циментиран
Тол таксата ще е еднаква за магистрала и за второкласен път

15.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

450 2
Управляващите скриха инициатора на орязването на болничните

15.11.2019

Яна Николова

657 2

Коментари

Ь

SEE SOMETHING, SAY SOMETHING. MADE IN ТОТАЛИТАРНИТЕ ЩАТИ.

 

https://www.dhs.gov/see-something-say-something

19namo

Зад Дончев виждам няколко от върнатите в час ученици. Съдейки по израженията на лицата им, не са особено податливи на обучение.

FuFighter

Тези никога не са били в училища с над 30% цигани. Затова и мерките им са ялови.  В Испания, където работих, всички роми и техни и наши ходят по-редовно от испанците. Как? Не ходи ромчето-губиш си работата за определено време, не те обслужват административно,не можеш да напуснеш страната!Ха да те видя дали детето ти няма да ходи редовно на училище и да слуша там!Твърди мерки трябват по испански образец!Другто е лигавене с пъвобитни ....

urupuchi

Тая снимка от Хелоуин (долната) е мноо подходяща за илюстрация на сводката! Яко.

Гларyс

Хора дето не са в час обсъждат мерки за хора, които не стъпват в час...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×