facebook
twitter

Първа страница

Българската журналистика е задушена в менгеме между мафията и властта

Класацията на "Репортери без граници" за 2019 г. постави България отново на 111-о място
2091
https://rsf.org/en/bulgaria
Снимка, която илюстрира раздела за "България" на интернет страницата на "Репортери без граници".

България се настани трайно на 111-о място по свобода на словото сред 180 държави. Тя бе класирана на тази позиция за втора година от базираната в Париж международна организация "Репортери без граници" (РБГ), която разпространи вчера годишния си доклад. От 2014 г. страната ни постоянно е над стотното място, докато през 2007 г., когато влизаше в ЕС, делеше 35-о и 36-о място с Франция. В тазгодишната класация Франция е на 32-ро място, а България се намира между Етиопия и Мали. В Европа само Русия (149-а), Беларус (153-ти) и Турция (157-а) са по-зле по свобода на словото от нашата страна.

На първите три места в класацията са Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

Като анализира влошаващото се положение на журналистите в света, докладът на РБГ, констатира: "Журналистите създават неудобства, защото разследват международната търговия с влияние между политически ръководители и мафиотски мрежи, а също така разследват европейските фондове, които изчезват, като например в България - една страна, сочена редовно заради хроничната си корупция и неефикасната си съдебна система. Журналистите са хванати в менгеме между организираната престъпност и властта, която не ги защитава, а ги премазва: през септември 2018 г. полицията арестува двама разследващи журналисти от независими медии (от сайта "Биволъ" и от румънска медия - б. р.), докато разследваха отклоняване на европейски фондове."

През 2018 г. се очакваше подобряване на свободата на словото, защото България бе ротационен председател на Съвета на ЕС през първото полугодие, но се случи обратното, пише РБГ. Като отбелязва, че след убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова властите са се опитали да прикрият обстоятелствата чрез намеса в разследването, се добавя, че в България се наблюдава широко разпространение на "корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси". "Най-типичният пример за това изкривено състояние на нещата е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника ("Телеграф" и "Монитор"), но негови са също един телевизионен канал (Канал 3), интернет сайтове и голям дял от разпространението на печатните медии. Правителството продължава да отпуска европейско финансиране на медии без никаква прозрачност, което има характер на подкупване на получателите му, за да бъдат благосклонни към властта в своите публикации или да се въздържат да съобщават някои проблемни новини. В същото време независимите медии са подложени на засилващ се съдебен тормоз, какъвто е случаят с "Икономедиа."

Заключението на раздела за българските медии гласи: "Заплахите срещу журналисти се засилиха през последните месеци и стигнаха до такава степен, че журналистиката вече е опасна професия в България".

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Под натиск "Бул инс" склони да плати по 50 000 лв. за жертвите край Своге

23.05.2019

Мила Кисьова

199 2
Владислав Горанов оправда със закона скандалния ръст на партийните субсидии
И Борисов бе даден на прокурор заради недекларирана постройка

23.05.2019

Мартин Георгиев

1067 1

Коментари

Neopol

"през септември 2018 г. полицията арестува двама разследващи журналисти от независими медии (от сайта "Биволъ" и от румънска медия - б. р.), докато разследваха отклоняване на европейски фондове."

Това изречение казва всичко за характера на доклада. Викаш полиция да арестува престъпници на определено място и по определено време, след което отиваш на същото място и в същото време и почваш да пищиш, че са те арестували. 

Другата лъжа, която присъства е за "журналистката" от Русе, "убита заради разследване". Значи уж много знаят и имат претенции да преценяват, а за България от три неща две са просто чисти лъжи.

Sir Mano

Neopol, интелигентен човек си! Защо си кривиш душата?

Да, за журналистката от Русе са се пооляли, но нима твърдиш, че в България журналистиката е независима!

Стига! Колкото и да си запушваме носа, това няма да промени факта, че живеем в кочина!

Neopol

"В същото време независимите медии са подложени на засилващ се съдебен тормоз, какъвто е случаят с "Икономедиа.""
Няма как да са независими медии, които получават грантово финансиране от държавния бюджет на чужда държава. Те могат да бъдат единствено агенти на влияние на финансиращите ги чужди държави.

tedida

ИМА ГРЕШКА В ЗАГЛАВИЕТО!!!!!!!!!

 

МАФИЯТА И ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!!!!!

Доси

Язе чекам ловки кълбета под тая тема... зер клатят столчето Му! 

Памфуций
снимка на Памфуций

"В същото време независимите медии са подложени на засилващ се съдебен тормоз, какъвто е случаят с "Икономедиа.""
Няма как да са независими медии, които получават грантово финансиране от държавния бюджет на чужда държава. Те могат да бъдат единствено агенти на влияние на финансиращите ги чужди държави.

Ъхъ.... И "Апартаментгейт" е зловредна американска намеса във вътрешните работи на републиката и разработка на американските специални служби, нали Брайти? Впрочем, защо не погледнеш финансовите отчети на АЗБ за последните 5 години и не провериш за грантовото финансиране от държавния бюджет на чуждата държава .......

пощаджията

Язе чекам ловки кълбета под тая тема... зер клатят столчето Му! 

Един вече го е преварИл.

И не кълбета, ми направо въртене на висилка се е получИло ☺️ 

Vesselin. Rados...

Лошо е, когато "  държавата" е всъщност един параноичен ердоганов каприз. Повръща ми се от "Герб". 

jekovcar
снимка на jekovcar

Рев на вдовици...за богат ухажор.

принцеса Даяна

"нима твърдиш, че в България журналистиката е независима!"

*

Бареков и Йончева не само са независими, но и посягат на властта, омаяни от облагите и  Този успех на журналистиката стана възможен благодарение инвестициите на Цветан Василев в тези двамата.

Памфуций
снимка на Памфуций

Това не е успех на журналистиката, а личен успех на отделни жуналисти, които са използвали журналистиката като тармплин в политиката. Да не коментираме Йончева, но ако вземем парадигмата Бареков  , той изгря от партийната телевизия "Европа" като ближеше сини задници, получи популярност в БТВ, прекваалифицирайки се в лижещ герберски задници, а кешира полученото в БТВ при Цветан Василев в ТВ7. Т.е. никога не е бил независим журналист.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×