Quantcast
Брюксел е против даването на паспорти срещу инвестиции | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Брюксел е против даването на паспорти срещу инвестиции

Предоставянето на гражданство може да крие сериозен риск за сигурността, предупреди комисар Йоурова
315
 EПА/БГНЕС
Еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова

ЕК разкритикува държавите - членки на ЕС, които раздават гражданство на богати инвеститори чрез т.нар. програми "златни визи". В интервю за германския в. "Ди Велт" еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, защитата на потребителите и  равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви, че предоставянето на паспорти на богати бизнесмени може да представлява "сериозен риск за сигурността", тъй като така се предоставят много права, включително и това на свободно движение в рамките на ЕС. Тя настоява държавите членки, които възнаграждават със "златни визи" богати хора извън ЕС, да се уверят, че от гражданството не се облагодетелстват престъпници. 

Брюксел настоява гражданство да бъде предоставяно в случаите, когато има действителна връзка с дадената страна, но подчертава, че окончателното решение все пак е на конкретните държави. Кипър и Малта са сред страните от ЕС, които са най-критикувани за раздаването на паспорти срещу инвестиции. Според еврокомисарката Вера Йоурова "някои страни трябва да направят повече, за да не бъдат награждавани с гражданство престъпници, които искат да застрашат европейската сигурност или са замесени в пране на пари". Тя подчерта също, че ЕС ще проучи практиките във всяка страна членка за предоставяне на гражданство на хора извън общността. Йоурова разкри, че е изтеглила от декември за есента доклад по темата. След това ЕС ще издаде нови, по-строги насоки за страните членки, от които ще бъде поискано да се уверят, че кандидатите за гражданство няма да навредят на Общността.

Австрия, Белгия, България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Испания и Великобритания предлагат програми "Златна виза". Между 2013 и 2017 г. Унгария също предлагаше такава.

 

КОНТРОЛ

Инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират, стана ясно от отговорите на различни институции на въпросите на "Сега". Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, показват данните, предоставени от Министерството на правосъдието. Според статистиката от началото на 2013 до 21 май т. г. 27 лица са взели български паспорт с  указ на вицепрезидента за значителен принос към икономиката ни.

Още

Никой не контролира сделките "паспорт срещу инвестиции"
Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24955
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8077