Quantcast

Медия без
политическа реклама

АПИ започва "сухи тренировки" за тол системата с неясни цени и обхват

Бизнесът настоява да има задължителен 6-месечен период на тестване

Илияна Кирилова
От транспортния бранш недоумяват как все още няма представена карта с обхвата на пътищата, върху които ще има такса за тежкия трафик на база изминато разстояние.

Три месеца преди 16 август, датата, на която според Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да бъде въведена тол системата за тежките камиони, подготовката е в пълен хаос. Все още не са поставени всички контролни рамки, няма и карта с обхвата на пътищата, които ще бъдат таксувани. Цената за километър също не е определена. Има само един представен вариант на тол такси, който според министерството не е окончателен.

В същото време от пътната агенция обявиха, че от днес, 15 май, започват „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо покритие върху пътищата. Това, според съобщението на агенцията, бил само първият етап. През следващите месеци ще се тестват още 5 базови компонента на системата. "За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол" се казва още в съобщението.

Браншови сдружения в секторите "Транспорт" и "Спедиция" обаче настояха на специална пресконференция вчера да бъде спазен задължителният 6-месечен тестови период преди въвеждането на тол системата. Това е на практика невъзможно, тъй като само преди две седмици от регионалното министерство признаха, че повече от половината контролни рамки все още не са поставени.

От бранша отново алармираха за високите тол такси, които МРРБ предложи неотдавна. Макар от министерството да уверяват, че цените у нас ще бъдат най-ниски в Европа, това не отговаря на истината, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. По думите му у нас ще се плаща за 65% от пътищата, докато в Европа обхватът е значително по-малък (Германия - 7%, Австрия - 4%, Чехия -1%). 

Транспортният бизнес предлага да бъде взет модела на немската тол система при определяне на таксите, но и да бъде съобразен с БВП на България, който 5.5 пъти по-малък от този на Германия. Сред исканията са още тол системата да обхваща само магистрали и първокласни пътища, които са част от европейските транспортни коридори, както и да бъде облекчен режимът за операторите на вътрешния пазар, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

От бранша са единодушни, че при въвеждане на сегашния вариант България ще стане единствената страна в Европа, където ще се плаща повече за тол такси, отколкото за гориво, и дадоха пример с най-масово използвания транспорт у нас - с категория Евро 3 и Евро 4. При тази еко категория таксата за километър път е 75 ст., докато за гориво ще отидат 66 ст за километър. По сметките на превозвачите това ще оскъпи значително стоките за вътрешния пазар. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, от своя страна, съобщи след проведеното вчера общо събрание на асоциацията, че има вероятност още от края на август заради тол таксите цената на масовите горива да се увеличи средно с 3-4 стотинки на литър. 

 

ЗАКЪСНЕНИЕ

Българската тол система ще бъде базирана на GPS, което я прави една от най-модерните в света, заяви Мартин Димитров, ИТ специалист. За да функционира обаче, трябва да бъдат изградени 420 пункта, които да следят трафика на определени места в страната. Трябва да бъдат изградени 100 нови, а съществуващите 320 преброителни пункта на АПИ да бъдат преоборудвани. По думите на Димитров, ако не бъдат готови тези пунктове, държавата няма как да проследи кой преминава гратис и по този начин голяма част от транзитния трафик няма да може да бъде контролиран. И по отношение на контролните рамки ситуацията е подобна. В края на април регионалният министър Петя Аврамова отбеляза, че инсталираните контролни рамки са 23, други 26 са в процес на изграждане, а има и такива, които още чакат разрешение за строеж. До редакционното приключване на броя в. "Сега" не получи отговори от АПИ и МРРБ какъв е напредъкът по въвеждането на системата.

Ключови думи:

Тол такси МРРБ