facebook
twitter

Първа страница

В 73% от насипния сладолед има опасни бактерии

965
 Pixabay

4 от 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, не са годни за консумация. Това показва проучване, направено от Асоциацията "Активни потребители”.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация, констатират от асоциацията.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване, използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството", коментират от асоциацията.

Резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти. Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а понякога и повече. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това беше установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа, където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. Има и павилиони, в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите, откъдето това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор, коментират от Асоциацията.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

20959 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

6863 7
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

16801 5

Коментари

Johnny2965

Не знаех, че сладоледът може да се сипва. И въобще да съществува в насипно състояние.

Johnny2965

Пък и кой ли уважаващ себе си човек си купува готова храна от улицата или се храни там?

н16
снимка на н16

Да ама няма никакви заболели от нещо, причинено от еколи или колиформи?

Nickolas

Сладоледът се сипва в резервàта на шопите. И не само сладоледът, ами и ракията, бензинът и пр.

Я сипи по една ракия, вчера сипах 20 литра бензин...

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

При бай Тошо папахме кремвирши напражени от мелните кокали и жили на "негодни за млеконадой крави", пък нищо ни нямаше. Те седнали за бактерии да се притесняват.

kaily
снимка на kaily

При бай Тошо имаше насипен сметанов сладолед и по-вкусен от него рядко се среща сега. Ако някой ми каже кой сладолед сега е подобен на оня, сметановия, ще съм му благодарна.

Влез или се регистрирай за да коментираш