Quantcast
47% от фирмите ще бойкотират касовите апарати | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

47% от фирмите ще бойкотират касовите апарати

Прословутата Наредба Н-18 и течът на данни са сринали доверието на бизнеса в НАП
5 916
 Илияна Кирилова
"Българският предприемач очаква 2020-а да е година на стагнация. Тревожното е, че се очаква съществен ръст на енергийните цени, както и на цените на другите суровини", заяви Радосвет Радев, председател на БСК (вляво).

Влошаване на условията за правене на бизнес през тази година отчитат 44% от фирмите, членуващи в Българска стопанска камара. За други 37% промяна няма, а едва 18% смятат, че бизнес климатът се е подобрил. 
Това показва анкетата на БСК сред нейните членове, станала традиционна в края на всяка година, която очертава и очакванията на бизнеса за следващата година.
"В сравнение с 2018 г. се наблюдава плах оптимизъм. Тогава делът на компаниите, оплакали се от бизнес средата, е бил малко по-висок", обясни председателят на БСК Радосвет Радев.
За първа година като пречка номер 1 за развитие на икономиката бизнесът посочва липсата на квалифицирана работна ръка. Две трети от фирмите се затрудняват да открият специалисти, мениджърски екип и дори обикновени работници. Проблемът с работната ръка е изпреварил дежурните пречки - бюрокрацията и корупцията. Те обаче продължават да тормозят съответно 60 и 58% от бизнеса.
Подмяната на касовите апарати и на софтуера за управление на продажбите е предизвикала най-сериозни притеснения сред фирмите през тази година. 63% от анкетираните не одобряват наложените от НАП изисквания за фискалните устройства и въпреки неколкократното отлагане на влизането им сила все още 40% от фирмите не са наясно какви действия да предприемат, а 25% твърдо смятат, че не могат да отговорят на изискванията в срок. До 31 януари всички фирми в България, които приемат кешови или картови плащания, ще трябва да сменят системите си на управление на продажбите, което е свързано със сериозни инвестиции.  47% от анкетираните обаче са заявили, че в началото на годината спират да използват фискални устройства, т.е. ще преминат единствено на банкови разплащания. 
Престараването на приходната агенция да наложи тежки изисквания за касовите апарати на всички фирми в страната, както и изтичането на личните данни на 5 милиона данъкоплатци от информационните й масиви това лято, са причина силно да падне доверието на бизнеса в тази институция. Само 28% от фирмите дават висока степен на одобрение на НАП, докато през 2017 г. делът им е бил 49%. 
Традиционно бизнесът дава ниски оценки на работата на Народното събрание, правителството и съдебната власт, промяна няма и тази година. Президентът и омбудсманът са институциите с най-високо одобрение - съответно 54% и 39%.

ПРОГНОЗА
Според бизнеса 2020 г. ще бъде по-трудна от тази година. "Българският предприемач очаква година на стагнация, която е неизвестно колко дълго ще продължи. Тревожното е, че се очаква съществен ръст на енергийните цени, както и на цените на другите суровини", заяви Радосвет Радев. На този фон почти половината от анкетираните очакват увеличаване и на регулаторната тежест. Една от причините е "позеленяването" на Европейския парламент, което може да доведе до нови рестрикции в сферата на екологията. 
В същото време половината от анкетираните фирми планират да увеличат производството си през 2020 г. В резултат на това 40% са заявили, че ще наемат нови работници и само 9% ще предприемат съкращения. Масово (76%) от анкетираните отговарят, че догодина ще вдигат възнаграждения. Вероятно обаче този висок процент се дължи на административното вдигане на минималната заплата от 560 на 610 лв.
Интересен факт е, че делът на фирмите, които не одобряват присъединяването на страната ни към еврозоната - 39%, е почти колкото този на привържениците - 41%. Според ръководството на БСК това се дължи на липсата на достатъчно информация за положителния ефект от замяната на лева с единната валута.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24202 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8020 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18092 5

Коментари

Johnny2965

Квалифицирана работна ръка в Европейския съюз има. Но изисква съответно заплащане.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Българският бизнес-модел е известен още отпреди Освобождението:

тамън научихме магарето да не яде и то взема та умре :-)))

 

Кога станааме да работим, шишето на ламбата още пареше ;-)))

Умберто Жеко

ТАман научих коня да не яде но той зе че умря  но аз не го Еб*вам пак го впрягам.Е модела.

nellson

тези които могат вече минаха на банково разплащане ..,  за това банките надуха таксите , щот усетиха големия трафик ..

Умберто Жеко

Те по пазарите бойкотират  кантарите...

БОКО

Ами бойкотирайте ....Щом циганите и държавните служители избират мутрокомуниста  Борисов ..ДА ХОДИ МУТРАТА ПРИ ЦИГАНИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА ИМ СЛАГА КАСОВИ АПАРАТИ  И ДА МУ  ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА ЗА ДА МОЖЕ ДА КРАДЕ ..

TRIF007

Някои може ли да обясни какво им е на старите касови апарати че трябват нови?

rorik

==Някои може ли да обясни какво им е на старите касови апарати че трябват нови?==

 

Нищо им нямаше , само дето с тях се криеше 70 процента оборот .

Те и с новите пак се опитаха да пращат касовите бележки в облаци и пак да правят далавери ама  НАП -джийте ги усетиха.

 

Старите касови апарати предаваха един път на 30  дневни отчета и сега пак се предава тая информация .

Сега обаче се праща всяка касова бележка.

И когато се сравнят двете инфота цъфва далаверата.

 

fierсe
снимка на fierсe

пак не си в час, ама давай, фъркай в облаците!?

rorik

Ми сигурно не съм в час , ама отивам пазарувам , след 2 дни  гледам цените на  продултите и случайно на касовата бележка цъфва един служебен бон.

А тези фирмици които   работят със софтуер го обявиха за да  си отложат малко   въвеждането на новите,  а и ДъБъ - то внесоха  нещо си в съда , та дано им се размине , а сега масово се  отказват .

Сега им било скъпо а преди не им беше скъпо.

John Slow

Само 28% от фирмите дават висока степен на одобрение на НАП

Пак са страшно много. Съмнително много.

Влез или се регистрирай за да коментираш