facebook
twitter

Просвета

За хваленето, споделянето и други проблеми в училище

Днешните деца трябва да се обучават на медийна и дигитална грамотност още от първи клас, съветват експерти
Снимка: Архив
Целта на първи клас е не толкова придобиването на знания, колкото развиването на навици за усвояването им.

Първата седмица на учебната година е вече зад гърба ни. Ако родителите са имали въпроси, страхове и съмнения преди първия звънец, то сега те сигурно са умножени по две. Както всяка година от Асоциация "Родители" са подготвили съвети за майките и татковците на първокласници и петокласници в своите наръчници, които се разпространяват безплатно. Пети клас е избран, защото също както първи е съпровождан от много промени за децата. Тази година наръчникът дава отговори на някои от най-честите родителски въпроси, свързани с новите предизвикателства за техните деца.

-------

- Детето не иска да ходи на училище.

- Опитайте се да разберете от детето какво точно го притеснява. Оставете го да разказва за всичко, което намира за важно, макар и на вас да не ви изглежда така. Говорете за чувствата му. Опитайте се да разберете каква е причината за нежеланието му - проблеми с материала, с отношенията с другите деца, с учителя, нежелание да се разделя с дома и семейството, липса на достатъчно интересни неща за правене в училище, липса на достатъчно движение и игри... Потърсете решение на проблема заедно с учителя.

- Детето не харесва учителя.

- Изслушайте детето и се опитайте да разберете защо има съпротива срещу учителя. Обяснете му, че на хората им трябва време, за да се опознаят, да свикнат един с друг и да започнат да се харесват. Посочете някои черти на учителя, които вие харесвате. Ако след известно време детето все още продължава да не го харесва, спокойно поговорете с учителя насаме какво може направите, за да се промени нещо.

- Как да разбера какво се случва в училище?

- Изслушвайте търпеливо всичко, което детето иска да сподели с вас, дори да ви се вижда незначително. Поддържайте връзка с другите родители от класа, за да имате и друга гледна точка за това, което става там. Поддържайте редовен контакт с учителя и възпитателя от занималнята, задавайте директно, но не агресивно въпросите, които ви интересуват, и имайте търпение да получите отговор, ако се налага да се потърси допълнителна информация.

- Как да постъпя, ако забележа промяна в поведението на детето?

- Опитайте се да научите от самото дете какво се случва, като му задавате въпроси за това какво го радва или натъжава в училище, кои хора са му приятни, с кои не би искало да се среща и защо. Ако детето не иска или не успява да ви разкаже какво се случва, потърсете информация от учителя, възпитателя, други родители. Помолете родителите за разрешение да поговорите с техните деца - най-близките приятели на детето ви може да има какво да ви разкажат.

- Достатъчно голямо ли е детето, за да го пусна на зелено училище?

- Ако детето ви има изградени навици за самообслужване, може да планирате включването му в зелено училище. Ако все още има затруднения в тези области, добре е да съсредоточите усилията си да развие тези умения. За да сте спокойни, че детето ви ще се чувства добре на зеленото училище, то трябва преди това да се е отделяло от вас за няколко дни - на гости при близки, роднини или приятели. Ако това ще е първото му отделяне, може би е добре да го отложите.

- Какво да направя, ако детето ми е жертва на насилие?

- Приемете преживяванията му сериозно, но не бързайте да раздавате правосъдие. Поговорете за чувствата му, помислете заедно как би могло да избегне друг такъв конфликт. Нека то само предложи решения, вие го подкрепяйте и насочвайте. Ако конфликтът се повтаря, потърсете среща с учителите и тяхното съдействие. Детето трябва да се чувства сигурно, че няма да бъде оставено да бъде бито или обиждано. Ако детето ви е в ролята на насилник, изслушайте историята му, поговорете за чувствата му и за причините, довели до това поведение. Покажете му категорично, че не приемате такова поведение, но това не значи, че не го обичате. Насърчете го да измисли поне два начина да реши проблема, без да използва насилие. Ако проблемът се появи повече от три пъти за два месеца или стане по-сериозен, потърсете специализирана помощ от психолог.

- Какво да правя, ако детето отказва да посещава училищната тоалетна?

- Посетете заедно училищната тоалетна и още веднъж покажете на детето как да я ползва, как да пуска водата, как да си измие ръцете след това. Осигурете му мокри кърпички и салфетки в чантата. Поговорете дали в тоалетната не се случва нещо, което да го плаши - блъсканица, груб език, удари по вратите, и ако е така, потърсете съдействие от училищните власти.

- Как да помогна, ако детето има проблем с концентрацията в часовете?

- Поговорете първо с детето да разберете какво го разсейва (може да е интересно приятелче или гледката през прозореца) и се опитайте заедно с учителя да намерите решение на проблема. Поработете вкъщи върху уменията му за концентрация - решавайте заедно интересни задачи, редете пъзели, четете приказки - без да отклонявате вниманието му към други неща. Намалете времето пред екрана, увеличете времето за игра на открито. Ако нещата не се подобряват, потърсете консултация с психолог.

---------------------

Ех, този интернет!

 

Изграждането на дигитални и медийни умения у децата е ключово за тяхното бъдеще, затова специалистите дават няколко съвета в тази насока. Важно е родителите да помогнат на децата си да развият умения за критическо мислене - да проверяват източника си на информация и достоверността й, да задават въпроси, да търсят мнение на експерти. От Асоциация "Родители" съветват майките и бащите да общуват онлайн с децата си чрез чат винаги, когато имат време, за да управляват стила, който те изграждат.

Използвайте емотиконите - те са чудесен инструмент, чрез който децата да опознаят собствените си преживявания, а с това и тези на околните, препоръчват оттам. Обяснете на детето си, че това, което става онлайн, остава там за дълго време. Дайте му пример за това, че дори и вие да изтриете нещо, то остава съхранено на друго устройство, което има достъп до съдържанието, като му изпратите снимка чрез някой от месинджърите и след това я изтриете от вашето устройство. То ще се убеди, че на неговото устройство снимката се запазва. Това ще го направи по-предпазливо при качване на собствени снимки и клипове.

Научете детето си винаги да споделя с вас, преди да свали някоя игра или когато получи прикачен файл. Така рискът от заразяване с вируси или попадане на нежелано съдържание ще бъде по-малък. Разкажете му за този риск и защо е необходима антивирусна програма на устройството.

----------------------

С първокласник у дома

 

Суматохата около първия учебен ден вече е отминала, време е за установяване на спокоен режим за детето и емоционална подкрепа. Във възрастта над 6 г. децата са готови да учат, но ако бъдат подкрепени от своите родители и училищната среда. Ако натискът върху средата и фокусът върху постиженията е прекалено голям, те могат да развият тревожност. Накратко - основното, което децата трябва да научат през първата година в училище, не са уменията за четене, писане и смятане сами по себе си. Целта е създаването на умения за усвояване на знания и изграждането на навици за учене през останалата част от живота, казват от Асоциация "Родители". Ето някои полезни съвети за по-лесната адаптация на малките ученици:

- За детето ще е по-лесно, ако родителите се запознаят с правилата в училище и въведат част от тях вкъщи - например детето да си връзва само връзките на обувките, да си отсервира след хранене, да прибира моливите и боите си и т.н.

- Помогнете на детето си да изгради добра самооценка - поощрявайте, вместо да порицавате, хвалете за конкретни постъпки, и то веднага след като детето ви ги е направило, подкрепяйте, когато то направи грешки, научете го да преодолява загубата, неуспехите и срама.

- Научете детето си да споделя. Задавайте конкретни въпроси. Вместо "Как беше днес в училище?", попитайте какво го е затруднило, кое му е харесало, кое му е било най-доброто или най-лошото преживяване, нещо натъжило ли го е, кое му е било най-приятно и т.н.

- Спазвайте един и същи ритъм всеки ден, това създава у детето усещане за сигурност и предсказуемост. Старайте се да водите малкия ученик на училище 15 минути преди училищния звънец. Не го натоварвайте с повече от 2 извънкласни занимания на седмица, едно от които нека да е спорт. Помагайте му за домашните, но не ги пишете вместо него. Научете детето си да управлява времето, направете списък с най-важните задачи за седмицата. Осигурете му достатъчно време за сън.

 

Трудната адаптация в пети клас

 

Преминаване от начална към средна степен на образование съвпада с пубертета при децата, който започва около 10-11-годишната им възраст. Според педагозите в пети клас значително се увеличава броят на учениците, които се затрудняват с адаптацията към новите условия. Децата вече се чувстват големи и искат да се отнасят с тях като с големи, което не им пречи след минути отново да се хвърлят на врата на родителите си. В тази възраст се появяват тайните страхове - че няма да отговорят на очакванията на родителите си, че могат да станат обект на подигравка, че могат да попаднат в изолация и т.н. Добре е в тези случаи да се уважава тяхното мнение, да се изслушват, да се говори винаги, когато имат нужда.

В пети клас на мястото на основния ръководител се появяват един класен и много учители, всеки с различни стилове на преподаване и общуване - това създава на децата усещане за "невидимост", което може да доведе до напрежение и тревожност.  В този случай родителите могат да напомнят на детето си да записва в тетрадката по съответния учебен предмет всичко, което изисква преподавателят, и заедно с него да подредят изискванията на всеки учител. Преместването на учениците от стая в стая, което започва в пети клас, също е голямо предизвикателство. В това отношение с класния ръководител може да се обсъди възможността в първите дни от учебната година да се направи "екскурзия" с класа из коридорите на училището, за да могат децата да видят новите кабинети по български, география, история и т.н. Обсъдете идеята в началото класът да се движи заедно. Примирете се с мисълта, че при постоянните размествания някоя и друга тетрадка или друга вещ може да бъде загубена. Затова и скъпите телефони не са препоръчителни за носене в училище.

В пети клас уроците стават по-дълги, затова е добре да научите детето си да ги учи на части, а не целите наведнъж. Изтренирайте няколко пъти, а след това само контролирайте процеса, но не учете заедно с детето. Научете го първо да учи уроците си, след това да пише домашните си. Разговаряйте с него за това, което учи - така ще разберете, ако среща затруднения. Важно е заедно да преодолеете този момент, за да не остане у него трайно усещане, че ученето е нещо трудно. В началото може да се наложи да обяснявате някои от новите понятия, които детето не успява да разбере. Следете, доколкото е възможно, за пропуски в усвояването на материала. Не се отнасяйте към оценките на детето си лично - говорете с него без упреци за причините за ниската оценка.

Дневният режи и спортът продължават да бъдат особено важни за подрастващите - времето за лягане не би трябвало да подлежи на обсъждане, децата все още имат нужда от 8 часа пълноценен сън, а спортът следва да се насърчава, както и всякаква физическа активност на открито.

 

 

 

 

 

 

 

 

Все още няма коментари

Още

„Галъп”: 8% от българите вярват, че Земята е плоска

13.03.2019

3341 54
Запор на сметки блокира заплати и стипендии във Великотърновския университет

16.12.2018

1275 25
Томислав Дончев: Основното образование трябва да бъде задължително

01.12.2018

1188 31

Влез или се регистрирай за да коментираш

×