facebook
twitter

Просвета

Не ставате за информатика и медицина? В университетите има и друго

Мода, дизайн, дори гастрономия могат да предложат добра реализация
ЕПА/БГНЕС
Университетът "Сентръл Сейнт Мартинс"

Медицината и информационните технологии са безспорен фаворит, когато става въпрос за най-перспективна диплома, носеща добри доходи. Така е у нас, така е в Европа, така е в САЩ. Не всеки обаче става за програмист и хирург и не всеки може да се вмести в тесния избор между класическите университетски специалности като финанси, право и пр. Встрани от тях авторите на една от най-престижните рейтингови системи на висшите училища - QS, изследват и направления, които рядко попадат в полезрението на класациите. Гастрономия, мода, дизайн не са първото, което хрумва на родители и деца, когато започнат да проучват университет, но някои от най-добрите програми в тази област са в Европа, а възможностите за реализация на завършващите могат да бъдат и много добри. Разбира се, не всеки търси скоростна писта за високи доходи и кариера. Днес човек може да се реализира като енергиен съветник, мениджър социални профили, продавач на диети и какво ли още не и за повечето от тези начинания не му трябва диплома. Какво обаче може да завърши в университет извън обичайния калъп?

-----------------

Гастрономия

Гастрономията е сравнително нова университетска дисциплина, която напоследък става все по-популярна покрай факта, че човек никога не е бил по-вторачен в храната си - било то здравословно хранене, мании по всевъзможни диети или пък изследване на тънкостите в производството на сирене и вино. Тези програми могат да имат различни наименования - науки за храненето, кулинарни изкуства, антропология на храненето и пр. Някои се съсредоточават върху културните и историческите аспекти на храната, други - върху хранителните й свойства. Университетът във Валенсия предлага бакалавърска програма по "гастрономически науки", в която се изучава хранене, хранителни технологии, бизнес мениджмънт. Завършилите тази специалност могат да си намерят работа в света на haute cuisine. В Италия, както може да се очаква, има цял университет, посветен на гастрономическите науки - в Поленцо. Тригодишният курс обучава студенти в антропология на храненето, маркетинг и производство на храни и алкохолни напитки. По правило обаче бакалавърските програми в тази област са рядкост, а по-често обучението е на магистърско и по-висше ниво. 

Каква реализация може да има завършилият гастрономия? Кулинарният и виненият туризъм стават все по-популярни в световен мащаб, включително и в България. Възможност предлага и публичният сектор, който в последните години се опитва все по-активно да регулира индустрията - да припомним различните инициативи за ограничаване на солта, захарта и вредните храни. Кулинарията е бестселър не само в туризма - готварските блогове, сайтовете за здравословно хранене и пр. са едни от най-посещаваните онлайн.

Най-добрите университети в област туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, мениджмънт на свободното време са в Швейцария, стига човек да може да си позволи таксите - страната държи четири места в Топ 10 на тези програми според рейтинга на QS. Това са колежът по хотелиерство в Лозана, Глионският институт, международното училище Les Roches и Швейцарското училище по мениджмънт в хотелиерството. В Топ 10 има и два университета във Великобритания - в Съри (4) и Борнмът (8). На първо място е Университетът на Невада в Лас Вегас.

Мода

Модата е един от най-динамичните сектори в световната икономика. В нея се въртят милиарди, а измеренията й далеч не се изчерпват с легендарните модни къщи и дизайнери. Канадецът, който разкри аферата "Кеймбридж Аналитика" - Кристофър Уайли, например е специализирал прогнозиране на модни тенденции. Наред с традиционните модни професии, има и такива специалности - моден купувач. Това са хората, които вземат решения от името на магазините за дрехи и големите вериги от типа Peek&Cloppenburg какво да се продава в даден сезон - с кои марки да се работи, кои точно от техните предложения да се изложат, в какъв стил да бъдат и т.н. Звучи просто и направо професия мечта, но всъщност работодателят - поне на Запад, често изисква за тази длъжност човек с диплома в подходяща сфера. "Купувачът" трябва да познава всеки етап от модните сезони, да следи какво се търси, как се продават колекциите, да трупа информация, която да му позволява да прогнозира тенденциите за следващия сезон и поведението на клиентите.

Три са столиците в областта на модното образование в Европа. Колежът "Сентръл Сейнт Мартинс", част от Лондонския университет по изкуствата, предлага някои от най-добрите програми по мода, текстил и дизайн на бижута. Таксите за 2018/2019 са 9250 британски лири на година, а видни възпитаници на колежа са Стела Маккартни, Александър Маккуин, Пол Смит и др. Същите са университетските такси и в другото престижно училище в британската столица - Лондонския колеж за мода, дал диплома на Джими Чу и Рупърт Сандерсън. Естествено, елитни колежи по мода имат Милано и Париж, но също и Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия.

География

В традиционните възгледи с каква диплома човек може да си вади хляба географията не е на преден план. Всеки ден обаче планетата все повече ни напомня за себе си и специалистите в тази област ще стават все по-търсени. Географията днес е далеч по-широка област, обхващаща много дисциплини. Програмите са в авангарда на съвременната наука - изменения на климата, океанография, метеорология, география на населението и миграционните потоци. А защо не и специализация по глетчери? Другата страна на това направление отново е свързана с туризма - културна география, историческа география и т.н. Университети от Острова доминират в Топ 10 на най-добрите места за изучаване на география - Оксфорд, Кеймбридж, London School of Economics, Дърам, University College London. Амстердамският университет е на 14-а позиция, а Лундският университет в Швеция е на 16-о място.

Дизайн

Дизайнът е област с възможност за невероятни специализации, а и това са някои от най-високоплатените творчески професии - графичен дизайн, индустриален дизайн, интериорен дизайн, продуктов дизайн, урбанистичен дизайн... Университетските програми в това направление често гледат в бъдещето - Университетът по изкуствата в Лондон предлага магистърска програма по дизайн и иновации, в която се изучават стартъп предприемачество, интернет на нещата, големи данни, виртуална реалност, 3D принтиране. В Колежа по изкуство и дизайн на Онтарио, Канада, се изучава стратегическо прогнозиране и иновации, чиято двугодишна програма цели да създаде "ново поколение дизайнер - стратег, който вижда света от човешка гледна точка и преосмисля рамките на възможното. Иноватор, който може да си представи, планира и изгради по-добър свят". Извън красивите фрази, типичната магистратура по дизайн може да бъде полезна в какви ли не сфери, защото "разхожда" студентите в различни области - фотография, теория на цветовете и перспективата, работа със специализиран софтуер, комуникации, технологии и др.

Световен лидер в областта на обучението по дизайн и изкуства е Кралският колеж по изкуствата, Лондон. От европейските университети в челото на този специализиран рейтинг са още Миланският политехнически университет, Университетът по изкуствата в Лондон, Университетът Аалто във Финландия, Академията по дизайн в Айндховен. 

--------------

Някои най-обещаващи специалности и професии за нашето съвремие според очакванията за ръст на заетите в тях:

- Биомедицинско инженерство - само в САЩ тази година се очаква работните места в този сектор да се увеличат със 72%. С главозамайваща скорост се появяват патенти и нови продукти на пазара.

- Трудов терапевт - може би неслучайно тази специалност изпъква в курсовете за преквалификация по европейските програми у нас. Пак според една прогноза за американския пазар между 2014 и 2024 г. търсенето на такива специалисти ще се увеличи с 27%. С увеличаването на възрастта за пенсиониране в световен мащаб, със стремежа за по-активно стареене тези терапевти ще имат все повече място в широкия спектър на консултантските услуги днес.

- Конструктивно инженерство - строителството на сгради и съоръжения днес предполага все по-големи мащаби и тук идва мястото на тази междудисциплинарна програма.

- Превод - звучи демоде, но търсенето в този сектор нараства напук на Google Translate.

- Екологично инженерство - човешкото въздействие върху околната среда се вижда с просто око, така че за специалистите по управление на боклука и пречистването на въздуха, водите и почвите скоро няма да се оплакват от безработица.

- Уеб програмиране - всичко, което има "уеб" в името си, няма нужда от обяснение защо е перспективно.

- Авиационно инженерство - 61% от специалистите в тази област изразяват висока степен на удовлетворение от работата си, доходите са едни от най-високите, а секторът - един от най-динамично развиващите се.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

„Галъп”: 8% от българите вярват, че Земята е плоска

13.03.2019

3382 54
Запор на сметки блокира заплати и стипендии във Великотърновския университет

16.12.2018

1284 25
Томислав Дончев: Основното образование трябва да бъде задължително

01.12.2018

1188 31

Коментари

Goro Georgiev
снимка на Goro Georgiev

Апропо относно професията програмист, далеч не е най-добрия избор както за кариера така и за пари. По отношение а кариера - може цял живот да си останеш обикновен програмист който "набива код" по цял ден , седящ на един стол - това никак не е "секси", нали? И  винаги излиза по някакъв проблем , който за да се реши трябва пак да се заринеш в кода . Относно парите - има много професии, които без да а се нервиш така може да взимаш в пъти повече. За бизнеса като приходи впъти поече -  да не говорим. Така че... Блаженни са всички верующи!

 

http://ebox.nbu.bg/semiotics2018/%D0%BF%D1%80%D0%B...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×