Quantcast
Догодина "Музейко" става иновативно начално училище | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Догодина "Музейко" става иновативно начално училище

След часовете и в почивните дни той ще продължи да съществува като детски научен център
1 051
 Фейсбук
Очаква се новото училище да приема деца от 2023/24 г.

Детският научен център "Музейко" ще се превърне в начално училище в областта на СТЕМ обучението. "Меморандумът за създаване на иновативно начално училище от ново поколение в сградата на "Музейко" вече е факт. С общата ни воля - Столична община, фондация "Америка за България", Химико-технологичния и металургичен университет и МОН, София ще има начално училище с фокус върху изучаването на природни науки, дигитални технологии, инженерно мислене и математика (STEM)", съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Предстои да се разработи програмата на училището, както и някои градоустройствени процедури. Очакванията ни са то да бъде готово до края на следващата година. Съгласно споразумението ни, след приключване на часовете и в почивните дни „Музейко“ ще продължи да функционира като интерактивен детски научен център", добавя Фандъкова.

Пред "Сега" столичният общински съветник Диян Стаматов разказа, че "Америка за България" е дарила "Музейко" на Столична община, която ще го стопанисва. Идеята е центърът да се използва като общинско училище, като се запази базата му, а програмата му се съобрази с българските образователни стандарти. ХТМУ ще участва със свой спортен терен.

Все още не се знаят детайлите около разкриването му. За целта сградата трябва да се приведе във вид, отговарящ на изискванията за училищна сграда - брой стаи, санитарни възли, входове и т.н. Столична община следва да предприеме и последващите стъпки за узаконяване на училището пред МОН, като подаде нужните документи - за степените на образование, за организацията на учебния ден и т.н. По закон заповедта за откриване на държавно и общинско училище се издава от министъра на образованието. Предложенията пък се внасят в срок до 31 май и се разглеждат за предстоящата учебна година. За да бъде обявено дадено училище за иновативно, то трябва да кандадатства пред министерство с определена иновация.

По информация на БНР училището ще започне с по един клас на випуск от 1 до 4 клас. Би следвало приемът в него да става по начина, по който става за всички столични училища - чрез електронната система, като основен принцип е уседналостта в района.

 

 

 

Още

"Америка за България" дарява "Музейко" на Столична община

10.11.2022

2842
Учени извадиха нови доказателства: идваме от космоса

21.11.2019

1676
Утре можем да видим Томичовия псалтир в Археологическия музей

08.10.2019

865