facebook
twitter

Просвета

Чрез новите технологии учители и ученици говорят на един и същи език

Интервю с Милена Иванова
Samsung България

Милена Иванова е преподавател по английски език в частно училище от 18 години, където е и училищен съветник (student advisor) и консултира учениците при кандидатстване във висши учебни заведения. От 15 години преподава в Дипломната програма на International Baccalaureate. Лицензиран преводач, завършила английска филология.

- Какви са предизвикателствата в класната стая през 2018 г.?
На първо място разминаването между технологичното развитие на обществото като цяло и образованието. Образованието се опитва да догони в някаква степен технологиите, къде по-успешно, къде не. И съответно, произтичащото от това разминаване между начина на преподаване, начина на учене и изграждането на умения, които вече са необходими на хората в 21. век. А промените в образователната система се осъществяват бавно, при това не само в България. 

- Смятате ли, че технологиите могат да бъдат използвани за решаването на част от тези проблеми?
Естествено. Целта на технологиите е да решават проблеми. А проблемът в образованието е, че то не отговаря, не подготвя за съвременния живот във всичките му аспекти, защото в много голяма степен животът днес се определя от нивото на технологиите, или поне животът, който ние живеем, на нашите географски ширини. Разбира се, продължава да има безкрайно много различия между хората по света. Но от друга страна, именно технологиите могат да помогнат за преодоляването им. Така или иначе, технологиите са водещи за решаване на проблемите, каквито и да са те. 


- Използвате ли технологични продукти, за да подобрите ученето в класната стая?
Необходимо е, задължително е в днешно време класната стая да бъде технологична класна стая. Съвременните методи на обучение изискват технологични образователни средства. Няма как да бъдеш успешен преподавател днес, ако не използваш модерни технологии. Това е така, защото иначе няма да бъдеш на една вълна с учениците. Най-важното нещо, което идва като плюс от използването на новите технологии в класната стая е, че учители и ученици говорят на един и същи език. Това подобрява комуникацията, съответно подобрява учебния процес, подобрява ученето. И ефектът е много по-добър. Изграждат се компетентности, които са необходими не само по съответния предмет, изграждат се компетентности, които са необходими през целия живот. Примерно, дигиталната компетентност, която се повишава вследствие използването на новите технологии в класната стая, в крайна сметка помага на младите хора в живота като цяло.    

-  Какво мислите за приложението, разработено от Samsung - Smart Classroom AR?
Приложението с упражнения с добавена реалност е голямо постижение за един малък екип, насочил усилията си към българската образователна система. За мен подобни разработки са част от бъдещето на образованието. Както знаем, добавената реалност вече намира все по-широко приложение в различни области.  Въпросът е как тази технология може да промени класната стая и начина, по който учениците възприемат учебния материал и съответно учат. Смятам, че това приложение дава добър отговор на този въпрос. То е полезен помощник на учителя. Тъй като е безплатно и достъпно за всички, учениците могат да го използват във всеки един момент – както в класната стая, така и вкъщи, да проверят знанията си, при това докато играят. Защото и сериозното учене може да е забавно. Игровият елемент надгражда и допълва ученето. Това не е нов подход, но е преплетен много сполучливо в приложението, което му дава голямо предимство.   


- Мислите ли, че то може да помогне на учениците в учебния процес, като използват средства, с които те са свикнали от малки?
Да, чрез приложението учениците използват телефона или таблета си в друг контекст – за учене. Така намираме децата там, където са, и ги провокираме да използват за други цели средствата, с които са свикнали да си служат. А когато един човек е свикнал с нещо, той не се страхува от него и каквото и да прави, постига по-добър резултат. Така телефонът става инструмент, с който учениците могат да учат.

 

- Намирате ли за полезен инструмента за учители Smart CreatAR, също разработен от Samsung и смятате ли да го използвате за обогатяване на учебния процес?
Smart CreatAR e уникална разработка за България. Всъщност въпросът е не само колко добра технология е, а как тя може да помага на учителите в ежедневната им работа. Според мен това е изключително полезен инструмент и смятам да го използвам много активно в учебния процес. Защото той дава възможност на учителя сам да създава лесно и бързо учебни ресурси с добавена реалност за мобилното приложение. Така учителят става творец. Когато създаденото от него съдържание се използва от учениците му, тогава удовлетворението за учителя е много по-голямо, а ефектът върху учениците е много по-силен.  


- Мислите ли, че има нужда от повече подобни инициативи?
Винаги има нужда от повече подобни инициативи, естествено. Защото образованието трябва да се развива. Защото образователния процес трябва да е модерен, да съответства на съвременния живот. Скоростта с която технологиите се развиват просто не ни позволява да останем на място. Обучението преди 10 години вече е абсолютно неадекватно на този етап. Такива инициативи могат само да помогнат на образованието да догонва с по-бързи темпове развитието на обществото, което е предопределено от развитието на технологиите. Без такива инициативи, учениците излизат неподготвени за реалния живот. 


- Съвсем скоро бяхте част от тренинг за работа с мобилното приложение и инструментът за учители. Как протече обучението с колегите ви от цяла България?
За мен беше изкючително интересно да се запозная с инструмента. Обучението беше много смислено, това бе важно за мен, защото често има обучения, които са размити, нефокусирани. Това беше практически насочено, което и на мен, и на колегите ми ще помогне в по-нататъшната ни работа. Освен това много колеги от други части на страната споделиха опит – така се изграждат и бъдещи сътрудничества. Възникнаха идеи за развитието на самото приложение. Така учителите не само виждат какво има на масата, но самите те участват в неговото усъвършенстване. 

- Намирате ли за полезна обмяната на опит и информация с вашите колеги и мислите ли, че технологиите могат да бъдат използвани за развитието както на учебния процес, така и на подобряването на образователната програма и комуникацията между преподавателите?
Няма как технологиите да не подпомагат подобряването на образователната програма и комуникациите между преподавателите. Когато си част от една общност, която има обща платформа и можете лесно да комуникирате, да обменяте опит – това подобрява вашата компетентност, а оттам – подобрява учебния процес.

-  Насърчавате ли учениците си да търсят нови средства за учене, особено в сферата на технологиите?
Естествено. Една част от работата ми през последните години е да насърчавам всякакви средства за учене, които са достъпни за съвременния ученик. Много често говорим за това колко децата са фокусирани върху мобилните си телефони и колко това вреди. Аз не бих казала, че това вреди. Аз смятам, че това помага. Затова често ги карам да използват в часовете устройствата си при определена задача. Тогава те не се разсейват, а изпълняват задачата. Забраната за използване на технологии не води до нищо хубаво. По-скоро трябва да ги насърчаваме да ги използват по предназначение, в конкретни случаи. Това е много по-ценно за тях като хора, защото изграждат полезни умения. 

 

Повече за мобилното приложение Smart Classroom AR можете да научите тук: https://ar.smartclassroom.bg/

 

 

Все още няма коментари

Още

Утре можем да видим Томичовия псалтир в Археологическия музей

08.10.2019

743 44
Борисов потвърди ангажимента си за по-високи учителски заплати

05.10.2019

643 21
Софийският университет обяви допълнителен прием за 800 субсидирани от държавата места

26.08.2019

1437 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×