Медия без
политическа реклама

Нинова иска в плана за възстановяване повече грантове за бизнеса

11 Февр. 2022
БГНЕС

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова зае страната на бизнеса и заяви, че ще настоява в плана за възстановяване и устойчивост да се завиши делът на безвъзмездното финансиране за проектите на българските фирми.

Днес тя се срещна с работодателските организации, които от доста време настояват за повече преки помощи, отколкото финансови инструменти. Последните са любима тема на премиера Кирил Петков и на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, които смятат, че фирмите не бива да разчитат само на грантове.

"На пазара в момента има достатъчен кредитен ресус и ресурс за дялови инвестиции - над 4.5 млрд. лв. и публични, и частни, докато вече трета година не се отпуска и лев за пряка подкрепа на иновациите и инвестициите", заяви Васил Велев, председател на АИКБ, след срещата в Министерство на икономиката и индустрията. Той подчерта, че възможностите за кредитиране на фирмите при нарастваща задлъжнялост, драстично повишение на разходите за енергия и намаляваща ликвидност, са се изчерпили. "Интересът към тегленето на заеми е минимален", каза Велев. И посочи данни, според които от 2014 г. насам кредитирането за бизнеса е нараснало с 3%, докато за домакинствата потребителските и жилищните кредити растат с 30%.

Според работодателските организации е наложителна бърза пряка подкрепа на иновациите и инвестициите в българската икономика, за да може тя да повиши продуктивността си, продажбите, печалбите и заплатите на работещите. "Не трябва да пропускаме възможността, която ни дава плана за възстановяване, само с повече инвестиции, може да имаме ускорен икономически растеж", каза Велев.

"Заставам зад това мнение на бизнеса. Фирмите не може да поемат повече кредити, а заради кризите, които ги застигнаха, нямат и растеж. Затова трябва да се увеличи пряката помощ в по-голяма степен от предвидената в плана", заяви Нинова.

Тя посочи, че ще постави този въпрос пред коалиционните партньори и ще се опита "да промени общата картина". Работодателските организации настояват съотношението грантове-кредити в плана за въстановяване да стане 2:1, при сегашни 50/50.

Докато се провеждаше срещата на работодателите с икономическия министър, в Министерството на финансите Асен Василев започна обществено обсъждане на плана по сектори с направените в него промени след забележките на Брюксел.

Работодателските организации дават и друго предложение. Според тях и без одобрен от Брюксел план, правителството може да започне процедурите за кандидатстване с проекти за иновации и инвестиции в българските предприятия. "Те трябва да започнат незабавно. Нищо не рискуваме,  тъй като разходите по плана са допустими от 1 януари 2021 г.", посочи Васил Велев. По думите му така фирмите може да спечелят от 3 до 6 месеца, отколкото ако се чака одобряването на документа.

 

 

Още по темата