Медия без
политическа реклама

МВР ще проверява масово паркиране по дюните в Крапец

Старият концесионер продължава да си експлоатира плажа и министерството на туризма е сезирало прокуратурата

01 Авг. 2020
министерство на туризма

Министерството на туризма обяви, че е направило проверка на плаж „Крапец-север“, след което е сезирало МВР "за масово нарушаване на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие".

"Десетки автомобили са паркирали върху дюни и останалата част на плажа, както и в района, което е административно нарушение по ЗУЧК. Органите на реда трябва да проверят на място фактите и да наложат съответните санкции на нарушителите", пише на сайта си министерството.

И добавя, че предишният концесионер на плажа продължава да извършва дейност и да събира приходи, заради което пък е сезирана прокуратурата.

"Плажът е обявен за неохраняем със заповед на министъра на туризма от 17 юни 2020 г. Договорът за наем между фирма „АУРА ТРЕЙДИНГ“ ЕООД и Министерството на туризма изтече на 14 май 2020 г. Дружеството обаче продължава да владее морския плаж, без да има каквото и да е правно основание за това. Наемателят на плажа отказва да подпише протокол за предаването му и да преустанови всякакви дейности и услуги. Към момента той продължава да ползва преместваеми обекти тук и предлага плажни принадлежности, от които събира приходи - пише в съобщението. - Министерството на туризма сезира съда и прокуратурата за самоуправство. Ведомството междувременно обяви търг за нов наемател, по който има спечелил кандидат. Старият наемател обжалва процедурата и заповедта, че плажът е охраняем. По казуса се чака решение на съда от първа инстанция. Министерството информира за случая и областния управител на Добрич за предприемане на действия по компетентност по изземане на плажа, който е изключителна държавна собственост."

Още по темата