facebook
twitter

Икономика

Кабинетът тайно одобрил поскъпването на самолетните билети

Рано е да се каже как ще се отрази авиационният данък, заяви финансовият министър
694
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Изненадващо и потайно Владислав Горанов, като министър на финансите, е подписал от името на България общо политическо изявление заедно с финансовите министри на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което се призовава ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети. Това може да доведе до поскъпване на самолетните билети.

Ако предложението бъде одобрено, би засегнало сериозно полетите към България. Само софийското летище приема годишно над 6.5 милиона пътници. Голяма част от тях пристигат за туризъм с нискотарифни компании и евентуално поскъпване на билетите би могло да доведе и до намаляване на трафика.

В опит да се оправдае в сряда министър Горанов поясни пред журналисти, че решението България да подпише декларацията е било взето само при обсъждане в Министерския съвет, без да е оповестено публично. По думите му България се е присъединила към предложената от холандското правителство декларация, защото авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерирала огромен обем от въглеродните емисии. "Самата декларация отправя апел към Европейската комисия да изготви анализ и да предложи на парламента и на Съвета възможно решение за ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира", обясни Горанов.

Както писа в. "Сега" в сряда, България и още няколко държави предлагат в ЕС да се въведе "авиационен данък" като мярка срещу вредните емисии, отделяни от самолетите. Новината бе съобщена ден преди това от европейски медии. Те информираха, че финансовите министри на Холандия, Германия, Франция, Швеция, Италия, Белгия, Люксембург, Дания и България са представили в Брюксел съвместно политическо изявление, с което са призовали ЕС да предприеме координирани действия по отношение на ценообразуването в сектора на авиацията. Изявлението е било връчено на Франс Тимерманс - изпълнителен вицепрезидент в новата Еврокомисия, който ще отговаря за околната среда и политиката за климата. 

Финансовият министър се опита да разсее опасенията от предстоящо поскъпване на пътуванията със самолет. "Твърде рано е да се каже дали декларацията за авиацията ще се отрази на цената на самолетните билети. Подобно твърдение е твърде спекулативно", обяви Горанов. Остават обаче съмненията, че българската подкрепа за холандската инициатива е резултат по-скоро на политическа сделка.

Господин Горанов обясни, че е подписал декларацията за полетите някак случайно, между другото, по решение на МС. И освен това не било сигурно дали данъкът ще повиши цените. В това изявление има няколко неистини, написа във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев. Няма как да е случайно. Това е важна и разделяща тема в ЕС. Никак не е случайно, че Гърция, Испания, Португалия, Ирландия не са подписали. Просто, както и за България, това е против националния им интерес. Явно става дума за осмислена задкулисна договорка, за която - засега - не знаем нищо. Няма как да стане "между другото". “Зелените данъци” са една от ключовите теми за близките години. Това е съществен въпрос за всяка държава и всеки финансов министър. Просто е извършено тайно, допълва той.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3082 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2855 7
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1857 3

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Гадове, само мислят как да грабят от хората.
kaily
снимка на kaily

Нормално, половината българи ще се изнесат, другата половина ще умрат.

Редно е да се направят пари от това - погребални бюра и дране от самолетните билети.

Изобщо дране до дупката та на гроба. Че и след това.

сталкер пустиняк

Гарантирано от ГЕРБ!

 

Интересно, че напоследък под такива новини, а те взеха да стават доста, не се виждат разните герберастчета, дето иначе не мож им затвори устата, ако става дума за Йончева, Манолова...

Калорифер

Предлагам на всички, които са гласували за ГЕРБ, да им се сложи допълнителен 20% данък върху общия доход. Можем да го наречем данък "Грамотност".

tatyana1

Вчера пишеше, че общият въглероден отпечатък на авиополетите е 2,5% от световните въглеродни емисии. Ако е верно, наистина титанично  число, трябват мерки, да спрем полетите изобщо!

Agent_Provocateur

Според Википедията антропогенните парникови газове са 0,1% от общото количество. Въглеродните емисии са само част от парниковите газове. Най-веселото е, че водната пара/облаци са 50 до 75%

F16
снимка на F16

Да се въведе "вулканичен данък" за държава, на територията на която има вулкан. Че те много замърсяват и влияят на климата. А Грета да си тури една палатка до некой вулкан и да хвърля камъни вътре докато го затапи.

Интервал

За действащи ли спящи вулкани говорим? ? че не ми се мисли за Йелоустоун какъв данък ще трябва.

Интервал

"Рано е да се каже как ще се отрази авиационният данък, заяви финансовият министър"

Как да се отрази?!? Няма нищо неясно - едни пари ще бъдат взети от едни хора и ще бъдат дадени на други хора. И едните, и другите са известни :) Въглеродните емисии едва ли ще забележат нещо.

Доц.Трътлев

Нормално. Каквото кажат началниците. Трябва да се подмазваме на Франция и Нидерландия, защото Му правят мръсно за Шенген и Западните  Му Балкани.

Илиан Мавров156...

Нормално действие на подчинен-още ли трябва някой да Ви убеждава че сме колония, протекторат, васални и подчинени на Херо-Меро и Ема Смит.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×