Quantcast
Инфлацията достигна 5-годишен връх | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Инфлацията достигна 5-годишен връх

452
 Илияна Кирилова
През октомври цените на стоки и услуги от малката кошница (за най-нискодоходните 20% от домакинствата) също поскъпват спрямо септември - хранителните стоки с 0.7%, а нехранителните с 1.4%.

Притеснителни данни за българската икономика оповести вчера Националният статистически институт (НСИ). Цените на стоките продължават да растат. Инфлацията на годишна база през октомври продължи да се ускорява и вече достигна 3.7% спрямо октомври миналата година. Това е най-високото ниво на годишната инфлация в последните 5 години. Само за октомври поскъпването е с 0.7%, а от началото на годината досега е 2.8%.

Едновременно с това, според данните на НСИ, икономиката забавя темпа си на растеж до 3% през третото тримесечие на тази година. Увеличението на брутния вътрешен продукт за периода юли-септември е с 0.5% в сравнение с предходното тримесечие.

Още по-обезпокоително е намаляването на инвестиционната активност на българските предприемачи, сочи бизнес анкетата на националната статистика. Очакванията на бизнеса са през тази година инвестициите да отбележат спад от почти 13% в сравнение с миналата година. Данните идват на фона на информациите за драстичен спад на чуждестранните инвестиции у нас за първите осем месеца на тази година с цели 71.6 на сто. Прогнозите за 2019 г. са за намалени инвестиции в промишлеността с над 8% спрямо 2018 г., като около 34% от предприятията изобщо не планират да придобиват дълготрайни активи. Най-големият дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да дойде от производството на стоки за междинно потребление - 43%, докато за следващата година прогнозите по същия показател са за около 40%.

През октомври най-значително са се увеличили цените на дрехи и обувки - с 8.2%. Поскъпване има и в сферата на развлечението и културата. Цените на здравните услуги остават на нивото от миналия месец, показват данните на статистиката. Сериозен скок бележат цените на хляба - с 6.3%, пипера - 13% и краставиците - 11 на сто. По-скъпи са още някои млечни продукти, захар, яйца, гъби и други. Поевтинели са цитрусови и южни плодове - с 10%, ябълки (8.5%), домати (2.5%), както и кафето и минералната вода с над 1%. 

От групата на нехранителните стоки и услуги по-скъпи са автомобилните горива. Дизелът и масовият бензин са скочили най-много - съответно с 3.6% и 3.3%. Дървата за отопление, въглищата, както и централното газоснабдяване също са станали по-скъпи. След значителното повишение на хотелиерските услуги с 20 на сто през юли сега се отчита спад, но едва с 6.3%.

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

6282
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

7172
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

3172