Медия без
политическа реклама

Еврото поевтиня с 0.25% след краха на партията на Макрон

10 Юни 2024
Pixabay

Еврото поевтиня в понеделник с 0,25% до 1,0776 долара след резултатите от вчерашните избори за Европейски парламент.

Анализатори посочват, че причините за спада на курса на еврото са силното представяне на крайната десница във Франция, която детронира партията на президента Еманюел Макрон и той свика предсрочни парламентарни избори.

Тази политическа несигурност в ЕС и във втората по големина икономика в съюза се отразява негативно на общата европейска валута и тя поевтиня до най-ниско ниво от 9 май насам на азиатската борса в сутрешната търговия.

„Перспективата за победа на крайната десница на предсрочните избори във Франция може да запази натиска върху еврото в краткосрочен план“, коментира Мансур Мохи-Удин, главен икономист в Сингапурската централна банка.

Валутният курс най-вероятно ще бъде повлиян тази седмица и от данните за инфлацията в САЩ и заседанието на  Федералния резерв. Не се очаква Фед да направи промяна в паричната си политика тази седмица, но вниманието ще бъде насочено към коментарите на председателя на централната банка Джером Пауъл и промените в прогнозите за икономиката от ръководителите на централната банка. 

Припомняме, че Европейската централна банка понижи лихвите миналата седмица, но не даде голяма яснота за перспективите пред паричната политика в момент, когато инфлацията остава над целта.