Медия без
политическа реклама

България и Румъния представят проекта за Дунав мост 3 пред ЕК

21 Септ. 2023
 Сегашният мост над Дунав при Русе трудно поема нарасналия трафик.
Сегашният мост над Дунав при Русе трудно поема нарасналия трафик.

България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав, съобщи Министерството на транспорта.

Двете страни са подали съвместен проект пред Европейската комисия за предпроектно проучване на втори мост Русе-Гюргево и с това на практика стартира процеса по реализацията на проекта. Новото съоръжение ще бъде отново при Русе-Гюргево и ще бъде комбинирано - пътен и жп мост над Дунав.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа писмо за съвместен ангажимент с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния, с което двете държави потвърждават позицията, че проектът е приоритетен и двете правителства ще работят за неговото изпълнение, се казва в съобщението на транспортното министерство.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на транспорта и съобщенията на България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство, заедно с асоциираните си партньори НКЖИ и АПИ, ще осъществява проучването за свързващата инфраструктура в страната.

Финансовото участие на българската страна в предпроектното проучване е в размер на 1,4 млн. евро, като се очаква до 50% от тях да бъдат безвъзмездна помощ по Механизма за свързване на Европа.

С проучванията ще бъде направен анализ на различните трасета и точките, от които ще започва мостът съответно в Русе и Гюргево, и ще бъде подпомогнат изборът на техническо решение.

В началото на 2024 г. се очаква да стане ясно дали проектът е одобрен за финансиране. Времевият график предвижда подписване на договор с ЕК до средата на 2024 г. и  изпълнение до края на 2026 г., когато двете страни ще вземат решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Ще се анализира и възможността за използване на механизмите на публично-частното партньорство за изграждане на съоръжението. Това би довело до значително съкращаване на сроковете за цялостна реализация на моста и би привлякло допълнително финансиране от други източници.

Идеята за проект „Дунав мост 3“ отлежава вече почти 20 години. Тя се възроди по времето на кабинета „Петков“, когато транспортният министър Николай Събев. Тогава той обяви, че иска да строи поне 5 моста по Дунав. 

Точно преди една година България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав при Русе - Гюргево.Тогава бе подписано споразумение между вицепремиерите на двете страни Христо Алексиев и Сорин Гриндияну на среща в Букурещ. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дунав мост 3