Медия без
политическа реклама

Банките вече са разсрочили над 25 000 кредита

29 Апр. 2020
Илияна Кирилова

Вече има над 25 000 разсрочени кредита, обяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов. Мярката бе оповестена официално на 10 април, т.е. изминали са 19 дни, но в този период бяха и почивните дни по Великден, така че реално работните дни са 10.

Андронов добави обаче, че банките просто не смогват, макар процедурата да трае между половин и един час. Получило се е претрупване с документи.

"Започна и отпускането на безлихвени кредити, гарантирани от държавата. Българската банка за развитие сключи договор с 4 търговски банки за предоставянето на заемите. Те ще се отпускат на хора, които временно са останали без работа, които се самоосигуряват или са в неплатен отпуск. И фирмите имат възможност за кредитиране, за да спасят бизнеса си в тежката ситуация", каза още Андронов и разкри, че по някои от мерките, от които могат да се възползват фирми, има "доста неясни неща", затова те сега се предоговярат.

Освен помощ от българските банки ще има и такива по европейски програми. "Подготвяме се за тях и ще ги предложим на българския бизнес, който има нужда", заяви председателят на АББ.

Андронов подчерта, че банковият сектор в страната е стабилен, банковата система е добре осигурена и може да поеме тежестта на такъв труден период, но не трябва да се управлява лекомислено в тази ситуация.

Още по темата